Počas víkendu oznámil Medzinárodný menový fond (MMF), že jeho počítače boli napadnuté hackermi. A nie nejakými 14 ročnými deťmi, ktoré sa tam nabúrali, aby im na webstránku prilepili výsmešný text o nekompetentnom adminovi, ale hackermi, ktorí vraj boli napojení na nemenovaný štát. A tu už končí sranda.

MMF poskytol minulý rok rekordných 91.7 miliardy dolárov v núdzových úveroch a podieľa sa jednou tretinou na záchranných balíkoch pre európske štáty. Útok na jeho servery bol zameraný špecificky na krádež dát - najmä dokumentov a emailov. A to nie je všetko.

Okrem MMF boli v posledných mesiacoch hacknuté aj iné firmy pracujúce s mimoriadne citlivými dátami. Tento mesiac bol nabúraný Google a útoky boli cielené na e-mailové kontá vysokopostavených činiteľov USA. V máji hackli firmu Lockheed Martin Corp., ktorá dodáva technológie a zariadenia pre americké ministerstvo obrany. V marci sa zas hackeri úspešne zamerali na spoločnosť EMC Corp. - konkrétne na jej divíziu RSA Security a ukradli technológie slúžiace na ochranu amerických vládnych a firemných sietí.

Google vystopoval útoky k serverom, ktoré na svoje operácie využíva čínska armáda. Hackeri z RSA vraj zas použili získané informácie na prienik do Lockheed Martin, takže jednotlivé útoky vykazujú známky prepojenia. Spoločnosť RSA Security navyše tvrdí, že útoky boli zamerané skôr na štátne záujmy než na získanie dát, ktoré možno speňažiť.

Zamestnanci MMF boli vyzvaní na zvýšenú opatrnosť pri otváraní linkov a príloh od neznámych ľudí. Varovali ich tiež pred zvýšenými phishingovými aktivitami.

Podľa vyjadrenia Mikea Haydena, bývalého riaditeľa CIA, používa hackerov ako nástroj na získavanie citlivých informácii  mnoho krajín vrátane Číny. "Čína je v získavaní informácii týmto spôsobom veľmi agresívna," povedal vo februári v rozhovore pre Bloomberg. Ďalej uviedol: "Naša civilizácia ešte nikdy nevyužívala elektromagnetické záznamové média na ukladanie citlivých infomácii v takom množstve ako teraz. Všetko dôležité je niekde uložené v jednotkách a nulách." No pekne.

Pridáme ešte informáciu, že vláda USA urobila prednedávnom vyhlásenie, že začne vnímať hackerské útoky ako akt vojny a vyhradzuje si právo na ne reagovať vojenským spôsobom. Zdá sa, že nás čaká ešte kopec srandy.

A čo z toho vyplýva pre nás? Asi len toľko, že malý domček na samote s vlastnou studňou a solárnymi panelmi ďaleko od civilizácie, nezávislý na vonkajších zdrojoch jedla a energie, bude mať už čoskoro väčšiu hodnotu ako rozľahlý byť v centre veľkomesta.

zdroj: https://www.bloomberg.com/news/2011-06-11/imf-computer-system-infiltrated-by-hackers-said-to-work-for-foreign-state.html