V dnešnom článku si pohovoríme o veci, ktorá je minimálne tak otravná ako vši, hyperaktívne deti a sladké chrasty dohromady. Tou vecou, respektíve činnosťou je spam fejzbúkovej nástenky. Dnes viac než kedykoľvek predtým, človek prepadá dojmu, že kretenizácia spoločnosti dosiahla vrcholový stupeň. Že sa to okolo nás len tak hemží stvoreniami s takým levelom primitívnosti, že to boh nevidel. A že viac sa snáď už ani nedá. Našťastie sa vždy nájde niekto, kto dokáže túto tézu vyvrátiť a posunúť pomyselnú latku debility o trochu vyššie. A pokiaľ je takýchto osôb dostatočné množstvo a vedia sa zhromaždiť na spoločnom priestranstve, vznikne zaujímavá vzorka, schopná nechať sa rýchlo a jednoducho obalamutiť.

 

Pri zhliadnutí aktivít nejedného svojho fejzbúk priateľa (dúfam, že im po tomto článku dôjde, čo si o nich myslím, ale je predpoklad, že nie....) som si všimol zaujímavý fenomén. A tým sú pofidérne stránky, sľubujúce unikátne výhry za splnenie viac či menej spektakulárnych podmienok. Časy, keď sme lajkom zarobili dieťaťu na operáciu a zdieľaním random obrázka darovali Afričanovi liter vody máme už zrejme za sebou. Dnes sa tomu venujú špecializované televízne relácie, netreba lajk, stačia slzy. Takže nadšený užívateľ sociálnej siete môže konečne myslieť trochu na seba. Niečo si len tak vyhrať. Hor' sa teda na súťaže!

 

Kedysi začínali tieto stránky tak, že stačil prostý lajk na prapodivnú stránku či obrázok a človek bol centimeter od výhry napríklad nového ajfonu. Čo na tom, že neraz ten proklamovaný fajfón nebol ešte ani na trhu. Vyhrať sa dal. Tvorca danej stránky má predsa insidera v Apple. Dnes sú už majitelia a správcovia týchto výherných chrámov chytrejší a za svoju výhru žiadajú viac. Ale pekne po poriadku, podľa mojej sondovacej misie. Ešte by som rád poznamenal, že sa nemienim venovať súťažiam, v ktorých sa napríklad oranžový orangután operátor rozhodol striasť peria a podhodil desaťtisícom svojich lajkers nejaký ten profi huawej tablet. Ale stránkam, ktoré pre svojich pár sto fanúšikov dokážu vykúzliť prenádherné ceny, v rádoch stoviek eur!

 

 

 

V časoch krízy, časoch ťažkých, treba na dobrú vec dva elementy. Čas a peniaze. Čas evidentne tvorcovia výherných stránok majú. No a peniaze na výhry? Tie zaobstarajú sponzori. A nie hocijakí, ale nemenovaní! To, že aj zlá reklama, je reklama vieme. Aj skrytú reklamu poznáme a neraz je účinná. Ale nemenovaná, to je zrejme nový slovenský high skill level unikát. Do sveta s ním!

 

 

Opäť príklad insidera v Apple. Tentokrát sa totiž súťaží o super cool hodziny Apple. Vedia všeličo, telefonovať, internetovať, kukať. No nevyhraj to. Stačí si len na fejzbúku obľúbiť stránku s Mačkami, Muchlovancom ako vynálezom prírody, zdieľať foto a napísať jednoduchý komentár. A ovčania tak konajú. Veď kto by nechcel Apple hodinky s logom Sony. No napríklad ja.

 

 

Pri ďalšej stránke a ďalšej súťaži sú už podmienky o stupienok náročnejšie. Súťažiaci si musí obľúbiť až štyri stránočky. Plus dva odbery nejakých fidlikantov a samozrejme komentár. Za ajfón sťaby nič. Do súťaže sa samozrejme na odporúčanie svojho fejzbúk priateľa zapájam a pevne verím, že výhrou sestru poteším.

 

 

Po technologických vychytávkach sa do súťažného obehu dostalo už aj šatovanie. Veď kto by pohrdol vkusnou kabelou značky LeVice. A peňaženka ako bonus. Sem lajk, tam lajk, zdieľanie fotky a som v súťaži. Nikdy to nebolo jednoduchšie! V prípade výhry mám na Deň matiek o starosť s darčekom menej.

 

 

No a kto dbá o svoju postavu, má to žiaľ náročnejšie. Záujemca podstupuje doslova drezúru a výhra je takpovediac vydretá. Zdieľanie a lajk je už akousi samozrejmosťou. Nad tým skúsený súťažichtivý len mávne rukou. Tu však treba ešte aj zaslať žiadosť o priateľstvo nejakému unknown Dodkovi Petríkovi, zaregistrovať sa medzi svalnáčov na cvičenecké fórum a tam zaslať adminovi správu. Uf, niekde v polovici postupu som sa stratil, toľko toho je. Ale čo človek nespraví pre výživné kašičky. Otec sa poteší, a namiesto matky bude biť boxerské vrece. Čo by človek nespravil pre pohodu v rodine.

 

Priznám sa, spočiatku som pristupoval k fejzbúkovým súťažiam pohŕdavo. O svojich priateľoch som si myslel, že sú snáď dementi, alebo aj niečo horšie. Ale horkýže, majú rozum. A dostal som ho aj ja. Lebo dnes sa dá vyhrať kadečo, doslova za päť sekúnd. Skúste si tiež, neobanujete. Nech sa páči, hŕŕ sa do vyhrávania! A ak by niekto niekedy niečo na týchto überstránkach vyhral, nech sa pochváli v komentároch. A LeVice kabelku odkúpim!

 

Pic by Noitusan