Mal som televízny víkend a veru nebol márny.  Ako pravý prešporák, som zvyknutý pozerať aj nemecky hovoriace stanice, tak som si zas našiel svoje. Na „nemcoch“ dávali najobľúbenejšiu nemeckú show,  Wetten dass. Thomas Gottschalk je to najväčšie moderátorské eso, preslávené aj u nás, hlavne svojimi mega blockbustermi „Dvaja nosáni tankujú Super“ a „Dvaja nosáni a video“. Ja som bol na tom so sestrou v kine v DK Dúbravka. Dva krát... Ani raz nesklamal.

No a Wetten dass tiež nesklamalo. Gottschalkova nechcená schopnosť privádzať do rozpakov najväčšie svetové celebrity ma, ako vždy, fascinovala.  A za tých tridsať rokov čo táto show beží  tam mal iné hviezdy! Naozaj že úplne všetky. Radi mu tam chodia, lebo je to najsledovanejšia show v nemecky hovoriacich krajinách. Odsedia si tam tie dve hodinky, s udivenou tvárou rozpačito sledujú bujaro sa zabávajúcich Germánov, usmejú sa, a hneď sa tie cédečka lepšie predávajú. A že sa Germáni zabávať vedia.
Len rýchlo o čom je táto show. Príde Germán s extra schopnosťami , napríklad že len podľa chute (!!) rozozná 50 druhov nových tenisiek. Celebrita sa staví, že či to daný oný dokáže alebo nie, a ak náhodou neuhádne, musí dačo trápne spraviť. No a potom hurá, Nemci tlieskajú, celebrita je strašne zlatá, všetci sa tešia.
Ako také stávky vyzerajú?

Začnem miernejšie. Napríklad tento chlapík sa stavil, že „psím“ spôsobom vychlontá misku vody rýchlejšie ako pes.
https://www.youtube.com/watch?v=1Pta4KccEns&feature=related

A tu sú príklady tých debilnejších stávok
Alebo tento mozgový akrobat sa stavil, že sa za minútu 50 krát kopne do hlavy. Tento športový výkon roka si môžeš pozrieť tu.
https://www.isnichwahr.de/r89034224-duemmste-wette-der-welt-bei-wetten-dass.html

Tento pán sa stavil, že bude spievať O sole mio a budú mu pri tom jazdiť autá cez brucho.  Fantázia. Ako to trénoval?
https://www.youtube.com/watch?v=6DKgstOctyQ&feature=related

Môj absolútny vrchol je tento. Tuto romantický pár sa stavil, že len podľa zápachu  rozozná, aké zviera vysralo aké hovno. Podávalo sa na tanieroch.
https://www.youtube.com/watch?v=_sE7Z_4ozJw&feature=related

Alebo teraz v sobotu sa pani stavila, že dokáže rozoznať psov podľa ich dychu. Akože nechať si dýchať od labradorov do huby, to je fakt fantastický nápad hodný nasledovania. Zas mi je trocha na grcanie. Link som nenašiel, ešte nebol, ale šak si to nájdi keď chceš.
No za tých 30 rokov sa tam uskutočnilo asi 1000 takýchto stávok. Minimálne polovica z nich je totálne stupídna.  Nehovorím, že sa to oplatí pozerať, ale niekedy je fascinujúce, čo niekto dokáže (niekedy že FAKT výkon), prípadne čo niekto dokáže so seba spraviť.

Takže toľko ku nemeckej kultúre. Thomas Gottschalk však končí, 30 rokov Wetten dass už vraj stačilo. Hlavne keď sa mu tam pri stávke pred rokom v priamom prenose prizabil dáky, po svojich 5 min slávy bažiaci, dilino.
Najväčšia verejná diskusia sa rozpútala kvôli jeho nástupcovi. Takého, aký je Gottschalk totiž nevedia nájsť. Ale ja mám jeden typ. Tiež je blonďák, má skúsenosti s medzinárodnými projektmi a tiež má veľmi špecifický , do rozpakov privádzajúci humor. Libor Bouček.  Posielam jeho demokazetu „výber najtrápnejších momentov“ do ZDF. Určite sa im bude ľúbiť.