Apríl, to je taký november jari. Počasie vtedy môže, ale aj nemusí byť na hovno a do leta je tak zhruba rovnako ďaleko ako do Vianoc. A tento rok to vyšlo tak, že aj v apríli na týždeň všetci prezúvali na zimné. A hlavne bolo celkom veselo, lebo šak apríl má v profile na pokeci napísané, že „bláznivý“.

Kultúra

Majdan po slovensky

Je to síce neuveriteľné, no na Slovensku sa podarilo opäť niečo zorganizovať. Deň po výročí Kristovej zombifikácie sa v Bratislave uskutočnil tzv. protikorupčný pochod proti Kaliňákovi a iným smeráckym zmrdom. Asi tri sekundy po jeho ohlásení sa od neho dištancovali Kotlebovci, komouši, Rostasovci aj všetci ostatní antisystémoví bojovníci, snáď okrem Kollára. Logicky by sa síce mali na prezenčku napísať ako prví, lebo neviem si predstaviť, čo by viac mohlo demonštrovať ich snahu o zmenu v systéme. Ale logika v alternatívnej názorovej scéne, to je ako pravopis u Hejslovákov – vyskytnúť sa to síce môže, no pravdepodobné to nie je.

Samozrejme dištancovať sa od niečoho a žiť si ďalej svoj život, to nie je správne alternatívne. Ešte to bolo potrebné celé poriadne opičovať zo všetkých strán a znechutiť všetkých naokolo, takže tu sú tie najdôležitejšie témy, ktoré trápia uvedomelú a médiami nezmanipulovanú Slovač:

- vek organizátorov,

- vzhľad organizátorov,

- že sa to zorganizovalo nejako podozrivo rýchlo... a v nadväznosti na to obľúbené šlágre ako:

- kto to platí,

- kto ich do toho zmanipuloval,

- prečo pochod rieši korupciu, keď by mal radšej riešiť... (doplňte hocičo, čo vás trápi od migračnej krízy po žlčníkové kamene),

- je to kampaň opozície,

- aké majú vlastne riešenie.

Už nebol problém, že hlavný zmrd vo vláde dlhodobo ojebáva a druhý ho pritom kryje, podstatné zrazu bolo, či je lepší dresscode na organizovanie protestu guerilla casual alebo stage formal. Fakt som sa snažil predstaviť si takú alternative-compliant demonštráciu a vychádza mi to tak, že aby bola pre týchto mentálnych invalidov dôveryhodná, tak by ju musel organizovať priamy potomok Che Guevaru rozosielaním kódovaných telegramov, organizácia by mala trvať aspoň 15 rokov, téma demonštrácie by nebola daná, lebo by každý mohol demonštrovať za čo / proti čomu chce a nakoniec by aj tak nikto neprišiel, lebo by to bolo zadarmo a neplatil by to Soros.

Pred pár rokmi napísal jeden múdry človek, konkrétne ja: „Buď zomrieš ako alternatívec alebo žiješ tak dlho, až sa z teba stane mainstream.“ Teraz by som tento citát aktualizoval na: „Buď zomrieš ako alternatívec alebo žiješ tak dlho, až sa z teba stane provládne médium.“ V Slobodnom vymieľači má reláciu Harabin a Sprostas tiež tento achievement na svojom Hoaxstation 4 a Xhoax360 odomkol už na 100%, najprv srdnatým obhajovaním Mečiarových amnestií a potom keď jebol ďalšiu zo svojich fatalistických predpovedí, a síce, že tento pochod sa môže zmeniť na tzv. majdan (nie tú 300-ročnú reláciu s Pavelekovou, ale krvavú márovačku demonštrantov s falošnými demonštrantmi). Lebo každý správny smerácky brigádnik vie, že nestačí potenciálnych návštevníkov znechutiť jalovými kokotinami o tom, že organizátori sú príliš mladí a že to nemohli organizovať sami, lebo veď vy neviete zvolať ani domovú schôdzu. Treba ich aj poriadne vystrašiť, že by sa to mohlo škaredo zvrtnúť, lebo veď to čo už kurva je, že nejakým študentíkom sa prihlási na akcošku 20-tisíc kusov, keď na vaše prednášky príde pár dôchodcov, z ktorých polovica si myslela, že sa budú dať kúpiť paplóny z ovčej vlny.

A predsa, aj napriek januárovému počasiu, prišlo pár tisíc ľudí. Bomby pripravené pod pódiom asi navlhli a nevybuchli, najatým sniperom napršalo do puškohľadov a policajným provokatérom bola v zelených tričkách asi kosa, a keďže sa všetka hnedo-červená lúza dištancovala (a pár hnedých prvokov si v tento deň aj tak obtieralo rozkrok o Tisov hrob), tak to bolo vlastne celkom v pohode. A po preddemonštračných onaniách nad nepodstatnými chujovinami mohli prísť zase tie podemonštračné, a síce, že či tam bolo 5638 ľudí, alebo 6423, lebo veď to je to najpodstatnejšie. No a Kaliňák síce neodstúpil, ale na niečo dobré to predsa len bolo, lebo Bugár zadrbal, že „ulica nemá čo určovať, kto má odstúpiť a kto nie“, čím dal jasný signál, že tie plebejské hovná sú mu dobré tak akurát pred voľbami a presvedčil aj tých troch ľudí, čo chceli Mőst-Hűd ešte v nejakom zatemnení mysle niekedy voliť, že tento „politik“ sa nehodí ani na to, aby ho pomleli do čabajky.

Len ma trochu sere, že som sa zase nedozvedel, prečo Sorosa stále tak strašne trápi jedna zaprdená stredoeurópska krajina, že tam potrebuje manipulovať ľudí do demonštrácií s veľmi neistým výsledkom. A hlavne, že keď sa mu ten hypotetický majdan niekedy podarí, tak to tu potom akože budú vládnuť ním dosadení ľudia, a nie Fico? No preboha, len to nie!

Ekonomika

HRRRR na platy

 

- Dobrý deň, koľko stojí kilo zemiakov?

- Koľko by podľa vás malo stáť?

- He?

- No na koľko by ste vy ocenili kilo týchto zemiakov?

- Ja neviem, preto sa pýtam.

- Tak ale nejakú predstavu snáď máte, tak mi ju povedzte.

- Dobre, tak čo ja viem... 50 centov?

- Tak to by sme sa možno vedeli dohodnúť. Ale za vami sú ďalší zákazníci, tak dám vám vedieť.

- Čo? Takže mi nepredáte kilo zemiakov?

- Možno áno, veď hovorím, ozvem sa vám.

 

Aký absurdný rozhovor, že? Ale takto nejako by to vyzeralo, keby v zelovoci predávali slovenskí personalisti. Na úplne štandardnom trhu, kde jedna strana poskytuje svoju prácu a čas a druhá jej za to dáva peniaze, prvý subjekt nemá šancu zistiť, koľko, pretože toto tajomstvo musí budúci motrok odhaliť sám v rámci prijímacieho procesu patetickým licitovaním a telepatickým hádaním otázky „A akú máte predstavu o plate?“. Otázka, ktorá má zriedkavo správnu odpoveď, lebo buď poviete veľa a firma si vás nemôže dovoliť, alebo málo, lebo ste trápny kokotko, čo sa nevie predať. No a týmto trapošinám by mohol byť teraz koniec, lebo Batman a Robin Beblavý s Mihálom prišli s návrhom, že táto krutotajná info by sa mala zverejňovať povinne.

Samozrejme, firmy sa už hádžu o korporátne linoleum, lebo šak stratiť takúto prijebanú výhodu, to je snáď ešte horšie, ako keby im zakázali medzi benefitmi uvádzať „mladý a dynamický kolektív“. Už to samozrejme opičovali aj anarchokapitalisti z menejstatu naozaj zaujímavými argumentmi, z ktorých jeden som nepochopil, dva si odporujú a ďalší je, že firmám to spôsobí zvýšenie nákladov. Ja si teda myslím, že naopak, lebo keď bude v inzeráte po dvoch A4-kách požiadaviek napísané, že firma za toto ponúka až 900 eur brutto, príde o dve tretiny menej žiadostí, HR pizdy sa nebudú môcť sťažovať, že ani nemajú kedy robiť pohovory a firmy zistia, že na HR oddelení na refrešovanie fejsbukov stačia dve vymachlené kikiny, namiesto piatich. A nebude dochádzať k situáciám typu „Na treťom kole pohovorov mi povedali, že mi ponúkajú 800 eur, ja som chcel 2000, tak sme teda urobili kompromis – oni ponúkli 850 a ja som ich poslal do piče“. A ak už toto nezefektívni rekrutačný proces, tak janeviemuš čo. A ani mi tak nevadí ten menší paradox, že s takouto zjavnou reguláciou prišli liberáli.

Médiá

Veľká aprílová fejsbuková revolúcia (VAFR)

Aj tá najväčšia sranda sa skôr alebo neskôr preje. Snáď okrem Kotlebovcov. Keď si človek povie, že im už viac nemôže zadrbať, niektorý z nich povie „podrž mi tento Topvar“ a o zábavu je zase na chvíľu postarané. A to je fajn, lebo človek by nemal stagnovať a tieto živé lysohlávky na sebe poctivo makajú, nesedia na riti a vždy vedia latku kokotizmu posunúť o kúsok vyššie. Najnovšie nahlásili FB stránku Zomri, lebo síce bojujú proti mediálnej cenzúre a za slobodu slova, no len toho svojho. Hulákať o jebaní Aláha je v poriadku, no sranda sa z toho nerobí, chápete, nie? Ani ja.

Trošku to ale nevyšlo, lebo Zomri síce dali dole, ale tak na tri dni a navyše tým inšpirovali tých, ktorí im veľmi nefandia, k rovnakému kroku a vznikol zoznam asi 140 stránok priateľov od hnedej rieky. Tak ich ľudia ponahlasovali a facebook ich zablokoval. Medzi iným dali dole aj Miňka Mazureka, ktorý si to samozrejme vysvetlil po svojom, a síce, že to je nedemokratické zmýšľanie ľudí, ktorí nenávidia náš národ a štát. LOLDPČ, Milan, ukľudni sa a tu si daj krémeš s trikolórou. Ľuďom nevadí celý národ, iba kokoti ako ty, takže pohoda.

No ale v ĽSNS je asi viac názorových prúdov, lebo napriek tomu, že Kotlebov padawan považuje nahlasovanie za nedemokratické, tak hneď vznikol kontra-zoznam „slniečkárskych a feťáckych“ FB stránok. Zrejme niektorí svedkovia Mariánovi nepochopili hĺbku Mazurekovho statusu a riadili sa radšej prvým prikázaním straníckej biblie „A ni skutkom, ni slovom, ni myšlienkou krivo na Pána Kotlebu nevzrieš a jeho česť a vážnosť do krvi brániti budeš“, a začali hromadne nahlasovať tiež.

Ich zoznam je veľmi pestrý a vyzerá, ako by ho varili Hauptscharführer Psíček s Rotenführerkou Mačičkou na peci v Osvienčime. Preto okrem klasických nepriateľov národa ako Zomri a Dailymale sú tam aj osoby (Havran, Gordulič), bakané sorosovské média (SME, Denník N), ale napríklad aj charitatívne organizácie ako Výzva k ľudskosti. No a možno aj preto (alebo preto, že facebooková divízia, ktorá má na starosti nahlasovanie zo Slovenska už nefunguje štýlom „ak je počet nahlásení viac ako x, zrušte stránku“, prípadne sa na to úplne vysrali a po tomto hovnáde všetky FB reporty zo slovenských IP presunuli rovno do spamu) to dopadlo ako väčšina vecí, ktorých sa chytia Kotlebovci – vôbec nijako. A tak to má byť. Za podmazu zvučky z Benny Hilla prajem veľa followerov v poslednej bašte internetovej slobody - ruskej štátnej sociálnej sieti fkantákte!

Slovo mesiaca

A neoštúrovci sa postarali aj o slovo mesiaca apríl, a síce úžera. Baladu o Kiskovi úžerníkovi síce vymyslel Fico pred prezidentskými voľbami. Teda bol to skôr rap, lebo Robo vedel zajebať slovo úžerník alebo úžera s kadenciou, ktorú by mu závidel aj Eminem. No ale to už je pár rokov dozadu a keďže je retro teraz v móde, tak rovnaký blud vytasili Kotleby na svojich letáčikoch. Musel som si znova overiť v Trestnom zákone, či sa nezmenila skutková podstata úžery, ale fakt tam stále nie je „Kto inému umožní slobodne a dobrovoľne kúpiť tovar na splátky za úrok nižší ako v banke, potrestá sa odňatím slobody až na jeden rok až päť rokov.“

No len teraz to je vraj iné, lebo existujú aj rozsudky Najvyššieho súdu, ktoré Kiskovu úžeru potvrdzujú. Ja som niektoré z nich prečítal a samozrejme, nič o úžere sa tam nepíše. Je mi jasné, že automatický generátor slov v Zem a vek nemusí pochytiť všetky právnické nuansy a ani od myšlienkovej alternatívy nečakám, že by dokázala pochopiť text, ktorý rozsahom presahuje menu v kebabárni, len možno stačilo použiť taký jednoduchý lawhack, a síce, že keď je úžera trestný čin a spomínané rozsudky sú z civilných sporov, asi to bude celé trochu inak. Bolo mi ale trochu divné, že niečo také nedochádza Harabinovi, o ktorom zlé jazyky tvrdia, že je právnik. Ale potom som si uvedomil, že to je ten istý Harabin, čo dal viesť trestné stíhanie pre úkladnú vraždu v štádiu pokusu voči lampe a už mi to bolo celé jasnejšie.

Aha, a pošlite ešte do konca tohto týždňa tie dve percentá, vy škrobi. Čau v máji.