Tak 2018 je konečne za nami a prvý mesiac roka 2019 tiež. Ako si mnohí z vás všimli a nezabudli na to náležite upozorniť, v decembri mnohosrd nebol, čo mi ako vždy môžete strhnúť z honoráru. No toto hneď napravíme, lebo tohtomesačné vydanie vašej obľúbenej rubriky je minimálne o 15% dlhšie ako obvykle. A to nielen preto, že ste božsky krásni a zaslúžite si hýčkanie a opateru, ale hlavne už v januári jebalo na plný plyn. Šak kukajte.

Z domova

Čo nového, národniari?

Keď pred pár mesiacmi Prdanko zapotil v telke legendárnu vetu „Kapitalizmus na Slovensku nie je, nesmie byť!“, tak si všetci akurát poklepkali na čelo s tým, že mu zase len jebe a vlastne sa nič nedeje, lebo to je taká bežná Dadankova nedeľa. Čo vtedy ešte nikto netušil, tak Hádanko to myslel vážne a prvé zhnité ovocie jeho snahy o prekopanie trhovej ekonomiky na centrálne riadený ekonomický dekonštruktivizmus už máme za sebou. Od januára už všetci veselo leštíme zadkami tyče vlekov v Rattajových lyžiarskych strediskách, lebo polovicu skipassu, ubytka v Ďumbier Mountain Resort a polpenzie formou bohatých bufetových stolov nám platí motrokár. Teda vlastne mal by, lebo vlastne zatiaľ nikto nevie, ako tieto exhumované ROH poukazy uviesť do praxe.

Nevadí, pracovnou náplňou Kradanko je chujoviny vymýšľať, nech sa s nimi potom trápi niekto iný. Takže po cestovných poukazoch prídu poukazy športové. Teda pre deti. Slovenské rodiny, najmä z tých chudobnejších regiónov, tak už nemusia riešiť závažné dilemy, ako či vyjde Vaneske na jazdectvo, keď prihlásime Kevinka na šerm. Ďalšie poukazy budú teda zrejme nasledovať, očakávam poukazy na jedlo, dopravu, ošatenie, kultúru, alkohol, rigorózne práce a samozrejme špeciálne univerzálne poukazy vymeniteľné za hociktorý poukaz, spomenutý vyššie, niečo ako... napríklad peniaze. Veru, keby tak existovalo nejaké univerzálne platné a akceptovateľné obeživo, ktoré môžeme jednoducho vymeniť za ľubovoľný tovar alebo službu, to by sme si to ešte len užívali, to by sme sa cítili dobre.

No a je škoda, že tieto úspechy nášho najväčšieho národného idiota si nevďačná slovenská bedač vôbec nevšíma a všetci sa sústredia iba na jeho vysokoškolský titul. Táto kauza našťastie už dospela k vyvrcholeniu, a síce potvrdilo sa, že rigorózka má odpísané celé kapitoly aj podkapitoly, takže to Smradanko oficiálne pajcol. Pripomeňme si teraz, len tak zo srandy, za čo podávajú politici demisie v štátoch, ktoré do Európy patria nielen geograficky, ale aj mentálne. Poľský minister dopravy odstúpil, lebo v majetkovom priznaní zabudol spomenúť darované hodinky. Ale nie nejaké Patek Phico za tridsať litrov, aké kupuje pravidelne Svetlana Robovi, ale nejaké chrontavé tissotky, aké by si u nás nedal ani Mazurek (teda keby poznal hodiny). Britský minister obrany zase odstúpil, lebo nejakú ženskú chytil za koleno. Pred 15 rokmi. Iný Anglán zase zložil mandát pre nezaplatenú pokutu za rýchlosť. No a teraz reakcia Zmrdanka – keďže sa v stanovisku univerzitnej komisie píše, že prácu opísal, no nikde sa tam nespomína výslovne slovo „plagiát“, tak je to v pohode. Čo je geniálny argument. Keby sme dali urobiť psychologický posudok Bludanka, tak by sa tam asi tiež neobjavilo slovné spojenie „dementný chuj“, no presne to by sa tam tvrdilo. Ale najväčší gól je to, že Kydanko „zobral závery komisie na vedomie“. Chápete? Že na vedomie. Wau. To skôr nájdeme v chladničke Tona Hrnka niečo zdravé, jak u hentoho vedomie.

Z domova

Fico kandiduje

„A keď uvidel veľkosť svojej ríše, Alexander zaplakal, lebo už nemal čo dobývať.“

Hans Gruber, Smrtonosná pasca, 1988

Vo voľbách na prezidenta to dojebal, ako premiér tiež, najnovším klincom do Ficenkovej zlatej rakvy by mohol byť Ústavný súd. Vypočúvanie Robokoka ako kandidáta neprinieslo nič nové, vyzeralo to ako jeho štandardná tlačovka, s tým rozdielom, že sa nemohol postaviť a odísť a respondentom vynadať do špinavých protislovenských prostitútok. A to bolo na tom práve to zábavné. Síce zábavné asi ako kompilácia ruských autonehôd na youtube, ale furt zábavné. Ak si to správne pamätám, tak jediné na čo odpovedal, bolo šplech nejakého kotlebovca (ktorý sa pýtal všetkých to isté) o tom, že nám únia ukradla zvrchovanosť a tlačí LGBT. Ficenko neodpovedal na: svoj byt, vzťah ku Kočnerovi, vzťah k Bašternákovi, porušenia Ústavy zo strany Smer-u, ale povedal, že takáto príležitosť je tu raz za 12 rokov, tak ju nemohol nevyužiť. Poponáhľal sa tak veľmi, že mu ušlo rok a pol právnickej praxe, ktorá mu chýba do požadovaných 15 rokov. Na otázku, čo s tým chce teraz tak narýchlo robiť, neodpovedal tiež. Možno by sa to nedalo odpinkať vetou „Je smiešne spochybňovať moju pripravenosť.“, ale to by to musel moderovať niekto iný ako smerácky ožujkarček Madej, ktorý bol Fizzovi zarazený do riti až po krk a jeho jediná starosť bola, či Ficota oslovujú správnym titulom – Lord Grcmrd pán docent.

No a preto mi to celé nejako nie je jasné – máme zákonom stanovenú podmienku, ktorú henten bezstavovec preukázateľne nespĺňa a aj tak môže kandidovať? Síce som poučený motivačnými múdrami, že vek je len číslo, no keď mám 5-ročné decko, môžem ho dať do základnej školy, lebo doma sme si odhlasovali, že už má 6? Môžu ísť 16-roční voliť, keď sa volebná komisia dohodne, že to je v pohode? Môžu 16-ky hrať v porne, keď si nadpolovičná väčšina štábu povie, že vyzerajú na 18? Na Slovensku je ale fakt možné všetko, aj hlasovať o tom, či 13 je viac ako 15. Nerobím si piču, toto sa fakt dialo. Hlasovanie o tom, či kandidát Fico splnil podmienky: 6 proti a 6 smerákov nevie počítať, takže dali áno. Podľa zákona je na schválenie kandidáta potrebná nadpolovičná väčšina hlasov, čiže v tomto prípade 7, čo by v krajine, kde platia ešte aspoň fyzikálne zákony znamenalo, že Fico neprešiel. Ale už spomínal, že na Slovensku je možné všetko. Takže sa ide hlasovať znova. Tentokrát o tom, či 6 je viac, alebo menej ako 6. Prečo? No lebo Fico. Fakt sa táto šaškáreň deje iba preto, lebo jeden skurvený psychopatický egomaniak CHCE byť ústavným sudcom. Že v slovenskej politike neplatí morálka, logika ani zákon, to už vieme, ale že neplatí ani matematika, to budeme asi zase v niečom prví. Rovnako budeme asi prvá krajina v Európe, ktorá bude mať ústavného sudcu, ktorý bude chrániť ústavnosť, právo a spravodlivosť tak, že ich najprv so svojimi podržtaškami hromadne znásilní. A prvá kauza, ktorú budú noví ústavní sudcovia riešiť, bude voľba nových ústavných sudcov. Little big country.

Kultúra

Najväčší Slovák*

*terms and conditions may apply

Slovenská televízna tvorba je niečo ako pľúcka na smotane – zožrať sa to dá, ale musíte byť fakt hladný a nič iné neni. Preto:

1. kúpiť zahraničnú licenciu na program kvalitnej BBC

2. ten prerobiť tak, aby ho pochopil aj Jano z Hriňovej

3. profit

vyzerá ako dobrý nápad. Ale len dovtedy, kým si nepozriete Hypnoshow. Alebo niečo iné – napríklad verejnoprávny megaprojekt Najväčší Slovák, ktorý zvládli slovenskí tvorcovia dojebať už v názve. Originál sa volal 100 Greatest Britons, a slovo great má okrem „veľký“ ešte asi 10 iných významov, z ktorých také 4 sa na to hodia viac. Ak by sme to totiž brali doslova, tak podľa mňa najväčší Slovák je Chára (vertikálne) a minister Richter (horizontálne). Ale ani tvorcovia nevedeli, čo vlastne chcú dosiahnuť, inak by možno nadefinovali nejaké kritériá, v ktorých sa má hlasovať. Niečo echtovné slovenské, ako napríklad závistlivosť, ukrivdenosť a obmedzenosť. 

Potom by sa možno nestalo, že na šestnástom mieste je Mária Terézia a na piatom zase Cyril a Metod, čo síce nie je jedna osoba, ale zase ani jeden z nich nie je Slovák. Celá anketa potom vyzerá, že Slovák vlastne nie je národnosť, ale skôr stav vedomia, alebo diagnóza. V prvej desiatke to aspoň národnostne vyvažujú náš najslávnejší ozbrojený lupič a náčelník komančov Gusto Divá Hus. Gombitová sa pod tlakom tejto zdrvujúcej konkurencie rovno nechala vyškrtnúť, ešte že máme aspoň toho Sagana, toho času občana Monaka. 

Ale nejde všetko maslo len na kučeravú Nunézovu hlavu, musel robiť len s tým, čo máme. Kým Briti sú miliónový národ s 1000-ročnou históriou, história Slovenska sa zmestí na jednu tácku od piva, s tým že na druhú stranu ešte v pohode môžete napísať zoznam významných Slovákov. A keď z toho odčítate komančov, náckov, ľudí, ktorí sa v tomto geopolitickom priestore narodili iba úplnou náhodou a tých, ktorí emigrovali hneď ako zistili, že sa to dá, tak vám zostane ešte voľné miesto na dvojkríž. V každom prípade, BBC je spokojná, lebo zarobila, RTVS je spokojná, lebo zarobila, telco spoločnosti sú spokojné, lebo zarobili, moderátori sú spokojní, lebo zarobili, aj diváci sú spokojní, buď preto, lebo sa im to páčilo, alebo preto, aby si mohli zapičovať. Asi ako ja, a to som to ani nevidel, lebo som lepší človek a takéto kktiny nepozerám. Len ich ako koncesionár platím. A hlavne ako demo verzia, ako to vyzerá, keď umožníme priamu demokraciu, to ani nemohlo vypáliť lepšie.

P.S.: ak sa vám nepáči Najväčší Slovák a výber „osobností“, tak podľa jeho moderátorky máte problém sami so sebou a nemáte sa radi a nie je vo vás anjel. Takže slunce v duši, kokoti!

Zahraničie

Klaus ml. vs. Zuckerberg

Sloboda slova bola kedysi celkom jednoduchá vec – vy si poviete, čo chcete a ak je to v medziach zákona, nič vám za to nehrozí. No v dobe postfaktuálnej to je celé komplikovanejšie – podľa tých, ktorí sa týmto pojmom oháňajú najčastejšie, vyzerá sloboda názoru nejako tak, že vy poviete nejakú totálnu chujovinu a všetci ostatní sú povinní ju akceptovať a nedajbože aby vás (v rámci toho istého inštitútu) s týmto názorom niekto poslal do riti. Takto extenzívne to vníma asi aj Klaus junior (mimochodom známy euroskeptik a kritik únijnej byrokracie), ktorý dostal nápad, ako posilniť slobodu slova aspoň v online priestore, a síce zákaz mazať príspevky na sociálnych sieťach. To je geniálna liberálne-pravicová myšlienka, ktorá síce slobode slova nijako nepomôže, no aspoň slušne dojebe slobodu podnikania. Lebo najprv sa uzákonilo, že správcovia webov sú zodpovední za obsah diskusií a majú teda tie výšplechy internetovej lúzy moderovať, inak im hrozí postih. Teraz im zase hrozí postih (500k až 50 mega českých kačiek), keď budú diskusie moderovať. Takto dobre by to nevymyslel ani Kim-Čong.

Našťastie aplikácia do praxe bude asi trochu problematickejšia. Už vidím, ako ten algoritmus, ktorý z fejsbukov maže holé cecky, listuje v českom priestupkovom zákone a potom ako sa do Kalifornie doručuje rozhodnutie o pokute. Nevadí, aspoň sme sa pobavili, čo sa pobavíme vždy, keď sú politici konfrontovaní s reálnym kokotizmom svojich nápadov. V tomto prípade analógiou, ako by aplikačná prax vyzerala mimo sociálnych sietí. Tu má Klaus junior tiež jasno:

Takže síce jebo, ale zásadový, a to je kombo, aké sa u politika len tak často nevidí.

Slovo mesiaca

Kde bolo, tam bolo, za siedmimi nelegálnymi skládkami, dvoma bauxitovými haldami a za modrým trojvŕším, bola raz jedna krajinka. V tej krajinke bol minister obrany a ten minister obrany dostal jedného dňa navoňaný list od devy takej spanilej, že nejeden bohatier podľahol jej zvodom a svojej žiadzi. Lež minister bol človek múdry a rozvážny a vediac, že čosi na tom nebude s kostolným poriadkom, rýchlo bežal s listom za svojimi radcami. I tí mu jeho podozrenie potvrdili a takto mu poradili „Nepreruš s tou bezbožnicou spolky. Akiste má čosi temné za lubom.“ A minister, dbajúc na vyššie dobro, zahŕňal devu slovnými chválami a kde-tu pridal i svoju vlastnú podobizeň, aby ich falošné puto zostalo neprerušené. Svojej úlohy sa zhostil tak dokonale, že si od falošnej princeznej Botulotoxínie vyslúžil prezývku Maznák.

A tak máme my slovo mesiaca a Smer novú rozprávku, ktorou sa nás pokúša nakŕmiť odvtedy, čo sa prevalila ďalšia kauzička ďalšieho smeráčika, pán Glváča. Teda až potom, čo nezafungovali ostatné smerácke taktiky na krytie ich prúserov, a síce zapieranie, útokyukazovanie svojimi krvavými paprčami na všetkých ostatných. Jasné, máme veriť, že nejaký prospechársky smerácky kleptoman, ktorý to s týmito mafiánmi ťahá už 20 rokov dostane nadržanú správu od nejakej botoxovej kurvičky, tak sa hneď zahrá na mentalistu a beží s tým do SIS-ky, lebo o pár rokov sa možno ukáže, že malá Žužu bude zapletená do dvojnásobnej vraždy. To skôr uverím Ficovi, že ide na Ústavný súd, aby chránil zákonnosť a pomáhal budovať právny štát.

A to je inak presne to, čo ma na hentých dementoroch sere najviac. Že mi kradnú peniaze pomaly rovno z peňaženky a potom mi tvrdia, že to robia pre mňa, na to by som si už zvykol. Ale že s plechovým ksichtom vypotia takú chujovinu, že Andersen vstane z hrobu, založí si FB účet, a to len preto, aby tomu mohol dať udiveného smajlíka, a z ľudí robia úplných kktov, to nejako neviem prekusnúť. Na druhej strane chápem, že keby na Slovensku neexistovali ľudia s IQ rozliateho Corgoňa, tak by nemal kto voliť Smer, takže zjavne nie som cieľová skupina. No a ako sa ukazuje, tak možno vedia sofistikovane kradnúť a beztrestne ojebávať, no stále viac sa ukazuje, že je to jedna rovnaká blbá sedlač, ktorá nakoniec postupne zareve na lacné kurvy, chlast a fet. A my budeme pri tom s pukancami v ruke.