A záleží na tom? Väčšina z vás aj tak už nevie, aký je deň v týždni, takže nejaký ten mesiac hore-dole...

 

Zo sveta/ Z domova

No čo asi

„Motýlí efekt alebo efekt motýlieho krídla označuje veľkú zmenu vývoja systému pri minimálnych zmenách začiatočných podmienok systému.“

Niekto múdrejší jak ja

Pekný príklad motýlieho efektu si ideme práve teraz. V novembri nejaký čínsky roľník zožerie netopiera a v marci si polovica Slovenska šije doma zo starého pyžama pokrývky na chrapu. Veru, kto to mohol čakať, že svet paralyzuje nejaký vyjebaný mikrób. Teda mohol to čakať kadekto, lebo predpovedalo sa to už dosť dávno, len na to každý sral.

Lebo šak je to z Číny, dlho to nevydrží. Lenže vírus zjavne nie je usb kábel z aliexpressu, takže kde vlastne urobili čínski súdruhovia chybu? No v prvom rade asi v tom, že sú to súdruhovia. Ako každý totalitný režim, pripustiť si prúser je pre nich ťažšie ako pre Blahu nerozhadzovať rukami a odhlásiť sa z Facebooku. Takže z lokálneho dojebu sa im podarilo urobiť nový Černobyľ, keď namiesto karantény nechali nakazených lietať po svete a kým riešili, či doktorov, ktorí na túto pliagu upozorňovali, posadia do basy, alebo rovno postavia k múru, tak Li Pao už nakašľala časníkovi v Miláne na účtenku a Bing Wen v Madride si kýchol do dlane a potom sa tou istou rukou chytil tyče v metre. WHO a podobné „autority“ uverili súdruhom, že je to len soplík a namiesto toho, aby stlačili tlačidlo na červenom alarme, tak sa dohadovali, či rúško pomáha proti vírusom tak trochu, alebo vôbec, takže za vetu „who fucked up“ si môžete dať namiesto otáznika bodku.

Preto tvrdenie, že ide o čínsky vírus nie je rasistická zlomyseľnosť, ale konštatovanie faktu. Lebo za vírus síce nemôžu, ale ich politický režim z toho dokázal urobiť pandémiu, aká tu nebola 100 rokov. Napriek tomu sú ľudia, ktorí by Číňanom najradšej vyjedli ryžu z riti. Napríklad taký smeráčik Blanár. Ten sa napríklad ospravedlňuje za Matoviča, lebo si dovolil povedať, že testy z Číny, ktoré sme si od nich kúpili, sú úplne nahovno. No hej, poďme sa poďakovať Číňanom, že:

  • si od nich môžeme za drahé prachy kúpiť testy,
  • so spoľahlivosťou Billingsovej metódy,
  • ktoré potrebujeme na detekciu vírusu, ktorý rozniesli po svete,
  • a ktoré nemáme možno preto, lebo sme im ich poslali v rámci humanitárnej pomoci už v januári.

Zjavne byť v Smere a mať priezvisko, ktoré začína na Bla-, to je predpoklad kvalitného turbokokotizmu s chráneným označením pôvodu.

 

Keď už sme pri Smere, môžeme teda plynulo premostiť k tým, komu to celé vyhovuje. Samozrejme okrem Grety Thunberg. Smeráčikovia v opozícii sú jasní. Stačí im pičovať a pred ďalšími voľbami iba spomenúť, ako sme sa mali do roku 2020 dobre a kukajte, čo sa zo Slovenska stalo za Matoviča. A priemerný smerovolič im to zožerie až po koreň a na nejaký vírus si ani nespomenie. Paradoxne ale sme mali kurva šťastie, že táto čínska pomsta sem prirútila tesne po voľbách. Jednak samodezinfekčné volebné lístky sme ešte nevymysleli a dvojak Smeráčikovia nemuseli politizovať pri karanténnych opatreniach a urobili zhruba to, čo bolo treba, lebo šak následky si vyžerie niekto iný. To im ale nezabránilo si ešte trochu nakradnúť, lebo šak vírus-nevírus, robíme to pre (našich) ľudí. Len na to zabudli vybrať ľudí s trochu bežnejšími menami ako Kajetán Kičura, ktorý pokračoval v rodinnej kliatbe a svojho syna pomenoval rovnako a ešte aj zabudol, že existuje katasterportál, ktorý je verejne prístupný, takže sa to rýchlo prevalilo.

No a dezinformačné sračkomety idú tiež na tri zmeny. Zlá Európska únia, ktorá nepomáha (lebo keď nám diktujú, čo máme robiť, tak to je fuj, ale keď nie, tak to je fuj ešte viac) na druhej strane dobrá Čína a ešte lepší Putin. Ktorý poslal do zúboženého Talianska celý konvoj pomoci, ktorá je síce dosť nahovno, ale zase sú k nej pribalení tí najlepší špióni. Môj osobný favorit je hoax, že korona vydrží v dolárových (nie iných, len v amerických dolároch) až dvadsať rokov, preto by sme mali všetky doláre rýchlo zničiť. Dobrý pokus, Vova!

No treba sa na to pozrieť pozitívne. Zrazu ide veľa vecí, ktoré sa predtým nijako nedali. Ten míting sa fakt dá vybaviť dvoma e-mailami, excel funguje rovnako na domácom počítači ako na pracovnom, s úradmi sa dá komunikovať aj elektronicky, skoro ako v 21. storočí a planéta si na chvíľu vydýchne, veď pozrite aké je už dva týždne pekné počasie. Len jednu dôležitú otázku sme stále nevyriešili – dávajú teraz policajti fúkať?

Z domova

Sme volili

Už sme pri tom všetkom zabudli, že aj voľby boli, tak si to pripomeňme. Takže: Najprv bol Smer. Potom bol Kočner, potom zabili Kuciaka, potom nebol Fico, ale vlastne furt bol. Aj Smer furt bol, ale už tak menej. Ale stále dosť. Ešte bol aj Kotleba a ten mal byť veľa, ale nakoniec bol ešte menej ako minule. Ale hlavne bolo Oľano s Matovičom, a tí boli najprv hovno, ale potom veľa a nakoniec úplne najviac. Akože neručím za to, či to bolo presne takto, ale takto si to pamätám.

Hej, Matovič vyhral nielenže vyhral voľby, a to ešte so slušným náskokom, čo ešte viac ako prieskumné agentúry prekvapilo asi jeho samého. Ako jediný z opozície pochopil, že kampaň sa robí cez emócie a že

- dobrý nápad: letieť na Francúzsku riviéru, ukázať paprčou na veľkú vilu a povedať, že to je Počiatkova,

- zlý nápad: napísať 300-stranovú knihu s volebným programom, ktorý rieši všetko od skorumpovaného súdnictva po pokles populácie svišťa vrchovského.

Volič-milión chce krv, sračky a šťanky drámu, príbehy a emócie, takže Mad Mat to zobral za ten správny koniec. Na rozdiel do takého PS-ka, kde to mysleli síce dobre, ale bolo im to hovno platné, lebo zabudli, že na progresívnu stranu netreba zozbierať len tých 10 progresívnych politikov, ale aj voličov. Všetky tie registrované partnerstvá, rovnoprávnosť, dekrim, homoadopcie, priusy a kolobežky sú super dôležité témy. Lenže v nejakej civilizovanej krajine, nie tu. Čo niektorí progresívci nezvládli a dali to na Harabina a chceli nové voľby. Niektorí KDH-ci zase skučali, že Matovič im zobral percentá. Áno, percent je len 100 a keď niekde pridáte, niekde zase odbudne. Je to veľká záhada, ktorú sa nepodarilo rozlúštiť snáď ani Gustovi Murínovi.

Inak to vlastne nedopadlo až tak zle. Víťaz volieb honoris causa JEBr. Harabin nedostal ani tie tri percentá, ktoré by mu zaplatili kampaň, takže okrem toho, že ako sudca skončil, tak teraz bude musieť pohľadať v kredenci 600 litrov (alebo podať aspon 4 žaloby na ochranu osobnosti). Retardanko to dokormidloval až mimo parlamentu a môže sa vrátiť do advokácie, kde s fejkovým diplomom a s permanentnou slovnou apoplexiou môže akurát tak podávať žiadosti o výpis z obchodného registra. Kotleby, ktorí mali mať podľa internetových prognostikov („len im robíte reklamu“) aspoň 188%, dostali menej ako pred štyrmi rokmi a teraz už vôbec nikoho nezaujímajú. Fňukať nad výsledkom je aj tak úplne zbytočné, lebo voliť sa dalo len z toho, čo bolo a nie, čo sme chceli, aby bolo.

 

No a Mad Mat ako premiér je dobrá správa, aj zlá správa. Dobrá správa, lebo jeho hejt voči smerákom je autentický, čo sme videli už pri Kičurovi. Alebo pri Blahovi, ktorého si dovolili nezvoliť za predsedu ľudskoprávneho výboru. Čo to je za politický režim, kde poslanci volia ako sami chcú, a nie ako si tento zaschnutý gec na Leninových trenkách predstavuje?

Zlá správa, lebo opozícia Matovičovi pristane predsa len viac. Je to trochu ako keď profesionálny flákač si príde po pečiatku pre úrad práce a omylom ho vyberú za CEO a jemu je trápne sa ozvať, tak si povie, že počká a uvidí. Čo je možno fajn námet pre komédiu s Woodym Harrelsonom a Sandrou Bullock, kde ona hrá jeho asistentku, ktorá to celé prekukne, no nič nepovie, lebo zistí, že Woody má celkom dobré srdce a na konci sa doňho zamiluje. Len kým film riskuje akurát tak zlý rating na IMDB a môžete ho vypnúť, Matovič vypínač zjavne nemá.  

Jeden z tých poradcov, ktorými sa Mad Mat obklopil, by mu mohol poradiť, že menej je viac. Že netreba z každej jednej myšlienky, ktorá mu preletí hlavou hneď urobiť tlačovku. Že vo vláde sú aj iní ľudia a nie je na to sám a pri otváraní ďalšej manufaktúry na rúška fakt nemusí byť osobne. A že krízové opatrenia stačí ohlásiť, keď sa na nich definitívne všetci dohodnú a netreba to teasovať tri dni dopredu jak novú marvelovku a zakaždým inak. A že aj krízové opatrenia by mali mať nejakú vnútornú logiku, napríklad, že otvoríme záhradkárstva, stavebniny a železiarstva, lebo každý teraz potrebuje sadzačku mladej cibuľky a nový geberit, no kombináciu záhradkárstva, stavebnín a železiarstva, ktoré nazývame Hornbach a kam sa zmestí oveľa viac ľudí, necháme zavreté. A keď už mám okolo seba odborníkov, tak by nebolo zlé ich počúvať a nezhejtovať hneď Sulíka, že je masový vrah, keď si dovolí podotknúť, že málo chorých na koronu nám bude hovno platné, keď budeme všetci nezamestnaní a v exekúcii. Alebo že, keď už chválime ľudí, akí sú disciplinovaní, tak by bolo fajn ich zbytočne nenasierať policajnou šikanou, lebo to potom vyzerá, že nejde o životy a zdravie, ako to furt prízvukujeme, ale o to vybrať (zase) čo najviac pokút.

A hlavne – dnes to vyzerá síce neuveriteľne, ale ešte bude aj život po korone. A aj ďalšie voľby a už teraz si každý fail píše Erik Tomáš do svojho ružového moleskinu. Takže keď chce Mad Mat uštedriť smerákom ten najväčší headshot, tak stačí Slovači ukázať, že sa to dá robiť aj tak nejako normálne. A na to úplne bude stačiť nebyť kokot. Ale to je zjavne niekedy príliš  náročná výzva pre veľa ľudí, nielen pre Igora.

 

Slovo mesiaca:

Rúško! Čo iné? Už vieme, ako sa čistí, ako sa nasadzuje, ako sa dáva dole, ako sa skladuje, ako sa vyrába aj ako sa skloňuje. A pritom všetkom sa nám tu rozmohol taký nešvár. A to slovo vírus. To sa skloňuje v genitíve ako „vírusu“, nie „víru“ a je to „vírusový“ a nie „vírový“. Duh...

Takže:

Aj keď máte home office

neserte na pravopis.