Predstav si, že sedíš doma sama (chlapi, v prípade apelovania na genderovú rovnosť si svoju verziu vytvorte svojpomocne), vlasy naložené v oleji a ksicht v octe, vo vyťahanom tričku s metalovou skupinou, ktorá to už dávno zabalila. V jednej ruke fotka bývalého, ktorý to s tebou tiež už dávno zabalil, v druhej chľast s príchuťou trebárs aviváže a pri nohách sa ti váľa prázdna bonboniéra a nenažraná mačka. Chce sa ti revať, prečo nemáš chlapa, aj keď máš cecky väčšie ako vydatá pizda od vedľa a prečo nemáš sex, aj keď si v posteli výkonná jak fúzny reaktor. A toto je napríklad presne jedna zo situácií, kedy to chce pustiť si dobré ASMR video!

Pre neznalých problematiky jemný úvod – ASMR, čiže Autonomous Sensory Meridian Response znamená samostatnú zmyslovo-meridiánovú reakciu, čiže príjemné pocity vyvolané akustickými stimulmi alebo ešte inak  - ako pomocou binaurálnych zvukov synchronizovať mozgové vlny.

Reakcie na ASMR videá bývajú zaujímavé – uvoľnenie, príjemné brnenie po celom tele, niektorí dokonca popisujú šteklenie a pocit hlbokého relaxu, ktorý by sa dal prirovnať k stavu po dokonalej meditácii (teraz sa môj joga majster urazil), vzrušujúce mravčenie, ktoré sa posúva z hlavy na chrbticu a teraz to príde, sleduj - niektorí to nazývajú až mozgovým orgazmom! Tak to už áno, však?

Čo ťa teda čaká v ASMR videu? Škála je nekonečná, od šepkania, šušťania papiera cez dážď, ťukanie prstov, šumenie piva, šampusu, hrabanie sa v piesku, lístí, kávových zrnkách až po mnou obľúbené zvuky pri jedení. Yuammy, yummy, hlavne ak ide o delikatesu, akou sú pre mňa kandizované jahody (tu), ale stačili by aj čerstvé, toto bola pre mňa druhá najkrajšia chlapská ponuka a ChezusMária, ja som ju ešte stále nevyužila:

Ešteže som objavila ASMR videá a môžem si pochutnávať na jahodách, koľko chcem. Jeden kamarát objavil video s mňaukaním mačky, ktoré pustil svojmu kocúrovi. Keď u neho zvykli mňaukať opití kompáni, aby vydráždili kocúra, tak ten si len zapchal labkami uši a zaliezol pod posteľ. Pri tomto ASMR videu lietal po dome ako besný a hľadal, kde je tá prašivá mačka zalezená.

Keď som chcela urobiť podobný pokus na našom psovi, tak som pri hľadaní mačacieho videa narazila na jedno, kde pekná baba s mačacími uškami šepká do mikrofónu, mňauká, hryzká nejaké plastové uši, oblizuje ich... Zneistelo ma to, skutočné mačacie zvuky s nízkou frekvenciou totiž pôsobia upokojujúco a liečivo, po tomto videu som sa však necítila zdravšia, skôr naopak, ale zrejme je určené pre iných užívateľov. Každý si nájde takú mačičku, akú potrebuje. Ja som konečne našla nejaké uvrešťané mačky, ktoré však pes prekvapivo ignoroval a nechcel si vziať ani slúchadla pre dokonalý zážitok.

Čo sa týka dĺžky videí, tak napríklad na toto, kde sa pekná bloncka hrá s rôznymi predmetmi, trebárs  s obalom na mobil, špongiou, vankúšom, kreslí, gumuje, konzumuje hamburger... sa môžete pozerať vyše štyroch hodín (to som sa stihla do nej zaľúbiť aj ja):  Pozri sa, aha!  

Podobný fenomén ako ASMR je muk-bang, ktorý vznikol v Kóreí a ako som sa dozvedela od chlapíka, ktorý tam strávil nejakú časť života, ani niet divu, pretože tamojšia spoločnosť ťažko znáša, keď človek je v reštaurácii sám. Ako keby potreboval stravník okrem paličiek aj spoločníka k tomu, aby sa najedol. Proste sám nebudeš a basta. Pritom je v Korei singlov plná riť, takže sa museli vynájsť a vymysleli muk-bang. Nesadnú si do reštaurácie, ale riešia to donáškou jedla z reštaurácie domov a k tomu si pustia video, kde pekná dievčina niečo pred webkou nielen uvarí, ale sa tým aj naláduje. Keďže je dievčine jasné, že jej čumí do pusy kvantum mužov, tak jedlo konzumuje veľmi spôsobne. Špúli pery, vzrušene zasyká, keď zje niečo príliš horúce namiesto toho, aby si zanadávala a jedlo kladie do úst lepšie ako dokladačka tovaru v Kauflande, vždy sa pekne strafí, radosť pozerať. Pozerala som sa na ňu ako zhypnotizovaná, vraj sa moja úchylka volá gastronomický voyerizmus.   

Mľaskať pri fašírkach spoločne s niekým virtuálnym, tak to nie je riešenie single stavu, ale je to ako s tabletkou od bolesti zuba. Myslím si, že ako dočasné riešenie je to fajná vec. Neskôr, keď bude skutočný chlap hlučne mľaskať pri vašom stole, tak vás chuť na podobné performance aj tak rýchle prejde. Uf, až som sa rozčúlila pri písaní tej poslednej vety.

Keď som sa prvýkrát o existencii ASMR videí dozvedela, tak som si poťukala na čelo, že wtf, miesto toho, aby sme chodili medzi ľudí, pili s nimi pivo alebo počúvali zvuky dažďa v lese, tak si budeme púšťať doma videa s týmito zvukmi? A že zvukmi?! Ako keby nám nestačili otravné panelákové zvuky od susedov. Či však chcem alebo nechcem, má tento úkaz čoraz viac priaznivcov a vyše osemdesiat percent užívateľov tvrdí, že sa im zlepšil spánok a dokonale pri videách zrelaxujú.  

Za ich zrodom stála ajťáčka Jennifer Allen, ktorá si pred pár rokmi zrejme povedala, že keď nás technika ovláda, psychicky ničí a unavuje, tak nech nás dá aj do poriadku. Vstať unavený od počítača a ísť von zmenila na -  ostať doma, vypiť si pivo s kámošom počítačom a ešte vám z neho aj príjemne naprší do piva. Dobre, nebudem si z toho robiť srandu, veď nakoniec musím priznať, aj mňa to chytilo.

Zaborená v kresle zavriem oči, do slúchadiel vnikajú zvuky, ktoré spôsobujú, že mám pocit blízkosti iného človeka, ktorý mi niečo šepká, počujem šuchot papiera, predstavujem si dotyk jeho rúk so stránkami knihy... alebo čvachtanie prstov v tégliku s krémom a čakám, že sa mi každú chvíľu dotkne tváre a rozotrie ho po nej jemnými krúživými pohybmi. Snažím sa byť absolútne pokojná, bez tohto nemá význam skúšať účinky videí a je mi príjemne.

Chvíľa, keď si ma však ASMR úkaz úplne získal, bola tá, keď som si pustila video so šijacím strojom. Štik, zapne sa svetielko na šijacom stroji, navliekanie nite, cvaknutie nožníc, hrkot stroja... Zavieram oči a cítim maminu blízkosť. V detstve som najradšej zaspávala a zobúdzala sa pri zvukoch jej starého šijacieho stroja. Jeho hrkotanie mi v spomienkach nahrádza tlkot jej srdca. Určite som ho počula už v jej brušku. Zvuky šijacieho stroja dopĺňajú spomienky na niekoho, kto nielen v mojich myšlienkach, ale odrazu aj v jasných reálnych zvukoch prichádza znovu späť ku mne...