Urobte si malý test. Zoberte kladivo a tresnite ním po prstoch piatim rôznym ľuďom a sledujte ich reakcie. Zistíte, že rôzni ľudia reagujú na bolesť odlišne – niektorí sa rozplačú, niektorí kričia, vzdychajú a aukajú, niektorí sa naserú a niektorí začnú nadávať. A keďže už toto dávno vieme, tak ten test robiť ani nemusíte. Vedci ale prišli na niečo oveľa zaujímavejšie. Zo všetkých filtrov na úľavu od bolesti nadávky fungujú najlepšie (a asi jediné).

 

Vedátori z britskej Keele University vykonali test, pri ktorom mali pokusné subjekty udržať ruky v ľadovej vode. Najprv im bolo prikázané hovoriť neutrálne slová a potom nadávať. Pri mindžovaní vydržali zniesť chlad až dvakrát dlhšie. Zrejme to súvisí s tým, že nadávky sú slová, ktoré obsahujú emóciu a stimulujú iné mozgové centrá, než neokortex, ktorý sa aktivuje pri bežnej reči a tým vyvolajú niečo, čo môžeme nazvať "stresom vyvolané analgetikum".

 

Keď si ale myslíte, že taký ranný lýtkový kŕč zvládnete len pomocou hulákania názvov pohlavných orgánov, má to háčik. Funguje to totiž spoľahlivo len u tých jedincov, ktorí nenadávajú príliš často. Ako vo všetkých oblastiach ľudského bytia, aj tu si treba nájsť mieru. Je to nakoniec aj logické, veď aj koks vám zašlape lepšie, keď ste ho ešte nemali, než keby ste boli zlé dvojča Charlieho Sheena. Lebo keď nadávate viac ako Rytmus s Meliškom dohromady, škaredé slová sú potom naozaj iba slová a žiadnu emóciu vo vás nevyvolajú. Koniec koncov, aj pokus potvrdil, že ľudia, ktorí nadávajú 60-krát za deň, znášajú bolesť rovnako aj pri použití neutrálnych slov, čo je škoda (pre nich).

 

Ja sám neviem, do ktorej skupiny patrím, ale obávam sa, že (najmä cez pracovný týždeň) vyjde zo mňa mrzkých slov požehnane. Zrejme si budem musieť nájsť inú barličku, keď si zase narazím rebrá. Rozmýšľam, že v takom prípade začnem používať zdrobneniny, napríklad faktúrka alebo eurko... tie vo mne totiž vyvolávajú také čarovné a silné emócie, že sa z toho až vlnia parkety. Teda parketky.

 

Viac tu.

 

Pic via zidbits.com