Viem, že nechcete čítať rady a poučovania. Je predsa zrejmé, že tu na DM sa zišla skupina tých najlepších, najkrajších, najinteligentnejších a najschopnejších jedincov, výkvet ľudstva. No napriek tomu, prepáčte, ale nedá mi sa nepodeliť s vami o tie najlepšie investičné príležitosti vášho života.

Áno, práve teraz sa môžete dozvedieť o jedinečnej príležitosti, ako investovať vaše ťažko ušetrené eurá s ročným garantovaným výnosom 7%, a to počas nasledujúcich 10 rokov.

 

Vždy to tu bolo. Tá obyčajná ľudská snaha ľahko získať peniaze, a najlepšie na úkor ostatných. A tak odkedy Feničania vymysleli peniaze, platia až tri pravidlá:

Je ťažké preukázať vďačnosť (v kontexte žiadna ti už nedá len tak).
Nie je ťažké preukázať vďačnosť (v kontexte jeseň a husacie hody).
Ľudí by bolo treba obrať o ich peniaze (v kontexte dajú ti ich sami dobrovoľne a čo najviac).

 

Na prvé dve pravidlá existujú väčší odborníci, Fľushky či Fischer, a ja dnes skúsim poodhaliť základy tretieho pravidla. Mojou motiváciou je blbosť, moja vlastná blbosť, pretože nechcem, aby zopár chrapúňov zarobilo peniaze a tisíce ľudí tu následne vyplakávali. Mojou motiváciou je neochota v budúcnosti počúvať požiadavky o odškodnenie poškodených, na chrbte ktorých sa nejaký kokot dostane do parlamentu.

 

Dosť bolo omáčky, poďme na mäso. Na počiatku bol e-mail. Prišiel mi od kamaráta, ktorého som vážne neregistroval viac ako 10 rokov. Pravdepodobne ani len netuší, čím sa živím, mal len na mňa starý kontakt. No začal hneď zostra. Vybalil to už v predmete správy a nasledovne to pocukroval, posolil a okorenil ďalšími podstatnými detailmi.

 

Španielska spoločnosť bude na Slovensku stavať geotermálnu elektráreň. Stoja za ňou tí najväčší odborníci ako Jose Ignacio Los Lobos a Ezechiel Armando Xavierstein. Nevadí, že ich nepoznáte, dôležité je, že títo páni vedia, čo s vašimi peniazmi, a rozhodli sa založiť na Slovensku jednu peknú čistú spoločnosť. Samozrejme, že základný vklad akciovky Čistý Vrt je minimálny, veď páni sú miliardári. Našli u nás super lokalitu neďaleko Švermova s potenciálom na 6 MW geotermálnu elektráreň. Už zafinancovali prieskumný vrt a v hĺbke 654 metrov našli výdatný zdroj vody s teplotou 138 °C a výtokom 12 kubíkov za sekundu. Do dnešného dňa preinvestovali 5 miliónov euro a teraz sa rozhodli poskytnúť skvelú investičnú príležitosť aj pre vás, obyvateľov tejto krásnej krajiny zvanej Slovensko. Ich spoločnosť Čistý Vrt dáva do obehu 3.000 kusov investičných certifikátov. Každý má hodnotu 1.000€, a na každom je garantované zhodnotenie 7% p.a.. Po desiatich rokoch si môžete nechať tento cenný papier vyplatiť a dostanete 1.967€. Takmer dvojnásobok vkladu. Neuveriteľná príležitosť a tak neváhajte. Počet cenných papierov je limitovaný, takáto šanca sa predsa neodmieta.

 

Ak sa vám to zdá ako blbosť a milého agenta s teplou vodou by ste poslali do bane, gratulujem. Vy už ďalej nemusíte čítať. Teraz ide o to, aby tak urobil každý.

Pokiaľ vás to nepresvedčilo a vytešujete sa, ako zarobíte, kým my ostatní budeme mať holý džonson, dám vám ešte jeden príklad.

 

Švajčiarska spoločnosť vlastnená maďarským miliardárom sa rozhodla postaviť novú luxusnú nemocnicu. Lászlo Honvädo má majetok v hodnote troch miliárd eur, je majiteľ niekoľkých farmaceutických patentov a vďaka tomu má prístup k najlepším a najúčinnejším liekom. Aby ich sprístupnil širokej verejnosti, postaví v kantóne Sion najmodernejšiu nemocnicu na svete. Bude to nemocnica pre ľudí, rozhodol sa, že aj jej majiteľmi a.k.a. akcionármi budú obyčajní ľudia. Preto prišiel na Slovensko, prenajal si priestory v najlepšom nákupnom biznis centre v Bubline, založil firmu BluHo, dohodol sa s najlepšími obchodníkmi krajiny a dnes ti ponúka jedinečnú príležitosť. Vydávajú cenné papiere, každý v hodnote 2.000€, garantovaný čistý ročný výnos 7%, a to počas nasledujúcich 10 rokov. Takže vyber rýchlo peniaze z banky, kde aj tak zbytočne ležia. Veď koľko dostaneš na termináku? 2% a tu môžeš mať trikrát toľko. Navyše, keď taká banka skrachuje, myslíš, že sa dostaneš k svojim peniazom? Jasné, že nie, veď v tom záchrannom fonde je len pár miliónov pre vyvolených papalášov. Tu je tá najlepšia príležitosť, ako zhodnotiť svoje peniaze. Tých investičných cenných papierov je len 3.000 kusov, a niektorí to berú na 10 kusov a podobne. Tak neváhaj, nepremýšľaj, rýchlo podpíš zmluvu a budeš boháč. Peniaze ti budú zarábať ďalšie peniaze.

 

Ak si stále rozhodnutý, že sú to skvelé investičné príležitosti a ja som len somár, ktorý to tu roztrubuje do sveta, gratulujem. O pár rokov budeš plakať a žiadať vládu, aby ti nahradila škodu.

 

Mám pocit, že ľudia sa k svojim peniazom začínajú správať veľmi ľahkovážne. Akoby si neuvedomovali, čo za úsilie museli vynaložiť na ich získanie. Bude to pravdepodobne pod vplyvom moderných informačných technológií. Všetko, čo je na internetoch, je pravda. A tak sa nám tu šíria bludy, ktoré však ja dnes vyvracať nebudem. Pozrieme sa radšej bližšie na tie dve spomínané investičné príležitosti. To sú tiež riadne hovadiny.

 

Jednou z mojich pracovných úloh je posudzovať investičné projekty. Základom sú otázky na projekt, a tie nám budú návodom. Reprezentujú univerzálny model zvaný sedliacky rozum. Keď za vami príde ktokoľvek s požiadavkou investuj, daj mi peniaze, pýtajte sa. Žiadna odborná terminológia, ale reč ľudu.

 

Čistý Vrt

Kto sú tí dvaja páni, ktorí stoja za projektom?

Kde presne pôsobí ich spoločnosť? Už postavili nejakú geotermálnu elektráreň?

Ak preinvestovali 5 mio €, bol to úver alebo ich vklad?

Potrebujú vyzbierať ďalšie 3 mio € na dokončenie elektrárne, takže 6 MW stojí 8 miliónov euro?

Ak budem potrebovať peniaze skôr, dá sa cenný papier vymeniť za peniaze predčasne?

Čím budú ručiť za tie cenné papiere a ako ma vyplatia, ak skrachujú?

Čo viem o geotermálnych elektrárňach, keď sa chcem stať ich akcionárom?

 

Otázok je kopec, dávam vám len návod, čo sa máte pýtať toho agenta s teplou vodou. Je mi jasné a predpokladám, že aj vám, že agent nebude vedieť odpovede. Tak ich pohľadajte na webe. A zistíte napríklad nasledujúce fakty:

 

Mená tých pánov internety nepoznajú. Žiadna geotermálna elektráreň nepracuje na vrte hlbokom 600 metrov a horúcej vode. Pri geotermálnych elektrárňach vŕtate do 4-5 km hĺbky, nehľadáte vodu, ale špeciálnu pórovitú horninu. Musíte urobiť minimálne dva vrty, jedným vtláčate dnu do horniny vodu a druhým tú cca 220-stupňovú vodu vyberáte na povrch. Priemerná investičná cena výstavby jedného megawatu elektrárne tohto typu je 4 milióny eur, takže na celkový výkon 6 MW by ste potrebovali minimálne 25-miliónovú investíciu.

Stačí vám to teraz na to, aby ste prestali uvažovať nad tou chujovinou a vyhnali agenta z domu? Pokiaľ ešte stále nie, pozrime sa rovnakou metódou, teda sedliackym rozumom, na druhý prípad.

 

BluHo

Je v zozname miliardárov aj Lászlo Honvädo?

Prečo, keď má miliardy a je filantrop, nepostaví tu nemocnicu za vlastné, ale chce si požičať?

Ak si chce požičať, prečo nie z bánk, kde sú dnes úvery na minimálnych úrokoch?

Prečo si chce požičať 6 mio € na Slovensku? A za taký drahý úrok?

Prečo si nepožičiava vo Švajčiarsku, kde bude tá nemocnica stáť?

Prečo si nepožičiava vo vyspelejších a bohatších krajinách, ako sú GER či FRA?

Prečo si Maďar nepožičiava v HUN, ale na SK?

 

Takéto jednoduché otázky by sa spýtal agenta s teplou vodou starý gazda so sedliackým rozumom skôr, ako by sa rozhodol mu dať nejaké peniaze. A tak sa pýtajte aj vy. Hľadajte si po internete informácie. Koľko nemocníc už postavila spoločnosť BluHo?

 

Ak si ešte raz prečítate môj článok, nájdete veľakrát slová ako jedinečná príležitosť, garantované zhodnotenie, super projekt, zarobiť peniaze, skvelá investícia. Agent ich bude používať. A tiež vás bude tlačiť do okamžitej reakcie. Nemá čas sa stretnúť s vami druhýkrát skôr ako budúci týždeň. Nevie však zaručiť, či ešte budú k dispozícii tieto cenné papiere. Nebojte sa, je to len blbá psychológia predaja. Pošlite agenta do preč.

 

Aj u nás existuje viacero spoločností, ktoré vydávajú svoje privátne dlhopisy a ponúkajú celkom atraktívne zhodnotenie. Nezaplatili mi, nebudem ich menovať. Ale poznáte ich materské spoločnosti, počuli ste tisíckrát mená ich majiteľov, videli ich fotky a viete, čo všetko tie spoločnosti vlastnia. Hovorí sa, že už skúpili celé Slovensko, takže majú majetok a majú čím ručiť. Takéto investičné príležitosti sú tu už roky, overené a možno nie také atraktívne so 7% garantovanými. Ale sú bezpečné. No a vždy tu máte banky a ich ponuku fondov.

 

Nedajte sa preto ojekabátiť agentom s teplou vodou, ktorý sám nič nemá a za províziu 100-200€ sa z vás snaží vymámiť tisíce. Nedajte svoje ťažko našetrené a pred štátom uchránené peniaze do rúk nejakého Los Lobosa.

Ja viem, že ste možno čakali iný článok, ale ja som to musel napísať. Iná šanca na obranu nie je. Zdieľajte tento článok so svojimi rodinami, kamarátmi, známymi, nech sa čo najviac ľudí dozvie, ako sa nedať ojekabátiť. Ja osobne totiž nechcem, aby nám tu o pár rokov vyhral voľby ďalší čurák, ktorý nasľubuje odškodnenie ojekabáteným. Pričom peniaze na jeho volebnú kampaň mu zabezpečil nejaký Xavierstein z vašich vrecák.