"Kokota ľahko spoznáš," povedal Ježiš synovi Šimona a jeho odkaz je dodnes platný, aj keď v mnohých iných formách. Je fajn, keď kokotov okolo seba dokážeme jednoducho rozoznať, napríklad podľa zeleného trička alebo podľa parkovania. A keďže sa mi nechce ďalej pokračovať v tomto nejapnom úvode, prejdem rovno k veci, tento článok je o expertoch, ktorí vám dajú pocítiť, ak zle zaparkujete.

 

Moje parkovacie miesto je moja svätyňa

Tento typ stretnete všade, kde je málo parkovacích miest, t.j. hocikde v Bratislave. Človek presvedčený o tom, že jeho parkovacie miesto je garantované ústavou, bohom, osudovou príťažlivosťou a vesmírnymi jaštermi. Samozrejme, že "jeho" parkovacie miesto je úplne obyčajné miesto určené pre hocikoho, lenže toto človek s mozgom veľkosti orecha z bonsaja nepochopí. A tak bráni svoje miesto rovnako zarputilo ako bránia zelení svojich voličov pred zdravým rozumom. Spôsob bránenia svojho miesta záleží na tom, ako veľmi prijebaný je tento človek (spravidla veľmi).

Najmenej jebnuté typy sa uchyľujú k pasívnej obrane, t.j. si svoje miesto "zarezervujú". Typický obranný prvok je A4 s nápisom rezervované a ŠPZ-kou (toto je celkom bežné aj pri firemnom parkovaní, dokonca aj s vynadaním do kokotov, ak tam zaparkuje niekto iný). Účinnosť je samozrejme nízka, pretože človek s trochou rozumu takúto chujovinu odignoruje a prípadnú verbálnu sťažnosť naformulovanú slovníkom T9 - dlaždič edition tiež. Pokročilý prvok ochrany je zablokovať miesto kusom dreva, kameňom alebo starým nábytkom. Jeden extra kokot v dedinskej časti BA si bráni parkovacie miesto pred svojím rodinným domom (veď prečo tam má niekto stáť) drevenými doskami prebitými klincami otočenými smerom hore, nech majú nepozorní vodiči bonus.

Kokotizmus je však ako burina, kvitne vo veľkom, takže bežnejšie sú prípady viac agresívnych jedincov, ktorí pristupujú k obrane svojho miesta aktívne. Najmenší chuji vám iba zdvihnú stierače, lenže potom sa to stupňuje, polámané stierače, odbité späťáky, dokonca som počul aj o prerezaných gumách. Špeciálny prípad je, keď sa táto tupota spojí ešte s absolútnou ignoráciou akýchkoľvek dopravných predpisov a potrebou zaparkovať čo najbližšie k domu. V psychológii je tento stav popisovaný ako kliatba bratislavského taxikára, a týpek prejde cez chodník, trávnik a pieskovisko, aby jebol svoj starý črep rovno pred vchod do domu, veď načo nejaké miesto pre kočíky a podobné zbytočnosti. Sťažnosti ostatných obyvateľov má ťažko v piči, prípadne im ešte sľúbi po hube.

Možno si naivne myslíte, že s novostavbami pochybnej kvality, kde si ľudia kupujú aj parkovacie miesto, sa tento typ nevyskytuje, ste však na omyle. Typické je, že človek, čo má jedno miesto v spoločnej garáži, tam parkuje dvoma autami, druhé niekde v zákrute, však sa dá obísť. Ak mu niekto zablokuje toto miesto, tak je rovnako agresívny ako v prípadoch popísaných vyššie.

 

Teritoriálny bránič

V podstate veľmi podobný typ ako predošlý, líši sa len v tom, že nemá špecifické miesto, a jeho činnosť je vlastne dobro pre susedov. Títo ľudia sú viac-menej iba rozdávači letákov, prípadne zdvíhači stieračov. Sú presvedčení, že ich ulica patrí iba obyvateľom (s prižmúreným okom aj firmám) a poznajú všetky autá, ktoré tam patria. Ak sa tam objaví narušiteľ, bez váhania idú napraviť túto anarchiu. Niektoré odkazy sú vlastne slušné, len z logickej stránky pokrivkávajú rovnako ako Tiborova investigatíva. Zmysel odkazov býva vždy rovnaký - keď parkuješ na tejto ulici ty, tak nemajú kde parkovať obyvatelia, marš do riti. Predpokladám teda, že keď takýto človek niekde ide autom, parkuje len na platenom parkovisku, ináč obsadzuje miesto, ktoré mu nepatrí. Agresívne odkazy sa ujdú autám s cépečkarskou ŠPZ-kou - Toto nie je záchytné parkovisko, Ostaň v Komárne, Nelez do Bratislavy!

Neškodný typ, ktorý vás len pobaví.

 

Nemal som kde zaparkovať

Pri parkovaní sa často dostanete do situácie, keď ste postavení pred voľbu - buď niekoho vyblokujete, prípadne mu obsadíte miesto, alebo sa zachováte ako človek a zaparkujete niekde ďalej. Ľudia z tejto skupiny sa úplne neegoisticky rozhodnú pre prvú možnosť a odôvodnia to bullshitmi typu, som tu len na chvíľu, inde sa zaparkovať nedá, určite je to ok. Nič ma nepoteší viac, ako keď prídem ku garáži a je zablokovaná nejakým chujom a neostáva mi nič iné ako čakať, kým dôjde majiteľ, ktorý namiesto ospravedlnenia povie, že nemal to kde inde zaparkovať, lebo to je kurva ozaj môj problém a nasere ma to rovnako, ako keď Fico povie, že v politike nie je korupcia. Za všetkých majiteľov garáží a parkovacích miest vás prosím, nebuďte týmto typom.

Podobné prípady, len v opačnom garde, sa môžu stať v novovybudovaných štvrtiach Bratislavy, kde pre developera končí záujem o ľudí pri odovzdávaní bytu. Máte vlastné zakúpené parkovacie miesto, bohužiaľ sa developer vysral na nejaké značenie okrem akožeznačky neparkovať, ktorá má na cestné pravidlá rovnaký význam ako pochody proti korupcii na Kaliho. Tak sa vám stane, že vám vždy niekto zastane na vašom mieste a z praktického hľadiska s tým nemôžete nič spraviť. Medzi takto trpiacimi ľuďmi sa vždy nájde prepnutý kokot, ktorý musí svoj nahromadený hnev na niekom vybiť - nakoniec to dopadne tak, že vynadá do kokotov človeku, čo je na jeho mieste prvýkrát. Keď už sa raz nasere, tak dojebe jedného vodiča za všetkých, ktorí mu stáli na jeho neoznačenom mieste za posledný mesiac a je mu úplne jedno, že sa práve chystá na férovku s tehotnou ženou, true story. Ani tento typ nebuďte.