Po singapurských brancoch sú na rade kórejskí žiaci, aby si urvali z technologického koláča. Nemyslím samozrejme technológiu výroby potkaních hamburgerov zo severu polostrova. Samsung sa rozhodol nové generácie zvýhodniť prístupom k najnovším informáciám interaktívnym učebnicami. Pôjde samozrejme o tablety (počítače, nie drogy) a mám tušenie, že to asi nebudú iPady, a že tento 1.37 miliárd eur sladký kontrakt zhrabne Samsung. Juhokórejská vláda chce všetky učebnice vymeniť za tablety do roku 2015. Či už vám tento plán znie geniálne, ambiciózne, alebo bláznivo, určite uznáte, že si zaslúži potlesk. Uvedomte si, že u nás by takáto záležitosť stála asi desaťkrát menej (152 miliónov eur), čo je skoro štvrtina nášho dlho-diskutovaného potenciálneho príspevku na budúcnosť Grécka.

 

Prečo teda plán, ktorý by zabezpečil Slovensku miesto v budúcnosti orientovanej na servis a IT znalosti a všeobecne by pozdvihol budúce generácie Slovákov ani len nie je prejednávaný v parlamente? Možno sa bojíme, že u nás by deti tablety rozmlátili či predali, alebo poslancov príliš baví debata o tom, v akom nárečí je daný názov v učebniciach (ktorá by bola zrazu redukovaná na dva kliky - "nastavenia > jazyky"). Alebo to bude tým, že kontrakt na nové vydania učebníc by sa stal menej atraktívnym. A vyrástla by nám konečne rozsiahla inteligencia, ktorá by zo sebou nenechala tak mávať.

 

Zdroje:

https://www.engadget.com/2011/07/03/south-korea-plans-to-convert-all-textbooks-to-digital-swap-back/

https://finweb.hnonline.sk/c1-52181270-euroval-je-pre-slovakov-nebezpecenstvom-span-class-koment-komentar-span

https://www.journalgazette.net/article/20110704/BIZ07/307049975/1031/BIZhttps://dailymale.sk/index.php/techscience/item/287-jabl%C4%8Dn%C3%A9-komando

https://listverse.com/2010/05/30/top-10-crazy-facts-about-kim-jong-il/