Neviem, čím to je, ale občas priťahujem celkom zvláštne typy. Nevravím, že každé rande musí vyzerať ako trailer z romantického filmu, ale ženy oceňujú, ak je muž gentleman. Podrží dvere, pomôže do kabáta alebo zaplatí na prvom rande. A je jedno, či je to kofola v nejakom stánku pri prechádzke alebo luxusná večera. Ide o to gesto. Ale stane sa, že randenie pripomína skôr scénu z hororu... Kde sa vytratili praví muží s veľkým... "M"?

(Vyššie spomenuté neplatí pre feministky a lgbt komunitu.)

1. Zlatokop

Chodila som s jedným mužom, ktorý sa chcel venovať hudbe. Veď fajn, treba mať ciele. Ale podľa mňa by sa mal človek aj niečím živiť, kým si ten daný sen splní. Tento nie, robil na polovičný úväzok a keď som ráno odchádzala do práce, smial sa, že kto si ako zariadi, tak má. Túto vetu by som skôr čakala od nejakého solventného muža, ktorý nemusí ráno vstávať do práce, lebo má už nejakú kariéru alebo biznis za sebou a môže si to dovoliť. Ono aj ten polovičný úväzok by sa dal zvládnuť, ak je človek skromný, ale tento nie, tento sa hral na super úspešného manažéra. Za tri mesiace vzťahu (áno, takto dlho mi trvalo zložiť si ružové okuliare) mu napríklad trikrát došiel benzín v aute a šliapal s bandaskou v ruke na pumpu. Samozrejme som skoro všetko financovala ja, od nákupov do domácnosti až po účty v podnikoch. A boli sme stále u mňa a k nemu sme nemohli ísť, lebo jeho mame menia okná a je u neho. Alebo jeho mame opravujú internet a je akurát u neho. Alebo… Asi vám došlo, že býval s mamkou. Ale raz sa stalo, že ma pozval k sebe. Dokonca s otázkou, či si dáme aj víno, čo ma potešilo, že vau, prvýkrát ho konečne zabezpečí on. Na moju odpoveď: “Jasné, víno bude fajn.” som sa dočkala reakcie, “Super, tak prines to fajné, čo máš doma.” Teraz je už šťastne ženatý, podľa fotiek, ktoré dáva na facebook je manželka bohatá a dokáže sa o neho príkladne postarať.

Rada: Ak aj bývate s rodičmi alebo je vo vašom živote niečo, s čím sa nechcete chváliť, hlavne neklamte, pravda aj tak vyjde najavo a je chlapskejšie priznať “bývam s mamou, lebo si šetrím na … (doplň ľubovolne), ako sa hrať na úspešného chlapa a pritom využívať finančne ženu. Je v poriadku, ak prechádzate nejakým ťažším obdobím, len treba staviť na úprimnosť, dobrá žena nebude mať problém to s vami prekonať a podporiť vás.

2. Lúzer

Raz ma viezol jeden pekný a milý taxikár do mesta. Za krátku cestu (lebo v Mordore ste všade do 5 minút) ma stihol pozvať na rande. Súhlasila som. Druhý deň po mňa prišiel, mal na sebe teplákovú súpravu s veľkým zlatým nápisom “Gucci”. Áno, viem, už to mi malo napovedať, že si k nemu nemám sadať do auta, ale čo už, človek robí chyby. Po dlhšom krúžení mestom som sa teda opýtala, kam vlastne ideme na kávu. Odpoveď bola, že nevie kam, lebo má len 0,50 EUR (áno, 50 centov, slovom päťdesiat centov). Tak som ho na kávu pozvala ja. Trápny začiatok, ale aj priebeh celého rande bol rovnako zlý, nerozumeli sme si. Na konci ma pozval na ďalšie rande, na rovinu som mu povedala, že sa s ním viac nechcem stretnúť. Nevedel to pochopiť, vraj sme si súdení, som jeho osudová žena a pod. Ešte týždne mi vypisoval sms podobného typu a ako na mňa počká, lebo som tá pravá a sme stvorení jeden pre druhého. (Vďakabohu, nepočkal.)

Rada: Oblečenie bez komentára. Chlapi, ak z nejakého dôvodu nemáte peniaze, zrušte rande. Alebo ženu zoberte napríklad na prechádzku, ale nenechajte ju na prvom rande platiť s odôvodnením, že vo vrecku nemáte ani len euro. 

3. Škrob

Bola som na jednej akcii, kde som sa zoznámila so sympatickým mužom, ktorý ma neskôr pozval na na rande. Miesto vybral on, príjemnú vinotéku v centre. Večer neprebiehal extra dobre, ale nebolo to ani vyslovene zlé rande. Na konci, keď čašníčka doniesla účet, hrdo zahlásil, že pozýva. Pozrel na účet, čelo mu zalial pot a s neochotou podal čašníčke peniaze. Potom s vražedným pohľadom ku mne len poznamenal: “No, najbližšie platíš ty!” Chudák chlapec, nikdy sa druhého rande nedožil. A mimochodom, ten účet nebol vôbec taký vysoký a všetko, čo sme mali, objednával on. Neviem, možno len nevedel dobre počítať...

Rada: Je sympatické, ak je chlap iniciatívny a vyberie miesto a aj zaplatí účet. Ak je to miesto, kde ste ešte neboli, zistite si, aké sú tam ceny a či si to môžete dovoliť. Ale prosím, nikdy neberte od ženy peniaze za polovicu účtu, verte mi, ak je normálna, rada vás nabudúce pozve sama. Raz mi jeden kamarát vysvetľoval, že na prvom rande nikdy neplatí, lebo nevie, či z toho niečo bude a nechce investovať do niečoho neistého. Pre mňa nepochopiteľná teória.

Samozrejme nejde len o peniaze, randila som napríklad aj s jedným boháčom, síce bol namyslený a zahľadený do seba, ale zato nudný. Mohol byť aj štedrý ako ježiško a nepomohlo by mu to. Toto boli príklady hrozných chlapov, ale poznám aj mužov, ktorí sú naozaj fajn, ale sa až príliš boja toho, že ich chce žena využiť a až priveľmi si strážia peniaze. Nemusíte sa tak veľmi báť zlatokopiek. Ak aj máte negatívne skúsenosti z minulosti, nesúďte podľa toho každú jednu ženu. Ešte stále behá po svete veľa dobrých žien, ktoré muža nehľadajú len preto, aby ho využili. Je pekné, keď sa o ženu staráte, nemusíte jej všetko platiť, len nech má pocit, že by ste s tým raz nemali problém (na materskej to financovanie ostane bohužiaľ tak či tak len na vás). To, že raz za čas zatiahnete účet, neznamená, že od vás čaká, že si ju budete vydržiavať.

Poznámka: Článok je len fikcia a podobnosť s reálnymi ľuďmi je čisto náhodná. (No dobre, nie je.)