Videli ste už Avengers? Ak nie, tak odporúčam – ide zatiaľ, podľa môjho skromného názoru, o najzábavnejší film roka, takže tých pár minutých relax-passov neľutujem. Keby ste nevedeli, o čo tam ide, tak partička superhrdinov zachraňuje svet pred severským bohom Lokim. Niežeby všetky postavy mali superschopnosti –  taký Tony Stark je podľa jeho vlastných slov okrem nositeľa železného obleku aj miliardár, filantrop, vedec a playboy. A napríklad taká Scarlett Johannson má len veľké kozy a peknú prdel, čo je ale stále o dve fajné vlastnosti viac, ako taký Hawkeye, ktorý vie iba strieľať z luku. Takže jeho úlohu vo filme Avengers som nejako nepochopil. To radšej mohol SHIELD na záchranu planéty pred dlhovlasým emákom zrekrútovať niekoho z bežných ľudí.

 

 

Supermozgy

 

Daniel Tammet je britský autista a ako väčšina autistov, jeho mozog je obdivuhodne obdarený. Daniel dokáže počítať kruté matematické rovnice, má veľmi rozvinutú sekvenčnú pamäť a schopnosť učiť sa cudzie jazyky. Čísla si asociuje s farbami a tvarmi, čo nie je úplne zriedkavá forma pamätania si, no Daniel tvrdí, že každá číslica až do 10 000 má svoj vlastný tvar a vnem, takže výsledky výpočtov vidí ako obraz, vie vycítiť, ktoré číslo je prvočíslo a tak ďalej. Podľa Daniela je taká 289-ka úplne hnusné číslo, 333-ka zase veľmi príťažlivá a číslo pí je vraj krásne. Asi len tak nekecá, lebo Daniel čísla aj zobrazuje v podobe malieb. A že nekecá určite, dokazuje to, že drží európsky rekord v memorovaní čísla pí, pri ktorom bol schopný zapamätať si 22 514 číslic.

 

Uznávam, že pamätať si také hovadiny veľký význam nemá, no Daniel je aj prudko multilinguálny. Ovláda angličtinu, francúzštinu, fínštinu, nemčinu, španielčinu, pobaltské jazyky alebo esperanto. Jazyk, ktorý ešte nevie, sa navyše dokáže veľmi rýchlo naučiť. Len na účely TV dokumentu o ňom sa naučil po islandsky za jeden týždeň. Hneď na to bol schopný vystúpiť v islandskej televízii a plynulo konverzovať. Jeho lektor islandčiny označil jeho schopnosti učenia za neľudské. Nečudujem sa, že ho všetky existujúce jazyky už asi omrzeli, preto si Daniel vytvára vlastnú reč, zvanú Mänti. Ja len dúfam, že svoj talent použije v prospech dobra, nie zla. Inak máme asi po chlebe...

 

Trochu menej hardkór mentálne schopnosti má Kevin Richardson, ktorý si hovorí aj zaklínač levov. Dokáže si vytvoriť puto s dravými zvieratami, ktoré sú v jeho prítomnosti krotké ako práve nažraté mačiatka. Pri svojej „práci“ uprednostňuje levy, no jeho mágia funguje aj na gepardy, leopardy alebo dokonca hyeny. Len aby mu to vydržalo.

 

Ďalšia schopnosť je skôr neschopnosť, v tomto prípade neschopnosť spánku. 64-ročný roľník Thai Ngoc nespí už od roku 1973, vraj potom, čo prekonal horúčku. Ako sám tvrdí, tisíce neprespaných nocí nemá žiadny viditeľný efekt na jeho zdravie alebo kondíciu a bez obmedzení môže farmárčiť. Čo potvrdzujú aj lekárskej výsledky, okrem slabšej funkcie pečene, je Ngoc úplne zdravý. Ako tvrdí jeho žena, Ngoc kedysi spal dobre, no dnes ho vraj neuspí ani alkáč. Čo je dobré preňho, lebo môže extra farmárske joby alebo svoju farmu chrániť v noci pred zlodejmi.

 

 

Supertelá

 

Daredevil bol pomerne blbý film o slepom právnikovi, ktorý vlastne vôbec nebol slepý, ale „videl zvuky“. To ho kvalifikovalo na to, aby sa stal nie veľmi presvedčivým superhrdinom a zbalil Jennifer Garner. Skutočný Daredevil ale naozaj existuje v podobe istého Bena Underwoodtaughta, ktorému vo veku troch rokov kvôli rakovine vyoperovali obidve oči. Napriek tomu Ben žije takmer normálny život, ktorý zahŕňa aj aktivity ako basketbal alebo jazdu na bicykli. „Ako je to možné?“, sa určite pýtate začudovane ako Horst Fuchs, keď pred ním odšťavujú pomaranč. Ben U., podobne ako Ben Affleck v Daredevilovi sa orientuje podľa ozveny zvukov, a to konkrétne tak, že sám vydáva krátke zvuky, ktoré sa odrážajú od objektov, čo mu umožňuje orientovať sa podobne ako sonar.

 

Pán Michel Lotito, 62-ročný francúzsky zabávač síce vidí dobre, ale niekedy sa správa ako slepý, a to hlavne pri jedle. Lotito totiž pokojne zje bicykel. Alebo lietadlo. Asi preto si hovorí „Monsieur Mangetout“, čo znamená zhruba niečo ako „Pán zjedz-to-všetko“. A meno neklame - počas svojich vystúpení pojedá snáď úplne všetko – sklo, kovy alebo gumu. Niektoré predmety zje na posedenie, niektorú mu trvajú dlhší čas – napríklad už spomínané ľahké lietadlo Cessna 150 konzumoval asi 2 roky. Túto „úžasnú“ schopnosť objavil Michel ešte ako dieťa a verejne s ňou vystupuje od roku 1966. Napriek častej konzumácii materiálov, ktoré sú označené ako jedovaté, netrpí často zdravotnými ťažkosťami. Lotito má totiž žalúdočné steny a črevá asi dvakrát silnejšie ako je obvyklé a jeho žalúdočné kyseliny sú tiež abnormálne silné.  Pche, jedenie mu možno ide, ale ktovie, či by ma prepil.

 

Niekto kovy obeduje, niekto ich priťahuje na svoje telo.  O ľuďoch, ktorí si prikladajú na bradavky kovové lyžice, a tie im nespadnú (lyžice, nie bradavky), sme už asi stokrát počuli. No 70-ročný Liew Thow Lin z Malajzie dokáže svojim magnetickým telom odtiahnuť auto. A to tak, že si ho zahákne o železnú platňu, pricapenú o svoju holú hruď. Okrem toho sa zdá, že táto schopnosť je dedičná, keďže príbory na chrbte vedia nosiť aj traja jeho synovia a dvaja vnukovia.

 

 

Super... neužitočné

 

Niežeby pojedanie bicyklov a ich zapíjanie brzdovou kvapalinou bola tá najpraktickejšia vlastnosť, akú by chcel človek mať, no viem si predstaviť, že by sa niekedy mohla hodiť (minimálne, ak by sa vám niekto vyhrážal, že ak nezjete tri bicykle, zabije celú vašu rodinu). Čo sa o schopnosti vypúliť si oči 4 centimetre pred ksicht, ktorú má istý Claudio Pinto, zrejme povedať nedá. Ale aspoň to zaujímavo vyzerá a Pintovi sa to asi tiež páči, keďže to považuje za dar od Boha a cíti sa požehnaný. Veru, niekomu stačí málo.

 

Tak mi napadlo, že možno mám aj ja nejaké superschopnosti. Akurát neviem, ako ich objaviť. Mohol by som si síce vypúliť oči, potom si ich vypichnúť, pokúsiť sa potom zajazdiť si poslepiačky na bicykli so žehličkou prilepenou na chrbte a potom ten bicykel zožrať, ale už aj tak nebudem prvý. Asi zostanem pri odparovaní oblakov z oblohy. Nie je to síce nič moc, ale celkom dobre sa pri tom relaxuje. 

 

viac tu

 

pic via