"Pes je najlepší priateľ človeka", hovoria ľudia, ktorí nikdy nepili whisky alebo nevlastnili DeLoreana, ale ľudia okrem toho hovoria, že Putin je najlepší prezident na svete a Kotleba pomáha ľudom. Skrátka, zamýšľať sa nad tým, čo hovoria niektorí jedinci je rovnako zbytočné ako dostavať diaľnicu do Košíc v čase, keď už bude Hyperloop zastaralou technológiou. A preto je ľahšie s nejasným cieľom hejtovať, a čo iné ako psíčkarov. To, že som v psej problematike rovnaký expert ako generalissimo Járay vo fyzike, spoznáte už len z názvov jednotlivých rás.

Veverička na obojku

Majitelia a majiteľky týchto štvornohých prachoviek, ktoré sa zmestia aj do spolujazdcovej priehriadky v Smarte, majú spoločnú túžbu byť preťahovaní mužom.

Prvou kategóriu sú single ženy po tricine, ktoré majú nešťastie na chlapov, lebo si vyberajú chujov im osud nedopraje. "Miera jebnutosti ženy je nepriamo úmerná veľkosti jej psa," hovorí náučná publikácia Žena a pes (vydavateľstvo Mizogýn 2016), a nemýli sa. Tieto typy ľahko spoznáte, už podľa profilovky so psom, z ktorej svetaznalí muži hneď zistia, že táto žena trpí softwarovou chybou. Niečo, ako keď vidíte počítač s nainštalovanou Vistou. Našťastie si tieto osamelé ženy zakúpili malú Fľufynku, ktorej je úplne jedno, ako je s ňou zaobchádzané, vždy k majiteľke dobehne nadšená. Ženská majiteľka si psiu lásku ku kŕmiacej osobe vysvetlí ako dôkaz, že je úžasná a zaslúži si byť milovaná, len hlúpi muži to nevedia pochopiť. To, že okolie vidí v jej štvornohej láske iba otravnú štekajúcu krysu, pripisuje tomu, že svet nerozumie komplikovanému vzťahu medzi ňou a jej veveričkou, a nie tomu, že jej pes je iba nevychovaná otravná štekajúca krysa. Celá výchova psa spočíva v spoločnom pózovaní na profilovky, vkladaní sponiek a mašličiek do srsti a venčení. Venčenie prebieha tak, že majiteľka vyjde pred panelák, zapáli si cigu a zatiaľ malá Ňufka pobehuje a otravuje okoloidúcich ľudí, ale veď to je zlaté, ako šteká. Hovná sa samozrejme nezbierajú, veď Mucinka serká iba také malé zlatučké bôbky, ktoré nikomu nevadia.

Ďalší typ majiteľky je vymetačka kaviarní v obchodných centrách, ktorá si kupuje tieto malé tvory čisto ako kabelkový doplnok. Tieto ženy sú si vedomé faktu, že prácou mozgom sa v živote nebudú mať tak dobre, ako s bohatým milencom, takže u nich neplatí fakt navždy single, predstava o výchove psa je však rovnaká ako u predchádzajúceho typu a hovná nezbierajú, lebo to dámy nerobia.

Mužskí majitelia tejto zbytočnosti sú rozvracači tradičnej rodiny a podobne ako vymetačka kaviarní ich kupujú ako módny doplnok, a viac o nich neviem.

Vypasený súdok piva

Toto sú o niečo väčšie psy, tak akurát do bytu, ktoré zvyčajne dostanú dôchodcovia od svojich detí, aby neboli sami. Pretože život je neľútostná sviňa, vo veku, kedy sú vaši rovesníci buď mŕtvi, alebo voliči Fica, sa vám ešte aj kurvia kĺby. Pri obdarení psom vzniká situácia, v ktorej má pes nedostatočný pohyb a majiteľ ho zas má príliš veľa, a tak môžete vidieť psy, ktoré vyzerajú akoby zhltli päť litrovú fľašu corgoňa. V zásade sú to menej otravné psy ako predchádzajúci typ, pretože bývajú čiastočne vycvičené a nemajú potrebu štekať na všetko, čo ide okolo. Niektorí majitelia dokonca aj zbierajú hovno, ak im to kĺby dovolia.

Sídliskový pes

Príručka prežitia v Petržalke hovorí jasne - aby ste zapadli do okolia, kúpte si pitbulla. Keďže panelákové byty sa preslávili svojím nadštandardným priestorom a hrubými stenami, pitbull sa hodí do bytu rovnako ako Bentley na Luník IX. Celá generácia sídliskových pajácov mala potrebu si kúpiť pitbulla a podobne ako pri malej kryse, môžete jeho majiteľov stereotypne označiť ako intelektovo nenadaných, alebo neintelektovo nadaných. Psíčkari tvrdia, že pitbully nie sú také sprosté ako vyzerajú, a že dobre vycvičený pitbull môže byť zlatučké ňuňuňu. Ja som mal pravdepodobne smolu, a spoznal som iba dva typy majiteľov a ich psy sa tvárili, že radšej ako pohladenie by ti odkusli ruku.

Prvý typ si uvedomuje, že aj napriek výcviku je jediným cieľom ich psa stať sa supermanom - t.j. byť posledným žijúcim jedincom svojho druhu a cesta k tomuto cieľu vedie zabitím všetkých ostatných psov a aj všetkého ostatného života. Vďaka tomu zvyknú psa držať na vôdzke a jediné nebezpečenstvo hrozí, keď prechádzate v dosahu, pretože náhubok pitbully nenosia. Problém býva, keď ide takéhoto psa vyvenčiť mama, ktorá má naňho rovnaký efekt ako lopúch na rakovinu. Potom sa občas stane, že pitbull len tak mimochodom zabije okoloidúceho psa, a kým sa majiteľ stihne prebrať zo šoku, mama zdrhne, true story.

Druhý typ presvedčil sám seba, že ich pes je dokonale vycvičený a jeho inštinkty sú pochované rovnako hlboko ako hokejové schopnosti slovenskej reprezentácie. Preto nechajú svojho miláčika voľne pobehovať, čo vždy ocenia okoloidúci, na ktorých vybehne. Našťastie, v pitbullom pláne vyvraždenia života sú na prvom mieste iné psy, takže ak je v okolí pes, nehrozí vám nebezpečenstvo. Majiteľov ostatných psov ubezpečia, že ich pitbull je neškodný a vycvičený a o tridsať sekúnd kričia "Suvereno, čo to robíš? Nekúš ho." Samozrejme, toto sa im stalo prvýkrát.

Hovná nezbiera ani jeden typ, lebo to drsní stokári nerobia.

Sídliskový pes, nekonfliktný

Veľké psy, ktoré nežijú iba preto, aby videli krv. Jediné, čo je čudné na týchto psoch, je to, že žijú v meste.

Prvým typom majiteľa býva decko vo veku okolo desať rokov, ktorému rodičia splnili sen. Chce sa  úprimne starať o svojho psa, ibaže vidieť stotridsaťcentimetrového človeka, ako drží na vôdzke viac ako tridsaťkilového psa, vás naplní rovnakou istotou, ako keď vám doktor predpíše homeopatiká na zápal pľúc. V podstate neškodné psy, lenže sú to presne tie typy, ktoré sa rozbehnú oproti cudziemu človeku. Za každé "nebojte sa, nekúše" a "on sa chce iba hrať" prajem týmto ľudom, aby sa oproti nim rozbehla Kotlebova vlaková milícia s krikom "Poď sa hrať".

Ďalší typ majiteľa je mladý človek, prípadne pár, ktorý si kúpil psa pre seba, vzorne ho cvičí a stará sa oň. Jediný problém nastáva, ak máte takéhoto človeka za priateľa na fejsbuku, pretože pes spôsobuje u niektorých ľudí podobné zatmenie mozgu ako materstvo. Jeho profil sa zaplní inzerciou psích útulkov, fotiek psa, záznamov zo sporttrackeru z prechádzky so psom, fotiek iných psov a statusoch o tom, čo spravil pes a v statusoch sa objavuje mamičkovské my. Najoduševnenejšie jedince vytvoria aj profil pre svojho psa a pošlú vám request, pretože zabudli, že na svete sú ľudia, ktorých psy nezaujímajú. Ak request príjmete, dostanete správu "haf, haf", bohužiaľ, znovu true story. Našťastie sa takýchto ľudí zbavíte tromi kliknutiami, čo je oveľa menej otravné, ako keď vám susedov pitbull pravidelne serie pred dvere.