Ak patríte medzi ľudí ako ja, ktorí si vo voľných chvíľach po pozeraní všetkých tých Blacklistov, Blindspotov, Elementary, Castlov, či iných dramatických seriálov radi oddýchnu, istotne vás tento článok dokáže potešiť. Samozrejme, aj tieto seriály majú niečo do seba, no ak sa po okúpaní oboch detí mŕtvy zvalíte na gauč, pozerať sa na ďalšie ukrutné veci nie je najlepším nápadom. A vtedy prídu vskutku vhod americké komediálne relácie. Viete, to sú také tie situačné humoresky, kde v ten (zväčša) pravý čas zaznieva vopred nahratý smiech (až na pár výnimiek, ktoré sa nahrávajú pred živým publikom) a vy pri nich nemusíte vôbec premýšľať. Avšak v dnešnej uponáhľanej dobe je veľmi zložité vybrať si z nepreberného množstva sitkomov ten pravý, preto nech sa páči, prichádza môj osobný sprievodca o tom, ako stráviť 20 minút vášho života.
 

NOVINKY
V prvom rade si teda prejdime to nové, čo možno ešte nie každý z vás pozná. Síce pri niektorých seriáloch sa môže stať všeličo (ako napríklad pri We Are Men, ktorý bol stiahnutý po odvysielaní JEDNEJ epizódy), preto si na ne veľmi nezvykajte. Mohli by ale dopadnúť aj o niečo horšie, ako taký Coach, ktorý z natáčania putoval rovno do koša, a preto ho na imdb ani len nenájdete.
 

Dr. Ken
Ako už samotný názov napovedá, Ken je doktor a zároveň je to postavička Changa známa zo seriálu Community. Postaviť okolo neho a jeho ázijsko-americkej rodinky celý sitkom mi príde trochu utiahnuté za vlasy, no budiž (veď keď mohla vzniknúť Cristela, prečo nie toto). V princípe ide o úplne typický situačný humor, dosahujúci maximálne priemernej úrovne a uchýlil by som sa k nemu iba v prípade absolútnej núdze. Mne osobne sa celkom pozdáva postava homosexuálneho muža sestričky, ktorý sa už predtým objavil ako náhodný predavač v sitkome Friends With Better Lives.
Začať sledovať? Skôr NIE.
Riziko zrušenia? Stredné.

 

Truth Be Told
Ďalším z radu nepodstatných sitkomov, ktoré sa dostanú na smetisko dejín a neštekne po nich ani besný pes, je práve tento. Podáva nevtipný pohľad na dva manželské páry, ktoré zažívajú vážne neskutočné dobrodružstvá. Manželku jedného z párov hrá herečka známa už zo sitkomu Dads, a to je v princípe na tom celom asi jediná pozitívna vec.
Začať sledovať? Istotne NIE.
Riziko zrušenia? Veľmi vysoké.

 

The Odd Couple
Tento sitkom mám celkom rád. Ani vlastne neviem prečo, ale rád si ho pozriem. Možno preto, lebo postava Matthewa Perryho je už fakt stará a od čias hrania Chandlera v Priateľoch toho veľa po hereckej stránke nezabudol. Plus základná premisa je postavená na dvoch úplne odlišných postavách, čo vyvoláva zaujímavé situácie a na humornom poli vďaka tomu tak úplne nezlyháva. Z podporných rolí ešte spomeniem tú africko-americkú tetu z Community, plus tú ešte jednu herečku, ktorú som už stopercentne niekde videl, ale netuším ako sa volá. No a aby sa nezabudlo aj na Thomasa Lennona, ktorý to celé drží naozaj na vodou.
Začať sledovať? Skôr ÁNO.
Riziko zrušenia? Nízke.

 

Crowded
Zasadený do prostredia bežného manželského páru, ktorému sa po štyroch rokoch života do ich „prázdneho hniezda“ vracajú dve dospelé dcéry. Zvyšok si môžete jednoducho domyslieť. K dispozícii je aktuálne len a iba prvá časť, avšak podľa môjho názoru to svoj potenciál má. Hlavne s prihliadnutím na to, že hlavnú úlohu otca hrá Joe z Family Guy (alebo známy aj z Rules Of Engagement) a zvyšok osadenstva vyzerá celkom normálne (nie ako napríklad tí nesympatickí herci z Cougar Town).
Začať sledovať? Skôr ÁNO.
Riziko zrušenia? Stredné.

 

AKTUÁLNE STÁLICE
Na poli sitkomových stálic nájdeme v princípe len pár mien a dôvodov je na to hneď niekoľko. Totižto vysielať v dnešnej dobe kreatívno–inteligentný sitkom, ktorý dokáže upútať masy a dosiahnuť dobu vysielania v rozsahu aspoň piatich sérií, je poriadne nadľudská úloha. V poslednej dekáde to okrem napríklad takého Frasiera, Priateľov, How I Met Your Mother či Two and a Half Man dokázali máloktoré.
 

Undateable
Ďalší nadpriemerný seriál, o čom nás už dobré tri roky presvedčuje každým ďalším dielom. Ono už len fakt, že to na stanici NBC dotiahol do tejto dĺžky o niečom svedčí (napríklad taký seriál One Big Happy by vedel hovoriť). Vo svojej podstate prináša pohľad do života partičky priateľov v Detroite, a to celkom stačí. Veľké plus majú odo mňa za množstvo LIVE epizód, v ktorých omnoho lepšie vidíte ľudskú stránku hercov a pobaviť sa na ich nenapraviteľných chybách dokážete o to viac.
Začať sledovať? Istotne ÁNO.
Riziko zrušenia? Nízke.
Aktuálna séria? Tretia.

 

Last Man Standing
Tento seriál som v začiatkoch príliš rád nemal. Hlavnú úlohu tam totiž stvárňuje Kutil Tim, a to už samo o sebe by mohlo dosť ľudí odradiť. Tu však prichádza ako otec sympatickej rodiny, kde o zábavu nie je nikdy núdza. Mať totiž tri dospelé dcéry je podľa môjho názoru na začiatočnú zápletku celkom dosť. Pripravte sa však aj na zopár politických vtipov, ktorým možno bez dodatočného hľadania neporozumiete. Avšak všetko toto si vynahradzuje inteligentným humorom a pútavými zápletkami s pointou (skoro ako Modern Family, len tak trochu iným spôsobom).
Začať sledovať? ÁNO.
Riziko zrušenia? Nízke.
Aktuálna séria? Piata.

 

Brooklyn Nine-Nine
Ako by asi vyzeral The Office v policajnom prostredí? Nuž, presne tak, ako táto relácia. Obsahuje milé postavy (na čele s excentrickým detektívom Jakeom Peraltom), s ktorými sa viete jednoducho stotožniť. Prišiel na scénu ako veľké prekvapenie a dokonca tuším dostal aj nejaké ocenenia. Neobsahuje nahratý smiech púšťaný po každej scéne, čiže kto ho nemá rád, voľba je úplne jasná. Za zmienku stojí aj supporting role od Terryho Crewsa, v našich zemepisných šírkach známeho najmä z reklám na Old Spice.
Začať sledovať? Skôr ÁNO.
Riziko zrušenia? Stredné.
Aktuálna séria? Tretia.

 

Schválne som si vybral na odporúčanie pomerne neznáme seriály, pretože vám chcem aspoň o niečo málo rozšíriť obzory. Konzervatívni ľudia si prirodzene môžu pozrieť The Big Bang Theory (v ktorom, ako môj otec hovorí, citujem: „ide o ukážky zo života vyštudovaných buzerantov“), prípadne 2 Broke Girls (alebo ako bratia Česi vtipne vravia Dve Socky), alebo aj Mike & Molly (je to vtipné, lebo oni sú fakticky tlstí), no a v neposlednom rade aj The Millers (postavený na bezhraničnom vzťahu matky a syna).