Asi nemusím nikomu hovoriť, že každý deň sa udeje na svete veľa javov a dejov, ktoré v nás nevzbudzujú práve pozitívne emócie a láskavý optimizmus. Je viac spôsobov ako sa s nimi vyrovnať, napríklad ich ignorovať, odsudzovať, nasrať sa nad nim a podobne. Prípadne ak ste politik, môžete o nich strašne veľa rozprávať, prípadne ich zakázať a potom veriť, že vďaka tomu prestanú existovať. Alebo ak ste masovokomunikačné médium, môžete ich pekne obkecať a dať im vzletné eufemistické názvy, aby to vyzeralo, že sa vlastne hovno deje, alebo ak aj nie, je to všetko naša vina.

Napríklad taký článok na najčítanejšom online denníku s názvom „Stodvadsať rómskych detí prestalo chodiť do školy. Boja sa Nerómov“ (ak vás dnes ešte nič nenasralo, odporúčam prečítať si ho). Odhliadnuc teraz od mojej „obľúbenej“ formy nadpisu, úplne zbytočne dvojvetného (teda vlastne chcel som napísať "Dvojvetného. Úplne zbytočne"), ma veľmi zaujalo slovo Neróm. S veľkým N. Hľadal som to v slexe, aj na savbe, ale prd. Také slovo zjavne neexistuje. Takže zase newspeak, ale to nevadí, ja si zvyknem. Možno. Asi nie. Určite nie.

Každopádne som sa pokúsil o logický výklad daného textu: cigáni sa boja nie cigánov, t.j. boja sa všetkých ostatných. No, blbé pre nich, ale vyplýva mi z toho, že najviac xenofóbni sú práve oni, keďže sa boja všetkých, okrem členov svojho etnika. Teda, som pobúrený, šokovaný, pohoršený, zarazený a konsternovaný (word mi to chce opraviť na „konšternovaný“, čo ma konsternuje ešte viac). To ich tá stovka procigánskych združení ešte nenaučila tolerancii? Asi bude treba nasosať ďalšie eurofondy.

No ale teda, aby som sa vrátil k meritu veci – vytvárať politicky korektné pojmy tak, že ku kmeňu slova dám predponu „ne-„, to je podľa mňa absolútne novátorský prístup, z ktorého kuká po prdeli veľká zábava. Napríklad muž by sa mohol nazývať nežena (naopak nie, lebo ženy sú tie utláčané, ako vieme, takže aspoň názov im nechajme).

Príklad: „V parku sa odhaľovala nežena a ženám ukazovala nevagínu“ (áno, aj slovo „penis“ by som zakázal).

Alebo v prípade národnosti by to mohlo byť tiež zaujímavé – každý zahraničný občan by sa nazýval Neslovák. Keďže ale to znie príliš pejoratívne, každý Slovák by sa nazýval podľa inej národnosti (to by sa určovalo z kontextu) s predponou „-ne“.

Príklad: „Na neelektričkovej zastávke došlo nevčera neráno k potyčke medzi dvoma neženami – Neslovenkou a Nemaďarkou.“

Vidíte, aké krásne to je. Viete, že sa niekto pobil, ale neviete kto, kedy a ani kde, takže vás to nemôže rozrušiť, a to je dobre, lebo rozrušený človek začne rozmýšľať, a to nikto, kto to myslí s touto nekrajinou nevážne predsa nemôže nechcieť. Áno, aj ja sa cítim teraz ako neinteligent. A to je dobre, teda vlastne nezle, lebo môžem bez výčitiek pracovať, odvádzať dane a odvody, sem tam si niečo kúpiť, ak mi niečo zostane (z toho zaplatiť ďalšie dane) a mať pocit, že je to presne takto v poriadku. No akú mám ja peknú nesmrť!

P.S.: v nadpise nahraďte „do pekla“ pojmom „do neneba“.