Materstvo ma okrem iného naučilo, že sa nemám vyhrážať vecami, ktoré neplánujem splniť. Preto chcem učiniť za dosť svojmu sľubu a prinášam Vám toto krátke zamyslenie a miestami aj návod, ako uchopiť a pochopiť fenomén diskusií na DM. BTW nechápem, že tu taký článok už dávno nie je.

 

Takže, diskusie na DM sú svetom samým o sebe, žijú si vlastným životom a je nepísaným pravidlom, že sú takmer výlučne OT. Toľko off topicizmu si môžeme dovoliť preto, lebo máme tolerantného a láskavého admina, ktorý nás neupozorňuje, aby sme neodbočovali od témy (lebo dobre vie, že inak by občas nebolo o čom).  Ako každý živý organizmus, aj diskusie na DM prechádzajú určitým vývojom a odkedy sa o technický support stará Rasťo, registrovaným užívateľom sa naskytli úžasné možnosti, ako svoje príspevky vyšperkovať – za všetky spomeniem legendárne prázdne tlačidlo (comic sans) a dokonca kurzívu (ktorú asi nikto nepoužíva).  A samozrejme, môžeme pridávať gifká. Čo niektorí aj patrične využívajú. Nebudem sa menovať.

 

Ako to už v anonymných diskusiách býva, aj tu sa občas zjaví nejaký troll. No je to jav skôr ojedinelý. Najvďačnejším spúšťačom trollovania sú Ľubove články, ktoré priťahujú manažérov našich lokálnych celebrít (niet divu, keď im Cass popraje na FB fanpage dobré ráno spolu s linkom na predmetný hejt), zástupcov hudobných vydavateľstiev a študentov masmediálnej komunikácie na Univerzite Zuzany Ťapákovej v Hamuliakove. K trollom pristupujeme zväčša blahosklonne a s úsmevom a namiesto obligátneho „pal do piče“ mu v príspevkoch demonštrujeme našu nespochybniteľnú intelektuálnu  prevahu. O zbytok sa postarajú mínusky. Hovorí sa tomu výhoda domáceho prostredia.

 

Práve pocit domova môže niektorých diskutérov zmiasť natoľko, že prestanú vnímať rozdiel medzi zbožným prianím (každý mi tu automaticky rozumie a všetci sa smejeme na tom istom) a realitou (X.Y. je trochu spomalená, W.Q. je starý ješiťák a Z.Ω. nemá zmysel pre humor. Proste všetci sú nenormálni, len ja som lietadlo). Tento jav je zdrojom rôznych komických situácií. Napríklad A.B. napíše, že inklinuje k nekrofílii a kanibalizmu  a už mesiac necháva v špajzi kvalitne odležať  materiál na Silvestrovský tatarák. Ďalší traja sa toho chytia a nasleduje štvrtý úprimne zdesený komentár (a ešte stihne dostať aj pár plusiek). Z tohto dôvodu doporučujem brať každý koment v diskusii radšej s rezervou. Alebo by sme mohli poprosiť Rasťa, aby nám pridal tlačidlá „irony on“ a „irony off“. Ale takto hlboko snáď klesnúť nemusíme. Jednoducho, väčšina komentárov na DM je ironických, tak sa podľa toho zariaďte. Ak chcete jednovýznamové axiómy, diskutujte s cestovným poriadkom ŽSR.

 

Ale sú aj veci, v ktorých sa diskusie na DM ničím neodlišujú od iných diskusií. Niektoré témy sú večné a natoľko vďačné, že ich môžeme omieľať donekonečna a evidentne je stále o čom. Top of the tops: Bratislava vs. zbytok SK, Bratislava vs. Východ, j*bnutí cépečkári, arogantní Bratislavčania, matky na materskej, chlast, kedy bude DM stretko, ako bolo na DM stretku, prečo si nebol na DM stretku a kedy prídeš. Pomerne málo rozoberáme Fica, cigánov a potraty. To môže byť pre nováčikov šokujúce (a snáď aj osviežujúce). BTW, nováčikovia: radi privítame (takmer) všetkých, preto sa nebojte vystúpiť z anonymity a zapojiť sa. Nič nás v tejto súvislosti nevystihuje viac, než nasledujúci notoricky známy text populárnej piesne:

 

Nie sme zlí, načo záplava horkých slín? Mmm, sladké výmysly. Nie sme zlí, azda bývame bezradní, bez chýb nie je nik. Súúúdia nás merítkom póz a fráz. A v nás je viac. Ó nie sme zlí, nie sme zlííí, kto to vysvetlí, kto to vysvetlí? Že nám záááleží, záááleží, záááleží na tom ako žiť podľa tvrdých právd stále žiť.“

 

Venované všetkým tunajším diskutérom,

                                                                                                                                  S láskou Lučiak