Určite ste aj vy zachytili správu, že zomrel mocný a významný štátnik, prezident Uzbekistanu Islam Karimov. Prečo musel zomrieť? Komu prekážala jeho moc a bohatstvo? Sú za tým freedom-bricklayers z USA alebo tajná služba susedného Tadžikistanu? Skúsme si rozanalyzovať dôvody jeho skonu:

 

  1. bol starý,
  2. bol chorý.

 

Ako tak pozerám na našu analýzu, prišiel som iba na dva dôvody. Ak ste čakali ďalší konšpiračný skvost, budete asi sklamaní. To nám ale nebráni plynule prejsť k tomu, čo som vám chcel pôvodne povedať. A teda pýtam sa: kto z vás bol v živote na Ålande? Nikto, myslel som si. Ale na článok ste vďaka zaujímavému nadpisu klikli, takže cieľ bol splnený. Nu kör vi!

 

Povzbudený Zakiho cestopismi z Benátok a Grécka ako aj Lučiakinim textom z Barcelony som sa rozhodol trochu rozšíriť vaše zemepisné obzory. Teda za predpokladu, že naozaj neviete, kde Åland leží. Je to samosprávne súostrovie medzi Švédskom a Fínskom v Baltskom mori, patriace síce Fínsku, ale hovoriace výlučne po švédsky a tváriace sa ako švédsky vidiek, kde losy obžierajú susedove muškáty.

 

Som človek cestovateľský a obrovský atlas mám dokonca aj na záchode, aby som mal čo čítať počas mojich blízkych stretnutí so záchodovou misou. O týchto ostrovoch som však ešte pred dvoma rokmi vôbec netušil. Keď som sa pred rokom dozvedel, že miestne výletné lode Viking Lines plávajú denne takmer zadarmo po celom Baltiku vrátane Ålandu, spolu s mojou polovičkou sme neváhali. Za rok sme tam boli osemkrát a prednedávnom sme so sebou konečne zobrali aj auto, aby sme týchto 6000 ostrovov s 28 000 obyvateľmi dokázali preskúmať poriadne.

Kto má rád Škandináviu a nemá rád imigrantov (hlavne tých prašivých Stredoeurópanov z postsocialistických republík, tých neznášam), jednoducho musí zabudnúť na Stockholm a vyraziť najrýchlejšie, ako to je možné, na Åland. Práve tam človek nájde tú pravú škandinávsku pohodu s drsnou prírodou, skalami, koskenkorvou, všadeprítomnou vodou a snáď viac kusmi dobytka než obyvateľov. Postup je jednoduchý:

 

  1. kúpiť lístok na loď, ideálne s kajutou. Cena cca 1304 PHP s autom v podpalubí,
  2. prísť na loď triezvy do centra Stockholmu alebo do prístavu Kapellskär 80 km severne,
  3. nájsť lodný duty free shop a nakúpiť toľko fínskeho/švédskeho alkoholu, koľko je len možné vtlačiť do kufra vášho vozidla (v prípade, že cestujete bez auta, príde vhod práve tá kajuta, kde sa za tých pár hodín plavby dá všetko krásne skonzumovať). V prípade veľkého nákupu dostanete vozík alebo vám vašu poživeň ochotne donesú až do auta. Pozn. pre Lučiaka: odvoz na kajutu a do auta sa netýka kozmetiky zakúpenej v duty free,
  4. vylodiť sa na Ålande v hlavnom meste Mariehamn.

 

Mariehamn, čiže Mariškin prístav, je hlavné mesto s približne 6000 obyvateľmi. Jeho hlavná časť leží na polostrove tváriacom sa z výšky ako Manhattan (hoci ten je ostrov). Centrum mesta prejdete asi za 58 sekúnd, ale sú to práve ostrovy a dedinky mimo hlavného mesta, ktoré sú pre cestovateľov a turistov zaujímavé. Celé súostrovie je možné prejsť autom z juhu na sever a z východu na západ za 50 minút, ak sa viete dobre vyhýbať vysokej zveri a losom, na ktoré vás upozorňujú všadeprítomné dopravné značky a radi z vášho auta urobia kopu šrotu. Všetky cesty sú sýtočervené kvôli granitu, ktorý je hlavným šutrom na ostrovoch. Alebo to bude zo všetkej tej preliatej krvi miestnych zvierat, ktoré idú následne do klobás.

Kto má rád čučoriedky a brusnice, príde si na svoje a jediné, čo mu stačí urobiť, je zohnúť sa. Bobule tu rastú hádam aj na betónovej podlahe a človek by musel byť naozaj slepý alebo lenivý, aby si za hodinu nenazbieral aspoň 500 g. Kto nepatrí medzi milovníkov lesných plodov a dosiahol vyšší vývojový stupeň civilizácie, môže nahodiť udicu, ideálne do vody. Takisto ako na švédskej pevnine, aj tu platí Allemansrätten - zákon, ktorý v skratke dáva ľuďom práva na užívanie prírody v celom svojom rozsahu, ak ju tým nepoškodzujú a neobmedzujú majiteľov pozemkov. Rybárčiť sa teda môže úplne všade, kde to nie je zakázané.

 

Kvôli členitosti súostrovia je treba využívať služby miestnych trajektov, ktoré sú na niektorých miestach skôr pohyblivou cestou medzi dvoma blízkymi ostrovmi, než skutočnou loďou. Medzi dvoma ostrovmi na severe dokonca premáva lanovka pre tých, ktrorých už omrzelo kymácanie sa na palubách trajektov.

Nadšenci kajakovania po morskej hladine si jednoznačne užijú, za 1143 PHP je možné prenajať si kajak na päť hodín a vyraziť na šíre more. Pre porovnanie, prenajatie kajaku v centre Stockholmu by vyšlo približne dvojnásobne, a to iba na dve hodiny. Nuž, minimum turistov má svoje pozitíva, a tými sú nízke ceny služieb či jedla. Tým, že miestni obyvatelia sú zamestnaní prevažne v poľnohospodárstve, miestne supermarkety sú plné lokálnych výrobkov a nemusí sa toľko dovážať z pevniny. Sen bratislavských hipsterov.

 

Ak ste sa už rozhodli urobiť si niekedy predĺžený víkend v strede Baltického mora a neviete, čo s ubytovaním, nepomôžem vám. My sme to zapichli v stane rovno medzi ruiny starej ruskej vojenskej dediny, niekde vedľa kasární z konca 19. storočia. Z jednej strany sme boli obkľúčení stádom ubliakaných oviec, z druhej strany nič, iba more. Ako vravím, kto má rád škandinávsku romantiku a lacný alkohol bez dane z pridanej hodnoty, musí vyraziť na Åland.

 

Ešte poznámka pre Kňoura: Åland je demilitarizovaný, treba sa podľa toho zariadiť.

 

V prípade záujmu článok spoza polárneho kruhu a švédsko-fínsko-nórskych hraníc. Tým by som aj rád vyzval slsp-a, aby napísal čokoľvek z Tromsø.

 

Hej då allihopa!

 

Pozn. aut.: Tento článok neobsahuje žiadne sexe.