Teraz sa dozviete všetko, čo ste chceli vedieť o slovenskom gastre, ale báli ste sa opýtať.

Začalo to mojou prvou brigádou, vyklamal som si miesto ako barman na jednej študentskej diskotéke. Bolo to super, dobrý peniaz, skvelý šéf a hlavne ženské. Nechcem nikoho dehonestovať, ale čo trepem, chcem. Holky z FTVŠ, jak spieva Hafner, balím blbane úplne blbé. Važína fungovat.

Odtial som zdrhol učiť do Zambie, ale to je iný príbeh. Potom som chvíľu robil barmana v pivárni a následne prevádzkara. Od 10 tej rána do polnoci je celkom zaberák, predpokladám, že Vás zaujíma aj reálny plat. Úplným štandardom je minimálka na páske a zvyšok samozrejme do ruky. Normálny plat barmana začína na 800,- € v čistom. Ak to niekto pôjdete robiť a ponúknu vám menej, tak ich opľujte. Väčšinou sú k tomu tips, čo sa pohybuje zhruba na 3 stovkách mesačne. Záleží, ako busy je podnik. Nevýhoda pivárne je hlavne, že sú tam menučka a najebaní ľudia. Ináč pohodička, ale nie každému to sadne (mne). Odtiaľ som sa tiež pobral do psej matere. Nebolo mi zle, hlavne keď som si už prevádzkároval, ale chcel som sa čosi naučiť.

Tak som si dal životopis do bratislavského fine dinningu a prekvapivo ma zobrali za barmana. Myslel som si, že v najlepšej reštike na SVK budú platy, ale ojebala mačka vtáčka. Našťastie magickú osemstovku nepodliezali, ale zase ani vrchol neukázali. Nakoniec mi dali celkom slušný plat na niekoho, kto vedel maximálne čapovať pivo. Po mesiaci som bol šéf barman, síce nie pre ich vlajkovú loď, ale nový podnik v centre mesta. Ten je popravde lepší. Tam to bolo aj dobré, aj zlé. Mimoriadne náročné, čo sa týka pracovnej disciplíny, ale zase naučilo, hlavne o víne. Aj keď sme odtiaľ chodili niekedy narobení ako kone a náš chef nás jebal cez whatsapp jak slovnaftské kurvy, spomínam v dobrom. Hlavne na plnú buksu. To bola prvá najlepšia vec, druhá boli staré rárohy bratislavskej smotánky, ktoré ich manželia už neobrábajú (stále použiteľné). Ja som z nich mal tips a kolega značne obrobený vercajch (Mirec zdravim ťa, ty prasa, na čo to vôbec píšem, aj tak nevieš čítať, ty negramotný Ukrajinec). Tak sme si tam spolu bačovali, až pokým sa vo mne neprebudila chuť sa posunúť, takže sme sa rozlúčili (v dobrom) a išiel som ako floor manager do nového bistra.

Tuto idylka končí, teraz budem písať maximálne úprimne a pravdepodobne to bude admin musieť stiahnuť a mňa čaká žalobička. Začalo to celkom okej, team vyzeral byť schopný. Môj nadriadený bol bývalý brand bar manager v Meduse a vedel čo robí. Šéf Barman bol zo SKYbaru tiež našľahaný týpek. Chvíľu sme to zabiehali a už to vyzeralo, že je to okej, ale potom som pochopil, prečo majú na profesii inzeráty nonstop. Majiteľ je totiž psychopat. Nonstop bombarduje whatsapp, s totálnymi kokotinami. O troch ráno 15 správ, ako sa predávali koláče. Okrem toho, že sa malo pôvodne robiť od 8 do 22, tak sa robilo do 23 a aj to mu bolo málo, tak sa malo robiť, pokým budú chodiť ľudia, samozrejme nezaplatené. Viete ako platí? Nijako, my sme mali to šťastie, že sme mali zmluvu aspoň na TPP a minimálku. Drvivá väčšina má dohody na 40,- € mesačne. Výplata chodí 30-teho. Teda mala by, ale za 6 mesiacov, čo som tam robil, tak neprišla na čas ani raz. Extrém bol, keď som septembrovú výplatu dostal 12.11. To už som vedel, že idem do piče. Druhý gól boli inventúry. Majú vlastné oddelenie, ktoré inventúry vyhodnocuje. Hneď na prvej sme si všimli, že sme nakúpili 6 fliaš vína, na faktúre ich bolo 6, v inventúre 6, ale vo vyhodnotení už jedna chýbala. Toto sa opakovalo aj druhýkrát, to nás uchlácholili, že to sa neplatí ešte, lebo šak sa rozbiehame. Pri ďalšej to bolo pri x položkách, ale to už chceli dať zamestnancom zaplatiť. Z ich 750e platu malo ísť dole 80, to sa môj šéf ozval. Dostal hodinovú výpoveď. Prišla za ním area manažérka a vraj keď neodíde hneď, tak nedostane to, čo má dostať na ruku mimo minimálky. Mal nárok na mesačnú výpovednú, ale takto to tam vraj chodí. Samozrejme toto čakalo aj šéf barmana, area manager. V priebehu 6 mesiacov dostane výpoveď 5 ľudí, čo síce boli top v odbore, ale odmietli sa podieľať na svinstvách, čo sa tam diali. Za mnou prišli, že buď nastúpim v novom bare ako barman, alebo sa môžem zbaliť a ísť. Ten bar nakoniec vyhorel skôr, ako sa to stalo. Bájny požiar na vianočných trhoch. Tak som si odkrútil mesiac ako barman a išiel do pejče. Spoločnosť, kde máš budúcnosť, keď si si zabudol chrbtovú kosť v Košiciach ako majiteľ. Odniesol som si traumu a -300€ z dvoch výplat, čo mi mali prísť, lebo som bol posledný mesiac barman, tak sa platenie inventúry vzťahuje aj na mňa. Strhli mi z dvoch, ale manager, čo to tam na chvíľu prebral, mi dal dobrú radu, nech beriem čo mám, lebo zajtra tam nebude ani toľko.

Teraz som v hotelovom korporáte, kde mi výplata príde 2 dni po skončení odpracovaného mesiaca. Mám peknú šéfovu a celkovo kľud jak v márnici.