Koľkých ľudí odnaučili od fajčenia nepekné obrázky na škatuľkách? Predpokladám, že ich je ešte menej než ľudí, ktorí si prečítajú tento článok (teda okolo päť). V dobe gore news, keď sa telá po autonehode nečinne povaľujú kdesi v krvi na ceste a kamera ich so záujmom natáča, nemôže nakreslená diera v hrdle s človekom pohnúť. FDA na to stále neprišlo a prišlo opäť s novými.

Pozrime sa na New York. Domáci ho označujú ako "greatest city in the world". Nie pre fajčiarov. Po zákaze vdychovania týchto úžasných látok v baroch a reštauráciách sa mayor Michael Bloomberg rozhodol rozšíriť ho aj do parkov, na verejné pláže, veľké námestia či športové stánky.

Neviem, kde newyorská radnica na tieto čísla chodí, ale od uvedenia pôvodného zákona do platnosti v roku 2002 je vo Veľkom jablku vraj o 350 000 fajčiarov menej. Je to za deväť rokov málo alebo veľa? Neviem. Z humánneho hľadiska každý "zachránený" život za niečo stojí. Ak sa dobre pamätám, bol to Viktor Kubal, ktorý povedal: "Nefajčite, zomriete zdraví."

Radnica dúfa, že vďaka novým obmedzeniam pribudne do kategórie nefajčiarov mnoho ďalších. A nie preto, že uvidia na škatuľke svoje nevábne vyzerajúce pľúca. Je to ako za starých dobrých komoušov: dovtedy budeme obmedzovať váš priestor, kým si vystačíte s jeho absolútnym minimom, alebo sa jednoducho vzdáte.

U náš môžeme byť ešte radi, že máme taký zákon, aký máme. Ale keď sa to začne rovnako sprísňovať, som odhodlaný bojovať do svojej smrti. Tá hádam príde skôr, než dostanem rakovinu...

Zdroj: https://ca.gawker.com/5813977/new-cigarette-warning-labels-nasty-but-not-nasty-enough