Stojac na životnej križovatke sme sa s priateľkou rozhodli, že bývanie v meste vymeníme za bývanie na dedine. Dôvodov je niekoľko. Len tento rok sa v našom vchode prerába už druhý byt, pričom tentokrát je to vyšperkované tým, že majiteľ to robí až po pracovnej dobe, teda cca od piatej do pol ôsmej-ôsmej. Alebo že už ma nebaví šliapať po cudzích psích hovnách v parčíku pred električkou. Alebo že susedom vadia moje sliepky na balkóne... Skrátka a jasne, rozhodli sme sa, že sa obzrieme po nejakom peknom domčeku. Ako eventualita prichádzal do úvahy aj nejaký pozemok s tým, že prídeme o nervy a postavíme si (necháme si postaviť) vlastné bývanie. Plní naivných predstáv a romantických vízií, rozhodli sme sa vstúpiť do kalných vôd realitného trhu.

Inzertných portálov je obmedzené množstvo, presne ako aj zaujímavých ponúk. Zistil som, že v realitnom svete existuje niekoľko zaujímavých fenoménov a rád by som sa o ne podelil.

1. Ležiaky

Sú to domy, ktoré sa budú predávať ešte veľmi dlho. A nemám na mysli tie, ktoré majú obdobný osud, ako najznámejšia nehnuteľnosť v Malackách. Hovorím o tých, kde majitelia stratili kontakt s realitou a rozhodli sa, že ak sa v danej lokalite predávajú domy za toľko, tak za toľko! Čo na tom, že tamtie sú novostavby s dvakrát väčším pozemkom a kompletnými inžinierskymi sieťami. A tak sa k slovu dostáva prerobená rekreačná chata (nezriedka bez súpisného čísla), ale aký je tu zdravý vzduch (zjavne rovnako pádny argument)! Prípadne dom kolaudovaný pred tridsiatimi rokmi v soc-realistickom štýle s pôvodnými oknami a s umyvárňou honosne sa skrývajúcou za slovo kúpeľňa. A to všetko samozrejme za cenu novostavby

2. Fotky

Až raz budete predávať dom a nechcete vybočiť z davu, dajte fotoaparát malému dieťaťu. Výsledné fotografie bezkonfliktne doplnia kolorit ponúk. Hlavne je potrebné zamerať sa na detaily. Koho už zaujíma celkový pohľad z rôznych uhlov... ale tie dvierka na kuchynskej linke alebo palma v rohu izby, to sú tie pravé prednosti, ktoré treba vyzdvihnúť. Prípadne ešte je tu možnosť, že predávajúceho už teraz trápi žiaľ nad budúcou stratou a nehnuteľnosť sa rozhodol nafotiť po šiestich borovičkách a troch rumoch. Prečo majú takéto fotografické výstupy aj realitní makléri, netuším. Alebo máte radi small size? Fotky, ktoré majú aj po rozkliknutí rovnakú veľkosť ako náhľad? O predaji domu bez fotiek je tu škoda diskutovať, tejto motivácii asi nebudem nikdy rozumieť.

3. Realitní makléri (a maklérky)

Slovo „maklér“ mi znie veľmi honosne. Ešte aj „realitný maklér“ znie veľmi dobre. Oveľa lepšie ako „predavač“, či „sprostredkovateľ predaja“. Alebo „viem kopírovať ponuky“. Lebo niekedy mi príde, že toto vedia robiť najlepšie. Myslel som si, že je to povolanie ako každé iné, že jeden je lepší, druhý horší. Ale čo ak prídete do kontaktu len s horším a ešte horším? Prečo sa niekto chce živiť ako realitný agent a nie je možné sa mu dovolať? Prečo niekto zverejní ponuku so zníženou cenou platnou najbližšie dva týždne s tým, že odchádza na dovolenku a vráti sa o dva týždne? A prečo niekto ponúka k danej nehnuteľnosti aj kanárske ostrovy? („...a ako BONUS vám ku kúpe dáme Kanárske ostrovy zdarma“ ). A prečo niekto inzeruje dom, ktorý sa predal už pred pol rokom?

Oslovili sme niekoľko realitných agentov (a tým „niekoľko“ rozhodne nemám na mysli dvoch), opísali sme im našu predstavu a čo je najdôležitejšie: že vieme zložiť hotovosť. Žiadne „musíme počkať, či nám to banka schváli a kedy“. Ak uvážim, že provízia maklérov je v rozmedzí 3 – 5 percent a že sa jedná o sumu cca 150 papierov, nejde mi do hlavy ten vlažný až žiadny záujem. Majú na ruke koreňa, z ktorého im kvapne plus mínus päť litrov na provízii a nič. Jednej maklérke som musel doslova vtlačiť moju vizitku s kontaktom na mňa. Polovica oslovených sa mi ani neozvala, druhá polovica zaslala na mail nejaký ten ležiak a to bolo všetko. Chápem, núkať mi niekto päť litrov, ani nevstanem z postele. Teda byť realiťák. Ale tým ja nie som.

4. Newspeak

Ako v každej oblasti, aj tu existuje tajná reč, ktorú dekódovať sa naučíte, až narazí inzerát na realitu. Aby som vám ušetril čas, tu je pár vybraných výrazov:

  • tichá lokalita = obvykle na konci obce, ešte asi 30 metrov za miestom, kde sa v zime už aj snežný pluh otáča.

  • v lone prírody = niečo ako tichá lokalita, ale už ste v zahradkárskej lokalite. To znamená žiadne verejné osvetlenie, žiaden odvoz smetí, horkoťažko voda a elektrina v dosahu. Prakticky nemožné dostať tam trvalý pobyt. Alebo veľmi draho.

  • IS v dosahu = elektrina hen tuto dvesto metrov, niekde by tu mala byť aj vodovodná prípojka. Áno, máme tu aj kanalizáciu, ale poloha tohto pozemku neumožňuje napojiť sa.

  • stavebný pozemok = akýkoľvek pozemok. Najčastejšie klasifikovaný ako trvalo trávnaté porasty alebo orná pôda. Aby som nezabudol, v zadnej časti pozemku stavať nemôžete, tam už je ochranné pásmo plynovodu/vodného zdroja/vysokého napätia...a to vám predávajúci nepovedal?!

  • výborná dostupnosť = zastávka autobusu hneď pod oknami, pričom prvý odchádzajúci autobus zohrieva motor a tlakuje brzdy práve tu. Prípadne výjazd z dvora rovno na rušnú hlavnú cestu. Alebo je za domom železnica.

  • výborná občianska vybavenosť = oproti bar s víkendovými diskotékami a vedľa malá pekárnička, čo robí rozvozy už ráno o štvrtej.

  • bezproblémoví susedia - „A prečo má sused zložený odkvap a všetka voda vám steká na pozemok a podmáča ho?“ Odpoveďou len myknutie plecami (true story).

  • čiastočne zrekonštruovaný = tie najhoršie miesta sme prekryli sadrokartónom

  • možnosť dokončiť podľa vlastných predstáv = je tam treba nasypať ešte veľa peňazí

  • zabezpečíme kompletný predajný servis = máme jeden formát kúpnopredajnej zmluvy na všetko, našťastie neručíme za nič.

  • zaujímavá dispozícia domu = architekt sa zbláznil.

Zatiaľ toľko. Keď sa staneme majiteľmi vlastnej usadlosti, môžem trebárs vytvoriť druhú časť s názvom „Administratívna záťaž pri získavaní vlastného bývania a banálne formality pri zmene trvalého pobytu".