Hacking genetického kódu je len začiatok, toto zariadenie môže prepísať samotný jazyk života a vytvoriť tak nové druhy a nových ľudí. Prototyp nástroja bohov je chaotická spleť drôtov, skúmaviek a misiek natlačených do podomácku vyrobeného rámu. Nad rámom sa v očakávaní vznášajú pipety a robotické ruky, ktoré presúvajú tekutiny z jednej banky do druhej, kde sú postupne miešané, ochladzované a elektrizované. Celý prístroj má asi jeden a pol metra a celý je kontrolovaný počítačom.

Toto je evolučná mašinka (ďalej EM), dokáže za tri dni čo genetickým inžinierom doteraz trvalo niekoľko rokov. Pomocou EM je možné rýchlo a presne zmeniť genetický kód, a dokonca vytvoriť nové formy života. Potenciál tejto revolučnej technológie je zarážajúci a na vždy zmení ľudstvo.

Určite sa vám dostala do ruky paradajka, ktorá vôbec ako paradajka nevoňala a nechutila, pretože bola šľachtená na základe povrchnej krásy a trvanlivosti na poličkách supermarketov. Verte či neverte sme už dávno obklopený geneticky modifikovanými produktmi, avšak zatiaľ sa jednalo o zdĺhavú a veľmi limitovanú manipuláciu. Pre porovnanie ceny a výkonu najdokonalejšieho genetického inžinierstva (ktoré má ďaleko od šľachtenia) a EM; úprava kvasiniek aby produkovali liek proti malárii stálo 17-miliónov eur a stopäťdesiat ľudských pracovných rokov. Tieto náklady sú spojené s komplexitou genetického kódu (viac génov ovplyvňuje jednu charakteristiku etc.) a neschopnosťou minulých technológií manipulovať naraz viac ako jeden gén.

George Church z Harvardskej zdravotnej skoly v Bostone sa rozhodol, že eliminuje zdĺhavý hop-alebo-trop prístup a prenechá ho evolúcii. Namiesto detailnej zmeny každého génu, Church zhruba načrtne požadovaný dizajn, vytvorí mrte vriánt a nechá evolúciu nech urobí svoje kúzlo, nakoniec stačí vybrať najúspešnejšiu líniu buniek. Týmto spôsobom je možné manipulovať naraz tisíckami génov. Aby dokázal funkčnosť zobral si notorickú E.coli a za tri dni mal baktériu, ktorá produkovala červené farbivo, neskôr proces opakoval aby pre zmenu dostal indigo.

EM bude stáť iba okolo 62-tisíc eur a to určite pomôže rozšíreniu genetického inžinierstva. Výskum spolufinancovala LS9, firma na biopalivá, ktorá dúfa, že čoskoro zmení E.coli aby produkovala palivo. Church si zas predstavuje adaptáciu baktérie Shewanella, ktorá dokáže premieňať ťažké kovy a rádioaktívne substancie do nereaktívnej formy.

A čo budúcnosť tejto technológie? Tento princíp funguje nielen na baktérie, ale aj na živočíšne či rastlinné bunky. Avšak komplexné zmeny v týchto genómoch sú zložitejšie a identifikácia evolučne najzdatnejších buniek je ako hľadanie ihly v kôpke sena. Preto bude asi lepšie začať od znova, nemeniť DNA, ale prepísať ju od základu po vzore tímu Craiga Ventera, ktorý poskladali novú DNA z vybraných kúskov. Takéto organizmy budú z hľadiska kontaminácie bezpečnejšie, od základov prepísaná umelá DNA totiž nebude kompatibilná s prírodne vyvinutou. Nemôže sa vám teda stať, že budete mat hybridného bastarda či herpes po preflámovanej noci a návštevy geneticky upravenej štetky s tromi prsami a bodom G na čele. Stále sa však môže stať, že umelé druhy, po úteku z labáku, budú dominovať v prírodnom prostredí (kvôli vírusovej rezistencii) a tak po nešťastnom úniku super E.coli z LS9 možno budeme rovno srať bio-palivo.

Ak sa podarí prekonať všetky etické a bezpečnostné nedostatky, za dekádu sa môžeme zobudiť do vlhkej nočnej mory Dolfíka H. Tešíme sa na rezistenciu proti vírusom, foto-syntetizujúcu pokožku, LASERové oči, prs(t)y naviac, bio-počítače integrované do našich tiel a na ideálnu ženu.

https://www.newscientist.com/article/mg21028181.700-evolution-machine-genetic-engineering-on-fast-forward.html?page=4

https://www.newscientist.com/article/mg20627622.600-special-report-where-next-for-synthetic-life.html