Pôvodne som mal rozpísaný článok o tom, ako som si asi po piatich rokoch zapol telku aj na niečo iné, ako na hranie hier, no v poslednej dobe som tu toho o televízii čítal viac, tak reku, napíšem vám o druhej najobľúbenejšej činnosti po hraní – o alkohole. Názov síce hovorí o rumokatolicizme, no prebudila sa moja rebelská nátura a srdce mi proste nedovolilo v tomto krátkom alkoholickom sprievodcovi nenapísať o borovičke ako o prvej, lebo ako by Mäkký Žbirka povedal „je moja nambr uan“. 

Úvod do rumokatolíckej bibLEJe

Nakoľko som srdcom a pečeňou východniar, už od útleho veku som si zabíjal mozgové bunky tekutinami s príchuťou etanolu. Viete, o východniaroch sa hovorí, že veľmi veľa pijú. To by napríklad vysvetľovalo, že percento nezamestnanosti na východe je totožné s obsahom alkoholu väčšiny požitých tekutín na tomto území. Síce je východné Slovensko takým malým Ruskom a po dlhšom pobyte u nás pochopíte, že skôr ide o geografické vymedzenie územia ako o životný štýl, je tu naozaj krásne. Aby som však nebol veľký lokalpatgiot (ospgavedlňujem sa všetkým východniagom), ale na tom, že východniari vydržia najviac niečo bude, no oraváci sú veľmi silní konkurenti. A nad nami všetkými sú Popradčania, ktorých pečeň je tvrdšia než tresty za prechovávanie trávy.

Pokúsil som sa vytvoriť aj desatoro našej rumokatolíckej bibLEJe, nuž čujte:

1. Ja som tvoja fľaška, tvoja modla! Nebudeš mať iných fľašiek okrem mňa, po ktorých sa budeš klaňať!

2. Nevypiješ poldeco nadarmo

3. Spomni, aby si každý deň vypil

4. Vypi s otcom svojím i matkou svojou

5. Nevyleješ

6. Nerozbiješ

7. Neodoprieš

8. Nepreriekneš krivého svedectva proti pančovanej pálenke

9. Nevypiješ poldeco blížneho svojho

10. Cti bohorovičku pálenku Máriu

Evanjelium o borovičke

Vnesiem trochu odbornosti do tohto textu a poviem vám, čo už asi všetci aj tak viete. Borovička je destilát zo zrelých plodov borievky obyčajnej. V rámci Európskej únie sú v kategórii borievkové destiláty chránené značky:

  • Spišská borovička
  • Slovenská borovička Juniperus
  • Slovenská borovička
  • Inovecká borovička
  • Liptovská borovička

Ták, toto by som mal úspešne skopírované z wikipedie. Osobne som okoštoval asi všetky druhy, a až na Spišskú sa to s menšou dávkou sebazaprenia dá piť (ale párky máte fasa). Paradoxom je, že sa ku mne raz z rodinného dedičstva dostala asi 30-ročná Spišská borovička a bolo to to najlepšie čo som v živote pil. Z komerčnejších borovičiek osobne odporúčam Koniferum s limetkou, čo je medzi borovičkami niečo ako Seat Leon Cupra medzi autami, no stále je to Seat. Aby nedošlo k omylu, celé je to neplatená reklama, no pokojne poskytnem spoločnosti Old Herold svoj kontakt.

Konzumácia

Čaro borovičky je najmä v tom, že ju môžete piť s čímkoľvek (a kýmkoľvek a kdekoľvek). Síce vám väčšina špekulantov povie, že borovička sa najlepšie pije na štýl Borka, pivo - budze dzivo, ale to nie je tak úplne pravda. Borovička sa totiž najlepšie pije s druhou borovičkou, za uplatnenia východniarskeho vzorca na perpetuum mobile Nalej bo vypito, vypi bo naľato. Samozrejme, druhým najlepším spôsobom je potom zapíjať to spomínaným pivom, kvôli čomu pre Bratislavčanov vymysleli radler, aby sa aj oni mohli pobúchať po hrudi, že zapíjajú pivom. A potom tu máme klasiku v podobe S(p)rajtu, ktorý k borovičke tak nejak pasuje ako korupcia ku SMERu, bojler ku Rudovi Vaskému, alebo Kayne West ku Kanye Westovi. PRO TIP: Vyskúšajte niekedy tzv. búchanú. Odpijete z poldeca trocha borovičky, dolejete sprajtom, vrch poldeca zakryjete, buchnete ním o stôl a ihneď pijete. Ja v tom síce nejaký zmysel nevidím, ale je to efektné, hoci si treba dávať pozor na bublinky. No a ešte klasická známa slovenská tequila teda borovička-vegeta-cibuľa.

Výhody a nevýhody

+ Ak vaše telo radikálne odmietne borovičku a „nevezme si ju ku sebe domov“, po dávení máte relatívne fanky freš pocit, lebo cítite ešte to ihličie.

+ Je to to najlacnejšie, takže ak idete na rande a vyberiete z karty posledné groše, pri kúpe borovičky s čistou vodou, vám zostane ešte na glutenfree raw bio alfa no sugar malinový šišaké pre slečnu. Alebo to proste pijete ako ja, lebo váš otec nie je Paška a na dailymale vám ešte nikto neprispel (ani neprispeje).

+ Borovička ako súčasť imidžu. Znie to strašne, ale napríklad ja keď niekomu s niečím pomôžem, vždy mi za odmenu kúpi borovičku. Čo je vlastne, keď sa tak nad tým zamyslím, aj dosť smutné.

+ Borovička spája národy. A to mám potvrdené. Predstavte nejakému cudzincovi borovičku, obkecajte to pár teplými slovami, že to je to najlepšie čo doma máme (hneď po ženách) a máte zaručený úspech a možnosť, že budete piť celý večer zdarma. WIN! Ak neviete komunikovať v cudzom jazyku, tak by ste sa mali nad sebou zamyslieť. Ale netreba zúfať, aj tento problém za vás borovička vyrieši.

- Borovička je niekedy podpultový tovar. Vidím to hlavne na svojich kamarátoch, ktorí keď sa vrátia domov z Česka, tak ide borovička na litre a používajú ju pravdepodobne aj na varenie.

- Pre niekoho budete vyzerať ako Matovič idiot. Nemyslím tým ako malý kripel, ale proste na vás budú pozerať ako na retarda. Napríklad ako na nás v metropole Slovenska, keď sme si pýtali borovičku na benzínovej pumpe, v staničnom bufete, v reštauračnom zariadení budovy RTVS a podobne.

Zhrnutie

Keďže som žiadne ďalšie zápory nenašiel a klady by som tu mohol vymenovávať do zajtra, ale nikto by to nečítal, prejdime teda na ukončenie. Borovička je zázračný destilát, ktorý zahojí rany na tele i na duši (ale do oka ju neodporúčam liať). Nezabúdajte teda na to, že čím lacnejšia borovička, tým lepšia. Pite ju s rozumom a po takej šiestej začnite piť bez rozumu. Ak máte radi borovičku a budete niekedy na východe, ozvite sa a čo to popijeme (pozývate vy). A ak borovičku radi nemáte, tak sa ospravedlňujem, že som mrhal vaším časom, ale aj tak ste asi nič dôležité na práci nemali. Na záver sa už iba rozlúčim magickou formulkou: „Keď Phill Colins, ta phime aj my!

NA ZDGAVIE!