(Based on a true story)

 

Pandémia ochorenia Covid19 priniesla spolu s viacerými smutnými dopadmi na spoločnosť aj zopár pozitívnych efektov. V Benátkach sa vraj objavili delfíny. Z oblohy zmizli chemtrailsy. Houmofisáci po rokoch zistili, ako sa volajú ich deti, a že manželka je vlastne celkom milá baba s fajn názormi. A ešte jeden bonus - vďaka Markovi Zuckerbergovi dokážeme rozlíšiť prakokota ďaleko rýchlejšie, ako predtým.

Kým doteraz bola najväčšou škvrnou na vašom liste priateľov na fejsbúku teta Anka z Liptovských Sliačov, ktorej príspevky sa skladali z obrázkov jej záhradky, kolekcie 147 fotiek z dovolenky v Podhájskej a venovaní všetkého najlepšieho k meninám prostredníctvom obrázkovej koláže zloženej zo srdiečok, kvietkov, jednorožcov a podobnej romantikuš hávede, počas korony si môžeme všimnúť stále častejšie rašenie zhubného nádoru prakokotizmu aj medzi pospolitým ľudom.

Dajme si príklad. Volajme ho napríklad Mirko. Mirko bol až doteraz úplne normálny chalan, na fejsbúku skôr pasívny. Len sem tam dal na stenu fotku s rodinou, za ktorú zaplatil nekresťanské peniaze ženinej kamarátke, začínajúcej umeleckej fotografke Lenke s talentom úmerným Matovičovmu premiérovaniu, sem tam zdieľal populárno-náučný článok z oblasti, v ktorej pôsobí, sem tam dal fotku, ako sneží, aby sme aj my, chalani z Ugandy, vedeli, ako vyzerá sneh na parkovisku pred bytovkou. Takýchto Mirkov poznáme všetci viacero. Proces premeny na modelový príklad prakokota býva u nich často nenápadný a pre nepozorného našinca aj dobre ukrytý, pretože sa deje vo viacerých štádiách s rôznou dĺžkou trvania. Dovolili sme si preto zosyntetizovať ich správanie do ucelených fáz. Pre účely hlbšieho porozumenia upozorňujeme, že výskum bol urobený výlučne metódou empirických pozorovaní a rôznymi experimentmi, a nakoľko interakcia zo strany skúmaných objektov býva často limitovaná, môžu sa vaše poznatky jemne odlišovať od nami nameraných výsledkov.  

Prvá fáza – nadviazanie kontaktu

V tejto fáze sa Mirko snaží na seba upútať pozornosť.  Funguje to asi takto : fesjbukový algoritmus ponúkajúci príspevky, pokojne si browsujúci po stenách priateľov a obľúbených skupín, sa brutálne nudí. Henten si dal na stenu obrázok svojho decka (hmmm, to mu neponúknem, to by ma zase dojebal, lebo to neznáša), hentá má nový bajk alebo lyže (OK, už to síce videl, ale postnem mu to ešte raz, lebo za posledné tri roky si žiadne nové nekúpil), tamten je zase na Maledivách (toto mu ukážem, nech závidí, žebrák jeden). Zrazu algoritmus spozornie! Mirko, ten tichý chalan, čo doteraz len šmíroval ostatných, z ničoho nič zdieľa odkaz na článok o Billovi Gatesovi a vakcínach! (toto mu ukážem, nech mu z toho jebne cievka v hlave!). Lenže na fejsbúku má Mirko aj Aničku, slobodnú matku s dvoma deckami, pôvodným povolaním kozmetičku zo Svidníka. Anička má rada magické kryštály, rada zdieľa fotky svojej manikúry a meno si píše v azbuke, aby hnusní fašistickí imperialisti nedokázali vypátrať, na ktorom poschodí v bytovke býva. Anička spozornie, Mirko sa jej vždy páčil! A tak páčikuje lajk!  

Druhá fáza – vytvorenie si publika

Mirko prirodzene nemá za priateľa len vás a Aničku, takže zrazu sa mu začnú množiť lajky. Zatiaľ bez komentárov, ale keď už ich má aspoň sedem, Mirko sa osmelí. Zohnať v súčasnej dobe sedem lajkov nie je len tak, takže interval medzi uvedením prvého linku na Gatesove vakcíny a druhého linku, pojednávajúcom o prítomnosti nebezpečného hliníka vo vakcínach, predstavuje niekoľko dní až týždňov. Sedem lajkov pri druhom poste za menej ako týždeň Mirkovi naznačuje, že ho ľudia začali registrovať. Takže Mirko pridáva ďalší link na rozhovor s rumunským gynekológom, varujúcim pred nebezpečenstvom nosenia rúšok, link na právnu analýzu od nemenovaného ví-ťa-za volieb a pri zdieľaní rozhnevanej (česky napísanej) analýzy celkovej zbytočnosti existencie EÚ sa objaví Mirkov prvý tromf – prvý komentár. „Víborne Mirko, len tak ďaley“, píše Anička. Mirko sa cíti ako v nebi, konečne si ho niekto všimol.

Tretia fáza – utvrdzovanie sa v teórii

Mirko nie je úplne hlúpy, vlastne je celkom všímavý, takže odpozoruje, že úspech majú predovšetkým také posty, ktoré sa držia určitej témy. Napríklad nebezpečenstvo nosenia respirátorov. To sú jednoznačné a exaktné veci, ku ktorým sa vie aj Anička vyjadriť, že je to zlé, lebo sa v tom malej Aničkinej dcérke Anne Chloe zle dýcha! Takže Mirko každý deň jebe jeden odkaz za druhým, Bukovského video strieda článok Dr. Phillipa Wattersa, šéfa renomovanej nemocnice Chicago Hope, preložený záznamom diskusie stomatológa a chiropraktika o nebezpečenstve vdychovania CO2 vysielaný trebišovskou mestskou televíziou. V určitom momente to už Mirkovi kamaráti nevydržia a na drzovku mu napíšu, že Phillip Watters a Chicago Hope v skutočnosti neexistujú, že stomatológ a chiropraktik sa môžu vyjadrovať k epidemiológii až vtedy, keď si budeme istí, že dokážu odslúžiť aspoň mesiac na JISke zaplnenej až po okraj koviďákmi, a že doteraz netušili, aký je Mirko dezolát. Negatívne príspevky sa začínajú množiť pod každým jedným postom.

Štvrtá fáza – zmena témy

Mirko šípi zradu! Toto mu vyviedli? Prečo mu takto podrývajú autoritu? Veď doteraz dostával na články iba lajky! Je čas zmeniť tému. Lenže ak by zmenil tému napríklad na výpočet vzdialenosti hviezd podľa teórie vyžarovaného svetelného spektra, Anička by asi prestala lajkovať jeho príspevky. A kedže Mirko navyše teoretickej fyzike moc neverí, začína postovať články o protestoch proti vláde. Publikum už nie je potrebné vytvárať, takže po postupnom oťukaní, či zvládnu abstrahovať zmenu témy, dostáva sa opäť do formy a v obvyklej kadencii jebe zase jeden odkaz za druhým. Táto fáza sa môže niekoľkokrát opakovať, podľa miery Mirkovho postihnutia. Obľúbené témy sú zlá EÚ, zlé NATO, zlé medzinárodné spoločnosti, zlé USA, zlý západ, zlí Židia, Soroš, Čaputová, atď. Táto fáza môže byť pre Mirka nebezpečná, vlastne je dokonca kritická, lebo Mirko nesmie zabúdať na konzistentnosť. Mohlo by sa mu totiž stať, že kým na začiatku hovoril o nutnosti budovania imunity, v súčasnosti razí teóriu o tom, že Invermectin, zakázaný zlými elitami, treba užívať preventívne voči chrípočke, ktorá vlastne neexistuje. Mirko však podvedome tuší, že Anička by to lajkovala aj tak. 

Piata fáza – opätovné sa utvrdzovanie sa v teórii

V tejto fáze Mirko postupne preberá aktivitu. Kým doteraz fungoval len v móde „ja nič, ja sem len dávam odkazy na zaujímavé články“, teraz už aj pridáva vlastné komentáre témam, resp. bojuje v komentároch s oponentmi. Typickou obrannou stratégiou je úplné otočenie témy na niečo iné. Napríklad Mirko dá odkaz na aktuálne demonštrácie v Belgicku, kde je nejaký pískajúci dav, všetci sú v kraťasoch a niečo po flámsky hulákajú. Niekto mu napíše, že nie je jasné, proti čomu demonštrujú, a že to rozhodne nebude aktuálne, lebo vo februárovom Belgicku zvykne byť kosa jak v ruskom filme. Mirko ale nelení a odpovie linkom na iné video, z iného štátu a iného obdobia. Argumentácia iným príspevkom je celkovo obľúbená stratégia, čiže keď sa Mirka opýtate otázku a prečo?, odpovie vám postom českého opozičného poslanca, prejavom predsedu Ruskej dumy alebo videom o najnovšou štúdiou Univerzity v Brašove. Anička stále všetko lajkuje jak besná.

Šiesta fáza – stagnácia a rezignácia

Ako sme si už povedali, Mirko nie je hlúpy, a začína si uvedomovať odlev svojich priateľov. Navyše zaregistroval, že mu komentujú a lajkujú príspevky tí istí priatelia (hlavne Anička) a počet komentárov sa konštantne znižuje tým, ako to oponenti vzdávajú a Mirka si unfriendujú. Postupom času už ani Anička toľko nekomentuje, predsa len, pri dvoch deťoch nemá vždy čas. Mirko stráca motiváciu, navyše sám nemá na to toľko času, koľko by chcel, preto volí taktiku protiúderom. Napíše siahodlhý post o tom, že ľudia si prestali vážiť jeden druhého, že sa namiesto počúvania iných utiekajú k vulgarizmom a že on len pátra po tom, kde je pravda. Získava sedem lajkov a jeden komentár od Aničky : „Mirko presne, ludia su strasne zly.“

Siedma fáza – going full retard

Alias znovuzrodenie. V poslednej fáze Mirko akoby nabral nový dych. Z času na čas pokusne pridá nový príspevok, lajkov je síce stále len sedem, ale nenávistné komentáre sa už objavujú len sporadicky, v podstate mu zostali v zozname priateľov len pravoverní. Mirko nachádza nový smer – teóriu o výnimočnosti Slovákov, Slovanov, Slovienov, Slav... no proste nie tých skurvených Chazarov. Obrázky mohutného medveďa serúceho na vrchole majestátneho Kriváňa v rannom opare sa striedajú s genetickou analýzou starých Slavianov, ktorých časti DNA sa našli u amerických indiánov, v génoch stratených kmeňov pri rieke Indus a dokonca aj u Australopitekov. Putinove výroky sú prekladané Ďuricovými historickými analýzami, Eliotovým burcovaním národa a Mariánovými ceckami. Mazurek už nejebe Allaha, ale hrdo a svojstojne čelí na fejsbúku americkým vojnovým konvojom idúcim po našej jedinej diaľnici v poslednom kŕči vzdoru po vzore našich starých otcov.

A čo je ďalej? Kam sa Mirko posunul? Prerástol jemný púčik rodiaceho sa vzťahu medzi Mirkom a Aničkou aj niekam ďalej? Transkriboval si Mirko nakoniec meno do azbuky? Nuž, to sa už dnes nedozvieme, každý príčetný človek si totiž Mirka už dávno odstránil z priateľov. Takže ak náhodou viete, kľudne sa o tom  v diskusii podeľte.