Keď Gary BrookerKeith Reid zložili pesničku Whiter Shade Of Pale, ešte netušili, že pesnička bude žiť svojim vlastným životom. Vyšla 12. mája 1967 a na prvom mieste anglickej hitparády sa udržala až šesť týždňov. Zaujímavé je, že sa dočkala asi tisíc cover verzií (Wikipedia).

 

Začnime originálom. Keby náhodou niekto nevedel, tak Gary Brooker je spevák zo skupiny Procol Harum a ako prvý túto skladbu naspieval. Takto znela v roku 1967.

 

 

Ihneď po vydaní sa objavili cover verzie rýchlo kvasených skupín, ktorých názov pripomínal pôvodného interpreta, ako napríklad Pro Cromagnum, Probus Harlem alebo Prock Harson, ktorí sa bili o svoj nezaslúžený podiel z úspechu. Asi  najznámejšia prerábka je od Annie Lenox, ktorú nájdete na albume Medusa. Síce v klipe trochu vyzerá, ako po užití nejakej návykovej látky typu LSD miešanej s Diazepanom, ale to na kvalite pesničky neuberá.

 

 

Toho, že skladba bola inšpirovaná Bachom sa chytili viacerí a ako podmaz si zvolili klasickú hudbu. Asi najznámejšia z tejto skupiny je Sarah Brightman, bývalá manželka A. L. Webbera. Asi jej sa jej už všetky skladby ex-manžela minuli, tak sa chytila niečoho nového (pre ňu). Verím, že skalní rockeri by jej za tento počin, rozotreli make-up dlaňou.

 

 

Aby som veľmi nenaťahoval článok, tak ešte jedna cover verzia z odlišného štýlu. Giorgio Moroder, ktorému vďačíme za to, že máme synthpop, sa tiež ujal tejto pesničky a na počudovanie to dopadlo celkom dobre (na to, že je to v štýle disco 70’s). Žiaľ klip nie je, takže len počúvajte.

 

 

Keď som spomínal asi tisíc verzií a uvádzam iba tri, je to len kvôli tomu, že aj po vypočutí týchto štyroch už máte isto dosť. Ak ešte nie, tak si túto skladbu môžete vypočuť na youtube v podaní Bonnie Tyler, Keitha Emersona, Doro, Shadows, Hollies, Demis Rousssous a podľa mňa najnahúlenejšia verzia je od Joea Cockera. Za tých 45 rokov aj členovia Procol Harum trochu zostarli, tak si na záver dajme, ako to znie v podaní Garyho Brookera v súčasnosti.

 

Zoznam cover verzií nájdete tu, ale zopár ďalších som našiel aj na samotnom youtube.