Stalkujúc články a diskušky som si uvedomil, že sú tu často témy, ktorým nerozumiem. Filmy a seriály, ktoré som nikdy nevidel. Počítačové hry, o ktoré môj staručký notebook nezavadil. A práca v korporáte a v MLM.

Normálne som premýšľal. Áno, ja som premýšľal, mám čím. Taká klasika, keď sa prechádzame, malý syn má svoj spánok a ja v hlave tvorím článok. Takže som premýšľal, čo sa stalo s DM, že sem už neprispievajú v prevahe dámy. Že sa stratili niekoľkoriadkové príspevky s hlavou a pätou. Že sa ľudia neurážali a že sa neurážali (kto nechápe, čo sa tým myslí, nájde odpoveď v diskusii). Neprišiel som však k žiadnemu záveru. Myšlienky mi však zablúdili niekam inam. Takže článok nebude o hovne, ale o kartách. Spomenul som si na jeden post, chalan písal, že hrávajú s kamošmi karty. Normálne, také tie klasické papierové sedmové karty. Pridal dokonca aj pravidlá na hru zvanú Lora. Nepredpokladám, že by ju veľa ľudí poznalo, ten názov ani mne nič nehovoril. Ale podľa pravidiel ide o starého známeho Chuja. Nie, nemyslím tým bývalého prezidenta, tá kartová hra je u nás skôr známa ako Chuj (v niektorých oblastiach Ďuro).

Za dávnych pradávnych časov, keď som riť dral v školských laviciach, hrávali sme karty veľmi často. Keď sme ako deti išli autobusom na hokejový zápas, správňaci hrali karty a kripli drtili vajcia. Na strednej sa mi rozšírili obzory a k predtým ovládaným kartovým základom ako sú Faraón, Sedma a Žolík som pridal ďalšie chuťovečky ako Poker, Oko, Chuj či Mariáš.

Neskôr mi dobrá znalosť kartových hier dopomohla ku krástnym okamihom. Vo dvojici so slečnou, navrhli sa pri fľaši dobrej Zámockej sviečky karty ako forma zábavy. A po chvíli, keď si slečna osvojila základy prostej kartovej hry, najčastejšie Faraóna, pridala sa myšlienka hrať o niečo. Jasné, že nie o peniaze. Chudobní sme boli, že nám nezostalo ani na brzdu. Preto sme dávali Sviečku, Nitrianske knieža, ale fajnšmekri aj Čierneho medveďa, len tak priamo z fľaše alebo horčičákov. Poďme späť k hre o fant. Keď ste hrali o niečo, v prípade prehry ste museli dať zálohu do banku, to je ten fant. Pri hre zvanej Vyzliekaná boli fantómom jednotlivé kusy oblečenia.

Jedinec vychcanej povahy, ktorý vedel dobre hrať a hlavne počítať karty, mal vždy zabezpečenú skvelú predohru. Dajme si radšej príklady, veď témou dnešného článku sú základy kartových hier. Budeme sa postupne venovať jednotlivým kartovým hrám v kontexte získania príslušného benefitu, vyplývajúceho nielen zo samotnej hry, ale aj spoločenstva osôb, s ktorými tú hru hráte.

 

Faraón

Asi úplne najzákladnejšia hra, ktorá však neleží na úplnom dne, lebo tam sa povaľuje Boj. Princípom je poraziť protihráča, ktorému však každou prehrou klesá počet rozdaných kariet z pôvodných päť kusov. Ak to hráte so slečnou a hráte verziu zvanú Vyzliekaná, nepomôže vám schopnosť počítať karty. Oveľa praktickejšia je funkcia NSK (namiešať si správne karty). Príklad – začali sme obaja s piatimi kartami a piatimi kusmi oblečenia. Každou prehrou sa vám znižuje počet kariet pri rozdávaní, takže by sa zdalo, že máte výhru bližšie. Trt baraní. Každou prehrou sa zbavujete jednej časti oblečenia. A teraz skok v čase, prehrali ste trikrát, sedíte už len v trenkách a v tričku. Ona prehrala dvakrát, má ešte nohavičky, podprsenku a tričko. aký bude vás ďalší krok?

Ak zvolíte prehru, budete len v trenírkach. Takže slečna uvidí poriadny kus vašej nahej kože. A bude sa cítiť príjemnejšie v ďalšom kole, keď prehrá ona. Ak sa rozhodnete vyhrať, aby ste ju videli čo najskôr v nohavičkách a podprsenke, ste chuj. Za malé víťazstvo prídete pravdepodobne o radovánky.

Ako však zabezpečiť prehru? V prvom rade by ste už mali vedieť odhadnúť, či slečna hrá s vami, a teda sa zábava, alebo sa stále pokúša vyhrávať za každú cenu. To sa však často nedá spoznať. Takže nech je ako je, musíte vedieť namiešať karty. Slečne dáte sedmu a eso. Najlepšie vo farbe prvej otváracej karty. Sebe si rozdajte, čo chcete. Slečna hodí eso a povie: stojíš! V prípade, že vám už skutočne stojí, slušne sa začervenajte a povedzte, že to vďaka jej pôvabu. Slečna následne hodí sedmu, vy si musíte zobrať tri karty z kopy. Ale je to fuk, prehrali ste a tričko ide dole.

Nasleduje ďalšie kolo, v ktorom je potrebné, ba priam nevyhnutné, aby slečna prehrala. Takže si musíte namiešať karty. Slečna dostane dva rôzne žalude. Áno, žalude. Vy si dáte dve rovnaké hodnoty, vo farbe prvej otváracej karty. Slečna ide prvá, ale nemá vhodnú kartu, ani farba, ani hodnota, takže si ťahá z kôpky. Vy sa usmejete a hodíte obe deviatky. Nuž, a slečna sa zmierila s prehrou a dáva dole tričko. Samozrejme, že neochkáme a necivíme na ňu. Pochválime jej spodnú bielizeň, ponúkneme sa, že pomiešame za slečnu, nech nám následne ona dá.

 

Sedma

Princíp hry je rovnaký ako vždy, poraziť súpera. Spôsob je odlišný. Máte na ruke štyri karty a cieľom nie je zbaviť sa kariet, ale naopak, naškrečkovať si karty. Najlepšie desiatky a esá, za ktoré máte body. Túto hru si neviem predstaviť ako vyzliekaciu vo dvojici. Je to dlhé a nudné, erekcia by sa mohla zmeniť na pružné výšenie. Na druhej strane, pokiaľ ste na chate štyria, myslíme tým dva páry, v prípade mojich osobných preferencií sú to muž-žena-muž-žena, môžete sedmu využiť vo vyzliekacej verzii. Keďže to hrajú dvaja proti dvom, urýchľuje sa tým cesta k nahote a následným radovánkam. Netvárme sa tu teraz puritánsky, že sme o dobrom grupáčiku nielenže nikdy nesnívali, ale ani nepočuli. Trt makový. Dva páry na chate, alkohol jemne v hlave, karty na stole, v krbe oheň praská a myšlienky len na to, ako pretiahnem tú druhú. Šak si skočím na nejaké tie odborné dokumentárne filmy o trtkačke a vidím, ako často sa tam dejú scény s viac ako dvoma účastníkmi. Preto aj základné pravidlo páru pri výbere kamarátov znie, pretiahol by som ju? Resp. nechala by som sa pretiahnuť od neho? Nuž, a keď ste spolu na chate, tak to asi chcete.

Späť k pointe. Hráte karty, štyria. Už aj vyzliekanú ste navrhli a prešla. Pre zrýchlenie deja, sedma vo dvojiciach. Dvojica, ktorá prehrá hru, musí odložiť jednu časť oblečenia. Malá fičúrovina na vylepšenie, posledný kus oblečenia vám skladá náprotivok z víťazného páru. Ale pozor, ak ste vyhrali a Fero rezolútne požaduje, aby ste mu trenírky stiahli vy, je to v riti. Teda buď zatrhnete hru a pokračovanie, alebo sa vám Fero naozaj dostane do riti. Your choice.

Pri párovej sedme vám nebude veľmi nápomocná schopnosť si namiešať karty, keďže protihráči sami rozhodujú, ktorú zo štvorice kariet na ruke uvedú do hry. Tu je lepšia schopnosť počítať karty. Vo dvojici si dohodnite znaky, aby ste mohli hlásiť, či máte na ruke nejaké masti. Masti sú karty, za ktoré máte body, preto výzva pomasti mi neznamená, že máte skočiť po indulonu. Ak počítate karty a stavíte na prirodzenú ľudskú hrabivosť, že si ľudia masti odkladajú na koniec, môžete posledné dve hry v pohode vyhrať s dvoma osmičkami. Vyjsť v prvom kole s masťou a vyzvať partnera, aby tiež pomastil, je často výherná taktika. Otázka znie, či chcete vyhrať, vidieť druhý pár komplet nahý, hoci vy ste ešte stále oblečení. Alebo chcete kontrolovane prehrať a ukazovať svoju nahú partnerku? To by sa jej nemuselo páčiť. Najlepšie je postupovať súčasne s vyzliekaním, a preto si doma večer nájdite čas a hrajte s manželkou sedmu. Obaja sa zdokonalíte, naučíte sa stratégie a gestá. A keď príde na lámanie chleba, vyberiete si sami, či sa s druhým párom zabavíte alebo ich len vyzlečiete.

 

Chuj

Moja osobne najmilšia kartová hra. Niektorí hovoria, že je jeden stupeň pod mariášom, pre mňa je však najzložitejšia. Mali by ste byť štyria a tento raz do toho nepchajte žiadny sex a podobné šmankocinky. Táto hra je určená na príjemné strávenie niekoľkých hodín. Ja napríklad snívam svoj sen, že jedného dňa budem mať toľko peňazí a času, že sa vyberieme štyria chalani vlakom na Bajkal. Strávime príjemných 100 hodín cesty tam a príjemných 100 hodín cesty späť. A nebudeme robiť nič iné, len sedieť, pozerať z okna, popíjať rozmanité alkoholické nápoje a pojedať chuťovečky nakúpené na perónoch od babušiek. K tomu jasnačka že poprdkávať, až sprievodcu budú oči štípať, keď pôjde po chodbe okolo kupé. A hlavne budeme hrať karty. Chuja. Nenadávam, tú hru budeme hrať. Zapisovať skóre, hádať sa medzi sebou, či dovolíme niekomu zahrať malého alebo veľkého, keď ho neohlási, ale my mu na to prídeme. Ak sa mňa niekto spýta na večery počas vysokoškolského štúdia, sedeli sme v krčme, pili pivo a hrali karty. Počítače ma nikdy nebrali, ja som vlastne panic, nikdy som žiadnu hru nehral. Ani len ten blbý solitér mi nejde. Klikať myškou, to né. Lepšie je klikať na myšku. Dokonca sme v partii mali jednu babu, ktorá s nami hrávala karty. Jeden ju obšťastňoval a ostatní sme boli radi, že nikdy nenavrhla vyzliekanú. Ale opäť som odbočil, poďme späť do kupé, cestujeme transsibírskou magistrálou a hráme v kupé Chuja.

Základom je mať čo najmenej bodov. A taký trestný bod získaš vtedy, keď berieš štich a v ňom červeň. Čím viac červeňov na konci, tým viac bodov. Ale... čo tam je len možností a modifikácií. Veď ak napríklad pred hrou povieš, že chceš hrať Veľkého Chuja, teda zobrať všetky štichy, ostatní budú bojovať, aby si aj oni nejaké štichy zobrali. Ak sa ti však podarí mať všetky karty na konci, oni si pripíšu 20 bodov. Ale môžeš zahrať aj Tichého Chuja, vtedy na tajnáča berieš štichy, aby súperi nepostrehli, o čo ti ide. Za Tichého Veľkého Chuja si oni pripíšu 10 bodov. Existujú aj ďalší chujovia, napríklad Malý, či Prezident.

Taký Chuj by sa mal hrať o peniaze, čo bod, to cent do banku. Ale poznáme aj také slovenské modifikácie, že keď dosiahneš 20 bodov, dopiješ, čo máš a objednáš ďalšie. Museli sme to zaviesť, keď sa krčmárka sťažovala, že veľa hráme a málo chľastáme. Vedel by som si predstaviť hrať Chuja aj v skupine MZMZ, ale nie s manželkou. Tu hrá každý za seba a to ženské polovičky nevedia predýchať. Preto túto hru vo verzii Vyzliekaná neodporúčam.

 

V každom prípade by som vám rád poďakoval, ak ste sa dočítali až sem. Cieľom bolo napísať článok a pripomenúť si existenciu kartových hier ako možný darček od Ježiška. Trénujte, postujte svoje fotografie nahých prsníkov, zadkov a tiel. Certifikačná komisia rozhodne, ktoré vybrané účastníčky budú pozvané na víkendový tréningový kemp s majstrami.