Všetci ich poznáme. Žijú medzi nami, splývajú s davom. Majú už po tridsiatke, no ich životné priority sú od väčšiny populácie trochu odlišné. V tom lepšom prípade už nebývajú s rodičmi a majú aspoň aké – také skúsenosti s partnerským životom. Rovnako tak možno vedia úplne bez pomoci urobiť zemiakový šalát alebo dokonca vedia koľko je primeraná cena za kilo kuracích pŕs. Sú tak trochu v menšine, niekde na periférii spoločnosti. Môže za to najmä ich rodinný stav. Sú single.

 

Približne posledných päť rokov sa takmer denno-denne stretávam hneď s niekoľkými exemplármi, a preto mi už nedalo a musím slovne verbalizovať moje názory na nich. Ono viete, váš mozog má povolený iba istý počet prípadov, keď dokáže zniesť vety typu: „už ma nebaví byť sám.“, „premýšľam o dráhe profesionálneho alkoholika“ , „ak by mi niekto ponúkol heroín, vyskúšam ho,“ alebo „ja predsa nemám pre čo žiť“. Áno, ja chápem, že je to kontroverzná téma. No a čo. Ak otvorím oči iba jednému z nich, stálo to za to.

 

Čiže kde tkvie najväčší problém? Nuž, kde začať. Z bedlivého pozorovania viem, že títo ľudia z môjho okolia majú hneď niekoľko problémov. Od prehnaných nárokov začínajúc, cez ich chyby a zlozvyky pokračujúc, a pri ich absolútnej neschopnosti sa prispôsobiť končiac. Tak si to premeňme na drobné a poďme sa zamyslieť.

 

Prehnané požiadavky, alebo čo očakávajú?


Táto ich vlastnosť ma irituje asi najviac. Nielenže majú požiadavky, ako keď s hľadaním partnera pred niečo kolo pätnástimi rokmi začínali, niektorí ich ešte za ten čas aj vylepšujú. Akoby si neuvedomovali princípy trhu a to, že počet voľných partnerov na vážny vzťah s pribúdajúcim vekom klesá. A to dosť rapídne. Samozrejme, nejaké tie rozvedené ryby sa do mora sem tam vrátia, ale môžeme povedať, že šanca nájsť dokonalého partnera je každým dňom (hodinou/minútou) nižšia a nižšia. Preto by sa aj požiadavky mali skôr znižovať a človek by mal vedieť robiť kompromisy. Ak má partnerka napríklad krátke vlasy a je kúsok pri sebe, nemali by sme ju z voleja odpísať. Vlasy dorastú a keď otehotnie bude tučná aj tak, tak si aspoň natrénujete odpovede na tie najbežnejšie ženské otázky o váhe a vzhľade celkovo. To isté platí aj o pánoch. A čo, že nemá BMW? Podstatné sú pracovné návyky, hygiena, túžba maž vážny vzťah a hlavne zmysel pre humor.

 

Základné charakteristiky, alebo čo ponúkajú?


Nuž povedzme si úprimne, ak by ste chceli za jogurt po záruke plnú cenu, rozhodne si ho od vás nikto nekúpi. A podobné je to aj s niektorými z nich. Bývajú u rodičov, pretože je to predsa lacnejšie a tak si dokážu ušetriť viac peňazí na budúci život. Skúsenosti z bežného partnerského života sú minimálne, alebo totálne absentujú. Čo ale nie je na škodu veci. Ak ste taká tabula rasa, to osobne považujem skôr za plus. Svoje rovnako tak zohráva aj neustále opakovanie, že predsa nikoho nepotrebujú a vystačia si sami. A potom večer plačú v sprche a premýšľajú, kde robia chybu. To si naozaj myslia, že ľudia okolo nich sú totálne debilní a veria im to? Kto by chcel byť na tomto svete sám? Ešte aj tie ukričané holuby (alebo monitory na mojom pracovnom stole) chcú byť v páre. Tak to predsa má v živote byť. A to ešte ani nehovorím o chvíľkach slabosti, keď povedia naozajstnú pravdu. A na druhý deň sa tvária akoby nič. Úplne vážne a bez hanby. Plus sa treba pozrieť do zrkadla a uvedomiť si, že ak som decentná päťka, nemôžem si hľadať nádhernú osmičku. A rovnako tak, že snaživá štvorka je lepšia ako namyslená sedmička.

 

Zažité zlozvyky, alebo čoho sa vyvarovať?


Niekedy mám pri nich pocit, že žijú svoje životy ako vlci v košickej ZOO. Hlavne preto, lebo títo zvierací kamaráti chodia vo svojom výbehu po stále rovnakých chodníčkoch a nikdy nevybočia z časom odskúšaného a nadefinovaného smeru. Je paradoxom porovnávať zvieratá v zajatí a ľudí prekypujúcich slobodou, no ako hovorila moja učiteľka slovenčiny, na svete neexistujú zlé metafory. Majú svoj spôsob života, svoju rutinu a zmeniť ju je veľmi zložité. A taká predstava o zdieľaní financií je častokrát ich nočnou morou. Preto je asi o toľko jednoduchšie nájsť si partnera skôr a nie až takmer pred štyridsiatkou. Ak sa vám nechce ísť na preteky ťahačov, alebo do ateliéru na výstavu nahých skulptúr nákupných košíkov, zamyslite sa trochu. Možno si tým otvoríte nové obzory a možno vďaka tomu dokážete s partnerom prísť na to, že máte viac spoločného, ako by ste čakali. Čo ak preskočí iskra? Nezabúdajte na to, že ak by ste mali dieťa po 35tke, tak kým sa odsťahuje z domu, vy budete takmer na dôchodku. A to nehovorím ani o tom, že riziko výskytu rozličných chorôb u prvorodičiek po 35tke je značne vyššie ako u žien, ktoré mali aspoň jedno dieťa do 25tky. Ak chcete mať miesto detí troch psov, je to úplne v poriadku. Ale naozaj ich chcete mať bez partnera?

 

Pár slov pre tých, čo nechcú nič meniť.


Takže vy nechcete nič zmeniť? Budete robiť to čo doteraz? Pri zmienke slova kompromis sa vám na hlave vyhádzali obrovské vyrážky? Tak ak nechcete aby vaše mŕtve telo raz našli susedia ohlodané od vášho domáceho miláčika (mačky/psa/tarantuly), možno by ste sa mali zamyslieť. To čo robíte doteraz očividne nefunguje. A výhovorku, že vy ste len ten najväčší smoliar na svete čo nemá šťastie na ľudí si nechajte. S ňou v živote neuspejete. Alebo sa zmierte s vlastným životom a rozhodnutiami, ktoré vás sem dostali. A hlavne. Prestaňte sa sťažovať, že ste osamelý a nik o vás nezakopne. Zrejme si za to môžete sami.

 

Pár slov pre tých, čo sa snažia niečo zmeniť


Čiže ako sa dostať z tejto situácie von? Nuž celkom jednoducho. Najprv trochu uberte z požiadaviek a určite si, čo dokážete zniesť a čo už nie. Problémom môže byť drogová závislosť potenciálneho partnera, ale túžba mať svadbu na úrade a nie v kostole problémom byť nemusí. Aké kompromisy dokážete akceptovať je vrcholne individuálne. Ak patríte do tejto skupiny a rozhodli ste sa niečo urobiť pre zmenu svojho rodinného stavu, patrí vám veľký rešpekt. Každému musí byť úplne jasné, že nájsť si v dnešnej dobe partnera nie je jednoduché, ale ak pre to niečo urobíte, pôjde to o to ľahšie. Ak sa vám nedarí nájsť svoju budúcu polovičku v bare, skúste napríklad neziskové organizácie (tam sa to slobodnými partnermi len tak hemží). Rovnako ak vám nevadí istá miera duchovna, skúste to v cirkevných spolkoch. Inak vám ostáva naozaj len ten bar, internetová zoznamka, alebo dať sa na nejaký šport (v kurze je behanie). Myslite aj na to, že na ženy je v tomto prípade vyvíjaný omnoho väčší tlak ako na mužov (kvôli deťom), preto sa tak trochu príliš priamych žien netreba báť. Vytrvajte však. Ak idete šťastiu naproti, ono si vás nájde.