Ruská sonda Phobos-Grunt, ktorú vypustili včera z Bajkonuru aby dosadla na mesiac Marsu – Phobos, nabrala tam vzorky a vrátila sa zostala visieť na obežnej dráhe zeme, pretože jeden z motorov, ktorý ju mal naviesť k Marsu sa nezapol. No stále je nádej...

phobos1

 

Prečo si na nich tak fičím? Pretože Rusi poslali na Mars od roku 1960 už 16 misii a ani jedna nebola úspešná. Posledná sonda, v roku 1996, vybuchla len pár sekúnd po štarte a zničila komplet celé zariadenie. Včera, o 15 rokov neskôr vypustili ďalšiu.

phobos2

 

Phobos-Grunt váži cca 13.5 tony a je brutálna. Nielenže má za úlohu odletieť k Marsu, pristáť na jeho mesiaci Phobos a preskúmať jeho povrch – má navyše odobrať asi 150-200 gramov vzoriek a o tri roky ich zhodiť v kazašskej púšti. A to nie je všetko. Okrem toho so sebou vezie čínsky satelit Yinghuo-1, ktorý má vypustiť na obežnú dráhu okolo Marsu a tiež vzorky mikróbov, ktoré berie tam aj späť, aby sa zistilo, či dokážu prežiť trojročnú cestu vesmírom.

phobos3

 

Toto sú tri hlavné misie sondy. Zariadenie jue však navyše naložené ďalšími testovacími modulmi, ktoré budú skúmať teplotu, zloženie, otrasy a mnoho iných vlastností Marsovho mesiaca.

 

A teraz najlepšia vec: Náklady na misiu na roky 2009 až 2012 sú približne 2.4 miliardy rubľov a cena sondy je približne 1.5 miliardy – čo je dohromady cca 160 miliónov dolárov. Misia ktorú na Mars chce poslať Európska vesmírna agentúra v spolupráci s NASA má stáť 8.5 miliardy (!!!). Skrátka Rusi sú na tom v súčasnosti s objavovaním vesmíru O DOSŤ lepšie (a lacnejšie).

 

O tom ako sú na tom s úspešnosťou sa dozvieme viac v najbližších dňoch. Baterky sondy na obežnej dráhe vydržia približne tri dni – to je čas ktorý majú ruskí technici na to, aby zistili kde sa stala chyba (podľa všetkého sa sonda vo vesmíre správne nezorientovala a preto nespustila motory) a aby ju napravili. Musia nájsť chybu v softvéri, zaplátať ju a poslať nový kód hore na sondu. Rusi tvrdia, že sa nejedná o zlyhanie, len o neštandardnú situáciu a že stále existuje šanca, že sa všetko podarí vyriešiť. Držím palce!

 

Viac info o misii nájdete v článku bbc, na wikipedii, alebo na ruskom portáli RT.com.

 

foto: foxnews.com, wikipedia a https://www.bibliotecapleyades.net