Špitálne športy vol.1.: Rallye Operačka (tam)

Potrebujete:

ŠpitálnuPosteľ jeden kus, NáladovúPilulu jeden kus, Sestričku (ja som na Kramároch nebola, tá moja je OdMilosrdných, ale nemá to ten elánovský šmrnc), Sanitárku (alebo Asistentku, alebo Praktikantku) dva kusy, elastické obväzy, TenSprávnyČas, To máte tak, v Ten

SprávnyČas sa k vašej ŠpitálnejPosteli dostaví delegácia zložená zo Sestričky (mno..., zKramárov teda nie, no), dvoch Asistentiek/Sanitárok/Praktikantiek (naale, už ma viezli aj chlapi, ale baby sú v prevahe) Sestrička velí „na záchod“, po absolvovaní povelu dohliadne na prehltnutie NáladovejPiluly, ktorá začne bleskovo účinkovať (z čoho to asi lisujú?) a A/S/P sa pustia do práce. Vyrobia vám na nožičkách elegantné pančušky – mala som sto chutí spýtať sa na podväzkový pás, ale Pilula ešte nebola celkom v zábere - a potom už to jede. ŠpitálnuPosteľ odbrzdiť, jedna šoféruje, druhá tlačí a ešte so mnou teda nenabúrali. U Milosrdných je to o poschodie nižšie, takže smer výťah, po schodoch to vraj moc drncá (A/S/P vraveli), tak som odmietla, no. Najväčšia show je to okolo sesterne (slalom okolo Kulinára) a potom cez dvere. Medzitým zaberie Pilula, mno a mne bolo hrozne moc smiešne úplne, ale úplne všetko. Aj vlastný p-r-d bol dôvod k úsmevu...

Heslom pre Rallye Operačka sa stopercentne stane – NEVYSTRKUJTE MI TIE RUKY ZA JAZDY Z POSTELE!!!

Špitálne športy vol.2: Kočíkovanie Operačka (späť)

Potrebujete:

ŠpitálnuPosteľ jeden kus, PoanestetickúOpičku jeden kus, Sestričku aspoň dva kusy, A/S/P (nepovinné, ale keď je, tak jeden kus)

Tu neexistuje TenSprávnyČas, skrátka, keď sa preberiete na Preberačke (miestnosť určená na preberanie, no) a automat na pravej ruke namerá tie správne hodnoty, počujete z chodby - „prídite si pre pacientkuuu“, čo znamená, že sa dostavia dve sestry, slávnostne si nad vami odovzdajú Chorák (ten si preberajúca sestra aj tak odloží k vám do postele), pribalia sa prípadné vrecúška s infúziami a tradá – sestrička (furt vám hovorím, že nie tá z Kramárov) si vás ako mimino v kočíku pomaly a pokojne odtlačí späť na oddelenie. Prečo opatrne ako s kočíkom – nuž, poanestetická opička je síce z anestézy, ale je to opička. Stačí prudší pohyb posteľou nesprávnym smerom a oľutujete obe, že vám nepribalili aj emitnú misku.

Špitálne športy vol.3: Doprava na Vyšetrenie

Potrebujete:

Zádrhel, Sestričku, Telefón, Dochtora, Asistenta/ku, Rudličku, Chorák, Destináciu a v nej Veštca – Tieňopravca, všetko po jednom kuse.

Nech už sa vám v ŠpitálnejPosteli deje akákoľvek neprávosť od vlastného organizmu, splavné Uzdravovanie sa zadrhne (samo), tomu hovorím Zádrhel. Zádrhele sa delia na „nepočká“ a „počká“, o čom rozhoduje Telefónom privolaná Sestrička (no, z Kramárov teda nie, no).

Pre vás - obyvateľa ŠpitálnejPostele je každý Zádrhel samozrejme typu „nepočká“ a tak vydesený k smrti drapnete nad vami sa klimbajúci Telefón a via oranžové tlačítko privolávate okamžitú spásu v podobe Sestričky. Ak je Zádrhel dostatočný, Sestrička povolá Dochtora a ten rozhodne o nutnosti vedieť o vašom vnútri tak trošku viac a nariadi Vyšetrenie. Občas Vyšetrenie pritlačia za Vami, také EKG spravia v ŠpitálnejPosteli a zábava sa nekoná. Ale keď chce Dochtor Obrázky a názor Vykladača-Tieňopravca, zorganizujú Dopravu. Otvoria sa dvere, chvíľu sa tajomne nič nedeje, potom vkráča Asistent/ka a tlačí Rudličku – kolieskové kresielko. (Pri mojom objemovo-priestorovom riešení človeka to pripomína po naložení vážne Rudličku na debničky. No nič. ) Podľa závažnosti Zádrhelu vás jeden až dvaja Asistenti/tky premiestnia do Rudličky a hurá za dobrodr... eh, na Vyšetrenie. Trať vedie väčšinou okolo Sesterne, kde pre vás nafasujú čierne dosky s papiermi o všetkom, čo vás trápi, plus o aktuálnom Zádrheli – Chorák. Oficiálne chorobopis, ale tak tomu nehovorí hádam ani riaditeľ. A hurá k výťahu, smer prízemná Destinácia, podľa toho ktoré Vyšetrenie bolo zorganizované. Inak – Chorák býva zábavné čítanie a Asistent(ka) má dosť práce s pohonom Rudličky na to, aby vám v tejto bohumilej činnosti bránil/a. Takže  čakanie venujte štúdiu a zasra-vätené otázky podajte najbližšej vizite.

Špitálne športy vol. 4: sánkovačka:

Potrebujete:

predvčerom realizovanú operáciu (ja mám brušnú, ale asi by to šlo aj s inými), polohovateľnú posteľ s antidekubitným matracom, dobre zapravenú plachtu, dve neodbytné rehabilitačné tety

Prišli, pozdravili, jedna spravila tsss, nemôžeteležaťrovno a ovládačom zdvihla vankúš asi tak do uhla 35°. Keďže som rovno ležala, zareagovala som príslušným spôsobom a zastavila som sa vďaka nohám o spodné čelo postele. Ozvalo sa "noooo" a nasledoval najsrandovnejší (pokrčte nohy a rukami sa chyťte o okraj postele a postupne sa posúvajte hore) výcvik na svete, vďaka ktorému sa viem na ručičkách a nožičkách s elegantným pridvihovaním zadku, sťa prevrátený pavúk, vyštverať až k hornému čelu postele. 

Zvyšok som vymyslela, keď sa za nimi zavreli dvere. Stačí "tam hore" narovnať nohy. Trať je síce krátka, ale keď vás potom večer pri tom športe pristihne rýchla vizita, stojí ten pohľad na Dochtora za to.