Ehm, ehm.... Keďže za svoj prvý článoček v kráľovstve dokonalosti som zožal úspech od svojich dvoch kamarátov a mojej manželky, rozhodol som sa napísať ďalší. Achievment asi taký, ako keď vám padne chlieb nenamazanou stranou na podlahu, ale viete. It’s something.

Budem sa riadiť nemenovaným autorom na DM a dal som do názvu číslovku aby mi priniesla šťastie.

So... Let’s begin.

Nebudem vás veľmi obťažovať vetami prečo som si vybral severanov ako tému tak len pár dôvodov:

a) TESTOSTERONE OVERDOSE – keďže sme na dennom mužovi

b) som ich potomok a tak trošku cítim povinnosť  k nim (Za Bohov a za párok !)

c) ich kultúra vo veľkom ovplynila tú našu súčasnú a dá sa povedať, že so starými slovanmi majú pomaly identické všetko  ale o tom potom...

 

(Ešte hopaprrr, článok obsahuje fakty a nevyberaný slovník. A samozrejme Eset ma financuje. Ako inak. Odborníkom typu “wikipédia hovorí niečo iné a ty si napiču“ poviem iba jedno. Tvoj život je napiču a obes sa prosím. Ďakujem. Koniec oznamu)

Vetrík pofukuje na slnkom zaliatom ostrove a v diaľke vidno iba šíre more. Taký bol 8. jún roku 793 nášho letopočtu na  Lindisfarne. Alebo takňák to bolo. Daily dámy by aj opaľovací krém a plavky vytiahli. Na tomto kuse zeme sa nachádza  významný kláštor. Mnísi vykonávajú svoje modlitby, pracujú na poli. Teda vlastne zachraňujú čo sa z jedla dá, pretože ich pán boh ich vyfuckoval s počasím a tento rok úroda nie je bohvie aká. Winter is coming a božie ovečky sú už teraz pekne v riti.

V diaľke zaznie zahúkanie rohu. Tento deň sa zapíše do histórie krvavo. Podľa záznamov to boli iba tri lode ale v očiach mníchov samotné diablove vojsko. Nemusím vám vysvetľovať, čo sa asi stalo, keďže severania mali v obľube striebro (ktorého bolo mimochodom v tej dobe omnoho viacej) ale aj zlato. Pár Svenov pozatĺkalo veľa sekier do hláv mníchov. Pobrali cennosti a tých pár mníchov čo prežilo išlo s nimi na jednosmerný fakultatívny výlet do Škandinávie. Aaaaaaah. Good old days.

Týmto sa začalo zhruba 300 rokov nájazdov a krviprelievania kvôli striebru, pôde, náboženstvu a samozrejme moci.

Seriál Vikingovia, ktorý je aktuálnym hitom pre mňa hlavne kvôli Katke Winnick, ktorá mi všetky dekle odjebala, sa reálne na tú dobu dajme tomu podobá ale povedzme si to narovinu, sem tam musíš trošku klamať aby si mohol byť žalovaný Esetom. (Za tento ďalší odkaz získam od nich ďalšie peňáze. ) Dobre, koniec už s mastnou ofinou, prepáčte nedalo mi to.

 

1. Helma s rohmi

Prvý fakt a asi najväčší mýtus ohľadom vysokých nájazdníkov zo severu. Toto reálne vzniklo v 19. storočí v opere. Neviem čí to bol jeblý nápad spojiť vikingov s operou ale okej stalo sa. Prečo im drbli  rohy na helmu ? „Am i joke to you“ Ragnar said. Nie, reálny základ to ani náhodou nemá, keďže počet kompletných heliem, ktoré sa jednoznačne dajú identifikovať ako vikingské je presne: jedna.

 

A čuduj sa Yggdrasilu, tá helma rohy nemá. Nepraktickejšiu vec by ste si pri boji na hlave mať nemohli ani keby si tam dáte natáčky. Stačil by jeden sek do rohov a buď vám odletí alebo ak ju máte fajne pripojenú k tej sprostej hlave, tak by vám útok zlomil väz. (Prisahám bohov, že ak sa objaví ako titulný obrázok k článočku viking s helmou, ktorá má rohy tak TY, čo si to tam pripičil sa ani v Hele neschováš.) A to ma privádza k ďalšej zaujímavosti a tou je…

 

2. Odkaz

Keďže celá ich kultúra putovala z huby do huby tak nájdeme viacej interpretácii. Písmo existovalo ale nepoužívalo sa na zápis údajov a úprimne ani mne by sa nechcelo jebať do kokotsky veľkého kameňa dlátom v tej dobe runy a ešte v zime.  To by bolo ako pokúsiť sa našu vládu naučiť nekradnúť. Aj napriek ústnemu predaniu a kope zmien  má aj v dnešnej dobe úspech. Napríklad taký Pán Prsteňov, je komplet inšpirovaný odkazom mužov a žien so severu. Tolkien bol nekonečne fascinový ich mytológiou. Filmári -> Thor, Vikings, Last kingdom... Herný priemysel,  používa celkom často tiež tento odkaz, napr. Skyrim (Fľus-do-boha) nový God of War, For Honor a to je iba pár z tých novších. Textilní machri, stále používajú to čo ich starý ujo Thorald naučil. Thor Steinar fór ixampl. Najnovšie ste mali možnosť vidieť jeho prehliadku aj v Bratislave ale bola rozohnaná neľútostnými električkami a ich vodičmi. Bohomžiaľ sa ale tento kultúrny dar aj zneužíval, hlavne v druhej svetovej vojne Aďkom Hilfym. Jednotky SS, najväčšie skurvené sociopatické hovädá mali na golierikoch v skutočnosti dve runy, nie dva blesky.  Význam tejto runy je prvovýznamovo slnko. Už viete, kto boli prví slniečkári. Ďalej je to hudobná sféra, kde pre laikov vyzdvihnem metal a to klasicky Amon Amarth ale aj pokus o zreprodukovanie hudby od neskutočných Wardruna, no úprimne je tam toho nespočetné množstvo. Stačí pár klikov a zaleje vás hudba s touto tématikou. Technológia  nie je výnimkou. Ten blútút čo máte v tom igelitentnom telefóne je taktiež inšpirovaný nimi, tentokrát kráľom. Haraldom I. Modrozubom. Jáj a ten znak? To sú dve runy spojené dohromady H a B. Takže iniciálky kráľa.

Ak sa tu vyskytne aspoň pár skutočných chlapov a žien, ktorí zakričia skål v koment sekcii budem rád a nejaké to pokračovanie samozrejme pridám čo najskôr. Pozreli by sme sa na nábožensto a príbehy bohov a nejaké tie runy ofkórs.

 

ČAU