Tajne dúfam, že článok inspiruje dákeho odvážlivca, ktorý podobnú spravodlivosť vykoná na našom Bobinovi, alebo aj na oboch (díky za prezývku, slsp).

 

V roku 2006 otriasol Talianskom škandál nazvaný Vallettopoli. Týkal sa nielen vallettiek, krásnych dievčat z televízie, ale aj futbalistov, politikov, modeliek, podnikateľov a detí známych rodičov. O čo išlo?

Na základe odpočúvania bolo zistené, že medzi vedením televízie a slávychtivými devami sa čulo obchodovalo: ony poskytli pár božtekov, (čo si budeme nahovárať, väčšinou aj viac) a na oplátku dostali možnosť účinkovať v niektorom programe. Prokuratúra mala plné ruky práce, televízia RAI pozastavila kontrakty mnohým podozrivým, no škandál naplno prepukol až v marci 2007. Kanceláriou vyšetrovateľa prechádzala jedna celebrita za druhou a na svetlo vyšli ďalšie pozoruhodné fakty, ktoré celkom zatienili tie predchádzajúce.

Robin Hood: V centre tajfúnu sa ocitol istý Fabrizio Corona, majiteľ fotoagentúry, ktorá sa mala dopúšťať aj vydierania, šírenia drog a zneužívania žien na prostitúciu. Medzi jeho klientky (a pomáhačky) patrili vraj mnohé vallettky a medzi obete celý šoubiznis. Kráľ škandálov svoje heslo ,,My gossip vyrábame, nečakáme naň,'' napĺňal tak, že narobil zábery, a potom dal obeti na výber, čo s nimi. Kto chcel, mohol ich vydanie zablokovať odkúpením. On sám to definoval najlepšie: "Som ako Robin Hood, ktorý berie bohatým a dáva sebe.''

Najlepšie bolo, ak sa solventná obeť namočila do šlamastiky sama a nebolo treba chystať pascu, no ak to nešlo inak, vyslal do terénu povoľné vallettky. Švédska playmate Victoria Silvstedt vysolila za kompromitky s milencom 10 000 eur. Futbalistu Adriana nasnímali tajne na súkromnej párty, slušné časopisy preto fotky nekúpili. Corona v snahe zarobiť sa vraj vyhrážal, že dievčatá budú vyhlásené za prostitútky a vysypaná soľ za kokaín, no Adriano, vedomý si, že ani jedno nie je pravda, platbu odmietol. Barbaru Berlusconi načapali na diskotéke s neznámym mladíkom a otec Silvio neváhal za jej reputáciu zaplatiť 20 000. Samozrejme, legálne, dostal faktúru – tú si potom Corona drzo vystavil v kancelárii ako trofej.

Nájdu sa aj takí nudní jedinci, ktorí žene nezahýbajú, ako napríklad Eros Ramazzotti. Na toho sa Corona chystal nasadiť vlastnú manželku, chorvátsku modelku Ninu Moric, no ona odmietla votrieť sa do jeho šatne.

Slipy pre fanúšikov: Začiatkom marca 2007 mal konflikt s policajtmi a noc strávil vo väzení. Na ranný súd prišiel v dobrej nálade, priamo na ňom sa prezliekol z košele do trička s logom svojej agentúry. Číhajúcim fotografom pritom neopomenul predviesť svoj vyšportovaný hrudný kôš. Napriek vyfasovanému zákazu šoférovať ho o 2 dni policajti prichytili za volantom, takže mu zhabali Bentley a domov šiel peši.

No to hlavné prišlo až 12. marca - Coronu zatkli za podozrenie z horeuvedených trestných činov. Keďže to čakal, vopred si pripravil zábery z "väzenia'' – svoje portréty spredu i zboku za mrežami vlastnej záhrady. Tie sa potom naozaj zjavili na mnohých titulkách a vyniesli mu kopec peňazí.

Ďalšie posolstvo vyslal rovno z cely. Odfotil kúpeľňu s neodmysliteľnými švábmi, špinavé steny a seba v slipoch (dobrý obchodník vie, že spodná bielizeň predáva). Na obrázkoch mal vlasy ulízané do copu, na krku 3 kilá zlatých reťazí. Do bronzova opálený vystavoval na obdiv svojich tristo tetovaní. Na tvári cool výraz tvrďasa, čo sa nikdy nevzdáva, vzor Rambo. A neustále posilňoval, vždy v slipoch značky Dolce & Gabbana, aby svet videl, že aj v žalári "má úroveň.''

Po 3 mesiacoch mu povolili domáce väzenie. Vonku vyhlásil: ,,Som obeťou. Neplakal som, mal som len záchvaty zúrivosti. Veľa som sa modlil, spoznal som úžasného kňaza a stal sa idolom ostatných väzňov. Bolo to ťažké, ale niesol som to v pohode – 15 dní basy by urobilo dobre každému.'' Nuž, na skromnosť chlapec rozhodne neumrie.

Pred domom ho čakali novinári a obdivovatelia - mladí fanúšikovia, čo dúfajú, že raz budú ako on - nehanebne bohatí a známi, arogantní a opálení. Corona prehovoril k davu: ,,Teraz poviem svoju pravdu a tí, čo ma falošne obvinili, sa z toho po...  Bude to dlhý proces, na ktorom zarobím horu prachov.“ A keďže reklama je reklama, rozhodil potom jasajúcim fanúšikom z balkónu slipy značky Corona's...

Publicitu zužitkoval skvele: ,,Teraz som známa osobnosť a moje zisky vzrástli.'

Nahral pieseň, vydal knihu a vytvoril vlastnú značku oblečenia. Zrodil sa jeho fanclub, odhodlaný podporovať ho v ťažkých chvíľach, keďže vyšetrovanie pokračovalo. Ľudia mu posielali odkazy: ,,Sme s tebou!'' alebo: ,,Síce ťa nepoznám, ale inštinktívne ťa mám rada. Nevzdávaj to! Mama z Modeny.'' Sklamali len politici, ktorí mu sľubovali kariéru, no napokon sa neozvali a nevydržalo ani jeho manželstvo. Nepomohlo ani tetovanie v tvare srdca s nápisom ,,Nina, odpusť mi''.

Najväčší paroháč Talianska: Corona pokračoval v spanilej jazde životom. Najprv ho čapli bez vodičáku na diaľnici a o pár dní v Miláne. Vysvitlo, že mu nikdy ani nebol vydaný. Za týchto okolností, istí si ďalšou senzáciou, si na neho zapoľovali ľudia z programu Stricia la notizia a naozaj, Corona sedel za volantom opäť bez dokladu, mal so sebou iba tzv. ružový lístok - ten však slúži len žiakom autoškoly.

V marci pre zmenu zaplatil za benzín falošnými bankovkami. Keď ho hliadka dobehla, pokúsil sa z auta vyhodiť ešte za igelitku ,,stoeuroviek''. Pri následnej prehliadke jeho domu sa našli ďalšie nepravé peniaze a pištoľ. Oboje bolo zhabané, zaplatil pokutu 4560 eur. 

Keď sa ukázalo, že Ninino rozhodnutie rozviesť sa je nezvratné, nelenil a zbalil všetkými potrebnými krivkami oplývajúcu argentínsku showgirl Belen Rodriguez. V televízii sa objavovala už dlho, no k statusu hviezdy jej dopomohla až účasť na reality show Ostrov známych. Nevyhrala, no bola takmer denne na titulke. Mala sa totiž kdesi za kríčkami bozkávať s Rossanom Rubicondim, vtedy manželom Ivany Trump. Obaja bozk popreli a je pravdepodobné, že k nemu nedošlo, lebo na ostrove, prešpikovanom kamerami, by sa neskryli. Bozk teda nikto nikdy nevidel, obaja prisahali, že sa nestal, no napriek tomu sa vraj práve z tohto dôvodu Ivana T rozhodla rozviesť a Belen dostala kopačky od priateľa – futbalistu Marca Boriella. Necítil sa totiž polichotený titulom ''Najväčší paroháč Talianska'', ktorý mu udelila tlač.  

Corona si jej meno dal vytetovať na pravý biceps: ,,Je to siedma žena, ktorú mám na tele. Je nám spolu dobre, či už v spoločnosti alebo doma. Hráva mi na gitaru. Je to moja Carla, ale lepšia a krajšia,'' narážal na pani Sarkozyovú. 

V marci 2009 bol vypočúvaný pre podozrivý krach svojej spoločnosti. V apríli ho policajti opäť pristihli iba s ružovým lístkom, dostal pokutu 400 eur a zhabali mu Bentley. V máji nazbieral pokuty za 6000 eur, jazdiac na Minicooperi, ktorého Borriello daroval Belen, ale ho po rozchode zabudol na ňu prepísať, a tak pokuty prišli jemu. Mihol sa (spolu s Berlusconim) v dokumente ,,Videocracy – Stačí sa objaviť'', ktorý analyzoval silu televízie a jej vplyv na vytváranie osobností.

James Bond to zariadi: V lete len o fúz unikol zlynčovaniu, keď na istej párty vystúpil o 5 hodín neskôr ako mal. Corona podcenil nahnevané publikum: ,,Ty tam! Počkaj, kým skončím, prídem za tebou a nakopem ťa!'' Veta rozzúrila ľudí ešte viac, Corona musel ujsť zadným východom a len tak-tak stihol naskočiť do džípu, ktorý dav takmer zdemoloval.

Vyšetrovanie ho netrápilo: ,,Aspoň môj život nie je monotónny.“ Jeho drahá Belen stála pri ňom, pre ňu to nebol len prázdny paparazzo bez škrupúľ, ktorý by podviedol aj vlastnú babičku: ,,Nikto ho nechápe. Fabrizio je v skutočnosti krehký, nekonečne nežný a charizmatický. Viete, čo si niekedy myslím? Že sa mal stať kňazom.''

V novembri mu zhabali Lamborghini, rútiace sa cestami rýchlosťou 220 km/h. O 24 hodín neskôr mu za rovnaký počin skonfiškovali druhé. Zrejme sa ponáhľal kvôli Belen, ktorá mala byť patrónkou na Veľtrhu hľuzovky, ale keďže sa dostavila o 2 hodiny neskôr, usporiadatelia jej odmietli zaplatiť. 

No nezaslúžil by si prinajmenšom pár faciek?! S týmto názorom sa stotožňovali mnohí, a tak sa v programe Hyeny rozhodli vyslyšať želanie ľudu. Paolo Calabresi stavil všetko na Coronovu márnomyseľnosť. Môže takýto chlap odolať ponuke z Hollywoodu a Jamesovi Bondovi? Jasné, že nemôže!

Pomsta je sladká: A tak sa ,,hyena'' Paolo vybral do Los Angeles. Zavolal Coronovej agentúre, perfektnou angličtinou sa predstavil ako producent Roland Cabriola z MGM štúdia a požiadal, aby mu Fabrizio zavolal, lebo má pre neho úlohu. Corona nemohol mať žiadne podozrenie, keďže číslo bolo naozaj americké.

Paolo - Roland mu povedal, že ho náhodou zazrel v dokumente Videocracy a hneď pochopil, že je presne ten typ, aký hľadá do nového filmu o Bondovi. Samozrejme, ak vie hrať – to by práve rád zistil. Vyhovovali by mu kamerové skúšky v Miláne?  

Bodaj by nie! Corona okamžite súhlasil. Sotva položil slúchadlo, už aj správu vykecal tlači, aj keď trochu v modifikovanej podobe: pochvastal sa, že ho angažovali, poslali mu scenár aj osobného kouča a nejaká úloha sa ujde aj Belen.   

,,Americká'' produkcia si v Miláne prenajala divadlo, pripravila scénu, pár počerných ľudí do štábu a akcia sa mohla začať. Režisér – ,,hyena'' Paolo osobne v slušivej parochni a čiernych okuliaroch – vysvetlil nádejnému hercovi, že ak všetko dobre pôjde, bude hrať Santa Belfiore, hlavného nepriateľa Jamesa Bonda.

Prvou Coronovou úlohou bolo predviesť, ako by zvádzal ženu. ,,Žiadny problém, každú dostanem do 5 minút,'' pochvastal sa. ,,Viete, ako som zbalil moju manželku? Bolo to na párty Roberta Cavalliho, nemal som pozvánku a ešte som nebol bohatý. Ona bola považovaná za najkrajšiu ženu sveta, hrala v klipe Rickyho Martina ''Livin' la vida loca''. Bola slávna a prahli po nej všetci muži. Ale ja som sa na ňu usmial a ona sa do mňa do piatich minút zamilovala',' sebavedome dodal Corona a uprel svoje uhrančivé oko na čiernu sekretárku. 

V ďalšej scénke Santo Belfiore polapil Bonda a držiac ho priviazaného o stoličku, vylieval si na ňom zlosť. Najprv mal prejav k prázdnej stoličke, potom dostal pár režisérskych pokynov a opäť skúšal to isté s mohutným černochom. Vyhrážal sa, plazil sa, gestikuloval, všetko presne podľa pokynov, s tvárou natočenou do kamery. Treba uznať, že hral bravúrne.

Misia splnená: No a napokon prišla záverečná úloha, keď zase pre zmenu Bond chytil Belfioreho. Corona sedel na stoličke a ,,režisér'' ho vypočúval. Občas do neho štuchol, obaja sa dostávali do varu, kričali, emócie až tak sršali, tempo sa zrýchľovalo. Paolo mu v zápale slovného súboja dal po ústach, ale len takú slabú, potom ďalšiu a ešte jednu... Corona sa vžil do úlohy a toľko provokoval, toľko kričal: ,,Silnejšie! Silnejšie!'', až Paolo vyhovel jeho volaniu a s chuťou mu ich zopár vyťal takých, že mu skoro hlava odletela, prefackal ho ako besného psa...

Reportáž ,,hyeny'' sa (po odchode Coronu) končila v štúdiu, Paolo vyskočil na stôl: ,,Misia splnená! Taliansko je konečne zase civilizovaná krajina, kde zlé skutky neostávajú nepotrestané!''

Fabrizio Corona zistil pravdu dve hodiny po ,,filmových skúškach'', ale napokon to vzal športovo. A keby nakrútené zábery videl nejaký hollywoodsky režisér, ktovie, či by mu naozaj neponúkol úlohu?

 

P.S. Po právoplatnom odsúdení na 14 rokov sa Corona pokúsil ujsť, ale v Portugalsku pochopil, že je to márne a vzdal sa policajtom. V júni 2015 bol prepustený a zverený komunite, kde sa liečil z drogovej závislosti, neskôr ho začlenili do sociálnej služby.