A je to tu. Leto nám definitívne zamávalo a my smutne stojíme so zvesenými rukami a so slzou v oku šepotáme: „Ach, Leto! Či si len bolo krátke! A či sa ešte vrátiš?“ Žltnúce listy v povetrí a schránka prepchaná letákmi so školskými potrebami nám nemilosrdne pripomínajú, čo nás čaká. Pred našimi zrakmi sa objaví obraz rozkladu a skazy. Zeleň obschne, opadá a časom aj zlatožltá nádhera jesene zmení sa na chladnú, nevľúdnu sivotu. Pol roka zimy, vážení. Zasa.


A keď si tak v jeden tmavý a zašťatý novembrový večer budeme sedieť doma (tí, čo nemajú v poriadku priority, v práci), zima sa nás náhle opýta: „Čo si robil v lete, ty depresívny chudák?“ A my sa zamyslíme a pravdivo odpovieme: „Pitchoval som na teplo :(“ Zima sa pousmeje, chápavo nás potľapká po pleci a mlčky sa vzdiali k susedom. Má toho ešte veľa. Ale je dlhá, takže to v pohode stíha.


Ale my stíhať nebudeme. O pol štvrtej poobede budeme mať pocit, že je hlboká noc. Ak predčasné stmievanie opakujeme pravidelne a dostatočne dlho, u citlivejších jedincov dosiahneme niekedy začiatkom februára stavy, ktorých reálnym vyústením môže byť titulok v NČ a pár minút slávy v Kriminovinách. Ako tomu teda predísť? Ako sa nenechať jeseňou, zimou a tmou rozžviakať na separát? Musíme si v tom tuneli nájsť nejaké svetielka, ktoré nás úspešne prevedú temným obdobím, a my vystúpime na druhom konci aspoň relatívne normálni. Voilà, tu je pár návrhov:

 

 

1. Voľné pracovné dni

 

Prakticky celý september, október a november to bude o ničom, ale potom to príde: tri dni z pracovného týždňa (24., 25. a 26. december) budú sviatočné, čo znamená, že bežný pracujúci človek si zoberie dva dni dovolenky a môže si doma škrabať celých 9 dní. Extrémisti obetujú ďalšie dva dni dovolenky a potiahnu to až do 2.januára 2014 (i keď podľa môjho skromného názoru sa to veľmi neoplatí – po 9 dňoch strávených full time s rodinou mi znie ranné priloženie dochádzkového čipu ako rajská hudba). Viem, že nás čítajú aj študenti, matky na MD a RD a rôzne pochybné existencie na voľnej nohe, ktoré asi nevedia dostatočne oceniť takéto dovolenkové orgie a hovoria si: „No len sa neposer kvôli trápnym pár dňom voľna, to ja mám hocikedy“. Pre nich mám len jeden odkaz: Strčte si! A choďte konečne normálne makať. Potom sa o tej trápnej radosti porozprávame.

 

 

2. Darčekýýý!

 

Ktorý normálny človek nemá rád darčeky? Všimnite si, že sa zámerne nepýtam „ktorý normálny človek nemá rád Vianoce?“, lebo takých poznám dosť. Ale darčeky, tie musí milovať každý. Iba nejaký citový invalid, sociopat a odľud môže povedať, že nie. Ten, kto si nevie vychutnať pocit byť obdarovaným, si neváži samého seba a má problém so sebahodnotením, sebaúctou, a je len otázkou času, kedy sa prihlásia problémy s prostatou (muži) a klimaktériom (ženy). Takže, myslite na to a darujte si pod stromček Prostenal, fytoestrogény alebo Wobenzym – tým nepokazíte nič, lebo je dobrý na všetko. Aj aniónové vložky sú dobré na všetko, ale zasa vložky pod stromčekom, hm, čo ja viem... I keď proti gustu... Jedna naša rodinná známa chcela napríklad od Ježiška dostať novú záchodovú misu. Poviem vám, že jej baum test by som teda interpretovať nechcela.

 

 

3. Kreatívne činnosti

 

Dlhé, tmavé a studené večery sú priam stvorené na to, aby ste sa pri svetle 40W žiarovky skláňali nad vašim umeleckým výtvorom a kazili si zrak. Výber kreatívnych činností je nekonečný. Umelecky nadaní jedinci sa môžu venovať scrapbookingu, plsteniu, tkaniu kúpeľňových koberčekov zo starých ponožiek, lepeniu modelov zo zápaliek... Racionálne a pragmaticky orientovaní si zasa vedú podrobné domáce účtovníctvo v PC aj v papierovej verzii. Športový duch sa bude realizovať v domácej posilňovni (posilňovňa je v mojej top 10 najdebilnejších výrazov ever). Nekonvenčným osobám navrhujem domáce tetovanie alebo preparáciu drobných domácich zvierat. Alebo čokoľvek. Veď ako vraví staré príslovie, nudí sa len hlupák. A ten, čo anonymne nahlasuje fiktívne bomby.

 

 

4. Priberanie

 

Ďalšia bohumilá aktivita, ktorou sa dá krásne vyplniť dokonca niekoľko mesiacov. Začať môžeme zľahka hneď v septembri a potom kontinuálne priberať do konca februára, až marca (level beginners & intermediate). Advanced level je trochu časovo náročnejší, lebo predpokladané ukončenie nasleduje až po Veľkej noci, ktorá budúci rok pripadá na 21.apríla. Po takom náročnom programe odporúčam pár dní sa oklepať a potom 1.mája stúpiť na váhu, chytiť sa za srdce a šokovane zvolať: „Preboha!!!“ Po prvotnom šoku sa plynule preorientujeme na novú záujmovú aktivitu, ktorá nám vyplní jarné a letné mesiace. Áno, uhádli ste, mám na mysli chudnutie. Kto hádal správne, môže si za odmenu prečítať posledný odsek.

 

 

5. Mindžovanie na zimu

 

Je vlastne tak trochu podobné priberaniu a chudnutiu – zatiaľ čo chudneme v lete a priberáme v zime (my normálni), v lete nadávame na teplo a v zime zasa na zimu. Ak toto čítaš a si hipster, môžeš to robiť aj opačne. 3.januára ráno príď na zastávku MHD, počíhaj si na nejakého bezdomovca, ktorý sa práve snaží trasením rozvibrovať prístrešok a spusti: „Kua, jak je horúco. Už nemôžem.“ A rukou si pritom teatrálne utri spotené čelo (ale pozor, nezabudni si dať predtým dolu čiapku). Tak ako v lete, aj v zime nám nadávanie na počasie tak trochu pomáha prežiť. Človeku sa jednak uľaví, a tiež je to téma, ktorá všetkých spája. Takým mindžovaním na leto/zimu sa už začal nejeden partnerský vzťah. Nie som výnimkou – galantnej ponuke „môžeš si zohriať ruky v mojich vreckách“ sa pri mínus 10 ťažko odoláva.

 

A preto vitaj, milá jeseň. A vitaj aj ty, milá zima! Ale aj tak, nech je už leto.

 


Photo by murrrzilka