Niekto sa ma minule opýtal: Lučiak, môžem ti položiť filozofickú otázku? A ja, že: Jasne Moj, daj! (a teraz sa ma spýta, či mohol otehotnieť cez rifle, keď ho po stretku Joki oprel v taxíku). Ale Niekto ma prekvapil: Čo to znamená byť srdcom východniar? To ma zaskočilo, lebo sama som si túto otázku pri tej chujovej reklame neraz položila. Srdcom východniar. WTF? Zamyslela som sa a pokúsim sa sformulovať moju odpoveď. Krátko.

 

Nebudem vás napínať ani tri riadky, proste neviem. Nikdy som si neprikladala krígel na šárdco na brehu Zemplínskej Šíravy, ani som nemala vnútornú potrebu chodiť po Bratislave s odznakom Srdcom východniar zapichnutým do ľavého ňadra. Urobila som krátku anketu v okruhu mojich kolegov a známych, no nezískala som žiadnu relevantnú odpoveď, iba som upadla do podozrenia, že dačo beriem. Takže mi neostalo iné, len pátrať priamo pri zdroji, na inkriminovanej stránke. Dozvedela som sa napríklad, že Len so Šarikom viem, že som doma, čo na východe platí dneska, platí vždy, keď robic, tak zo šerca, taký je postoj východniara keď už, tak poriadne. Čiže vlastne také live for the moment, žitie v prítomnosti, proste niečo ako YOLO. Alebo zen. Počkať, východniar a zen? Tak asi skôr to YOLO.

 

A vôbec. Na stretku som sa dozvedela, že východniari sa furt sťažujú. Vlastne to je ich signature mark – východniara poznáš podľa toho, že sa sťažuje. V Nemecku, v Londýne, ale pochopiteľne, najviac v Bratislave. A to je pravda, lebo keď som tam 5 rokov študovala, sťažovala som sa často. Najviac vtedy, keď som tam v nedeľu poobede mala ísť vlakom. Inak ale nechápem, čomu sa bublinári čudujú. Bratislava má v tomto smere obrovský potenciál. Bratislavčania obzvlášť. Pri každej príležitosti nám ostentatívne dávate najavo, že sme len také smeti, čo vám v nedeľu večer zaserú diaľničný privádzač a mesto a len v piatok večer sa konečne môžete slobodne nadýchnuť. Z Košíc poznáte akurát Dóm z fotky a Luník 9 z rozprávania, ale keď sa tu nejakým riadením krutého osudu a zamestnávateľa ocitnete, prvé, čo vás zaujíma je: a môžeme ísť pozrieť na Luník 9? Môžeme, ale len tvojim autom a točiť budeš cez sklo, aby si potom mohol na jutjub vycapiť video s nejakým pridrbaným názvom typu Expedition Far East alebo podobne. Takže východniari sa sťažujú na Bratislavu, vy sa sťažujete na východniarov, svet je v rovnováhe. Aj tak všetci vieme, že nám závidíte. Tatry, Košice, najkrajšie mesto na Slovensku, slovenské more a to, že máme blízko na Ukrajinu.

 

Ale  späť k téme: z toho, čo sme zatiaľ zistili, vieme, že byť srdcom východniar znamená žiť v prítomnosti a sťažovať sa. Alebo synteticky, pindať furt. Milý Niekto, toto je teda odpoveď na tvoju filozofickú otázku. A neboj sa, cez rifle otehotnieť nemôžeš a už vôbec nie pri kultúrnosmrtnom styku. A už vôbec nie cez tie silonky, ktoré ti z riflí trčali, keď si sa zohol, aby si pobozkal Lubovi prsteň.