Hlavne, keď ho riadne vystresuješ. Samozrejme, že nový výskum univerzity Columbia nie je limitovaný na jeden druh zvierat. Vedci skúmali rozdiely rastu neurónov v dvoch skupinách myší: jedna skupina žila v izolácii, zatiaľ čo druhá v "obohatenom" prostredí.

Vedci s prekvapením zistili, že myši s aktívnejším a zaujímavejším životom boli vďaka zvýšenému stresu schopné vytvoriť viac neurónov. Podnetovo deprivované myši síce produkovali rovnaký počet nervových kmeňových buniek, no nové neuróny už neutvárali.

Vyzerá to, že rast nervov z kmeňových buniek je podmienený stresom, to však nie je veľmi prekvapivé - veď načo by sa tvorili nové bunky v mozgu v stereotypnom prostredí? To je ako spomínať na jeden z tuctových dní, keď sa nič zaujímavé nestalo. Všetci dobre vieme, že na taký deň sa spomenúť nedá.

Takže dosť bolo výhovoriek typu "som na učenie pristarý", pretože ak sa vám zdá, že sa z bezprostredného okolia (veľká korporácia, škola či štát) neučíte nič nové, je to iba sebaklam. Znamená to iba to, že sa v známom prostredí ulievate a je čas na zmenu - keďže dané faktory okolia vás už nestresujú, nie ste schopný efektívne čerpať nové skúsenosti. Ako sa zistilo, myši, ktoré boli deprivované, totiž po troch nudných mesiacoch prestali tvoriť a uskladňovať nervové kmeňové bunky.


Spestrite si život, ináč vám toho v hlave veľa nezostane.

https://medicalxpress.com/news/2011-06-brain-environmental.html