Štrajk - 6 písmen ktoré... Blbosť.. Chce to ešte dramatickejší úvod: ŠTRAJK!!!!! Alebo.. Deti! Kto ochráni naše deti!
..no.. kašlať na to. Dramatické úvody mi nejdú.. Je tu skrátka fenomén, na ktorý sme si už pomaly zvykli, ako na rozdrbanú Štúrovu, rukavice na pečivo, alebo Kollárove Burberry šály: ŠTRAJK.

To, čo sme my starší poznali len z ideologických blábolov, kníh Fraňa kráľa a z čiernobielych obrázkov v učebniciach dejepisu (nutne okorenených prosebnými očkami hladujúcich detí, otŕčajúcich prázdne ešusy), sa už stáva súčasťou popkultúry. Je len otázkou času, kedy nám v Teleráne poradia, ako sa vhodne obliecť na štrajkovú sezónu a či sa lososový rúž hodí k štrajkovej pohotovosti. Alebo v ktorom znamení narodení ľudia by štrajkovať nemali. Obávam sa, že táto téma sa môže stať hitom, keďže vypasení neo-komanči serú na ľudí viac, než holuby s dyzentériou. A podľa veštby z kávovej usadeniny v sociálnom hrnčeku Emílie Tomanovej - najbližšie 4 roky ešte budú.


To je dôvod, prečo som si dovolil tento malý úvod do problematiky, ktorý možno práve dnes vyplní deň vystresovaným rodičom bez babičiek, ktorí riešia, čo s deckami, keďže do do Buppiho sveta by ďalšie dieťa dostali už len obuvákom.

Rodičom, ktorí si, na rozdiel od čvargy z hradného vŕšku a z biskupského paláca skutočne odserú – ŠTRAJK.

Ozaj - štrajky by sme mohli nazývať ako hurikány - menom. Tento čerstvý štrajk by sa mohol volať Laci. Ale na rozdiel od hurikánov - Laci Štrajk nesfúkne ani strážnu búdku pred komplexom Bonaparte.

Takže čo je to štrajk? Leháro. Ktorého cieľom je dosiahnuť splnenie požiadavky! Takže - nerobím, ulievam sa a keď skončím, dostanem viac peňazí. Jéj! Bohužiaľ, takto to vníma stále dosť čoraz väčšia časť kontinuálne dementnejúcej populácie. Napríklad učitelia sú jasní ulieváci! Plná prdel prázdnin a ešte sa sťažujú! (čo tak povinnosť v lete kopať rigoly, alebo prekladať kopu kameňov z jedného konca školského dvora na druhý? Ha? To by sa stihlo legislatívne zapracovať..). A vlastne ani nerobia 8 hodín – ak zarátame prestávky! V podstate aj tých 45 minút len tak podriemkávajú.. Takto uvažuje tradične prajné Slováčisko.. Zaujímavé, že veľký objem voľna najviac trápi tých, ktorých jedinou prácou je byť ráno prvý na pošte a potom v Kaufladne, kde si treba vybojovať výhodnú pozíciu pri bedničkách s mandarínkami.
Ja to chápem tak (slovíčko chápem je jemne platonické), že cieľom nevykonávania práce je ekonomická škoda, ktorú si úbohý kapitalista nemôže dovoliť a keď mu docvakne, že sa mu viac oplatí odtrhnúť si od úst jedno Maseratti  a zamestnancom pridať, tak ustúpi.
Hm.. ale keď štrajkujú učitelia, zdravotníci, umelci - začína mi svietiť v gebeni kontrolka. Akosi mi nesedí predstava rozochveného Draxlera (aj vám to meno pripadá ako z Transformerov?), ktorý trasúcou sa rukou značí do grafu značné a nezvratné straty na vzdelanosti, ktoré Slovensko pripravia o ohromné peniaze.. Alebo Čislák trnúci hrôzou, že v nemocničnom vestibule sa predá o polovicu menej fornetov. Tu je cieľom štrajku asi niečo iné - morálny apel! Cha. Chacha. Chachaaaa.. Chachachachachachaááááá...!!!!!! Sme sa pobavili. Lebo po týždni bez divadla by kultúrne vyhladnutí Slováci iste s vidlami knihami v tvrdej väzbe nabehli pred parlament a žiadali o okamžité splnenie požiadaviek ich milovanej hereckej obce. Čislákovi stačí pár stokrát povedať, že štrajkujúci doktori či sestry hazardujú so zdravým obyčajných ľudí a morálny zmysel štrajku je v prdeli.

Ozaj, vedeli ste, že štrajkovať sa nemusí len nepracovaním? Viď strana 67 https://fesprag.ecn.cz/img_upload/72ff215dde4b7f046a6aa04d2af13196/strajk_vnutro_web.pdf

Štrajk spomalením pracovného tempa by mohol byť v školstve celkom cool.  Decká by písali diktát celú vyučovaciu hodinu! A veľké tlačené B by preberali týždeň.

Úžasná forma štrajku je štrajk dobrou prácou. Na Slovensku čistá utópia.  Zaujímavá individuálna forma je aj sabotáž - napríklad telefonovaním! Fúha! Tak to sú úradničky Sociálnej poisťovne v štrajku furt! Okrem toho sú aj ďalšie zaujímavé formy, ale poctivé slovenské rozdelenie je len na dva typy:


Štrajky delíme na tie, ktoré sa nás dotknú a na tie, ktoré môžeme osrať. Slováka dokáže s prehľadom ignorovať, že 50 ročná šička v Poltári nedostala už tretí mesiac výplatu. (a majiteľ firmy im vysvetľuje, že jednoducho nemá za stiahnutým okienkom bavoráka) Nie preto, že by bol necitlivé hovädo. Ale preto, že rovnako je na tom traktorista z Brezna, manipulant orechovej guľatiny z Oščadnice a aby sme po príklad nechodili ďaleko - montér debnenia pilierov pod novou diaľnicou. Pretože gaunerov a hochštaplerov je na Slovensku toľko, že z nich môžeme vyvážať priesady. A tak nejako sme si zvykli.

Vzrušené diskusie však vyvolá štrajk, kvôli ktorému nedostaneme to, čo si platíme poistením, alebo daňami. A tieto štrajky nám doprajú lekári a kantori.

Zástupcovia oboch skupín majú najbohatšie skúsenosti so štrajkami, ktoré nakoniec vždy spoľahlivo zlyhali na tom, že z veľkej časti štrajkujúcich sa vykľuli bezcharakterní hajzli, čo budú radšej ďalej frfľať pri káve a cigarete v kabinete / na izbe sestier, alebo na tom, že ich podviedli vlastné odbory.

Ale nedá mi nespomenúť rozdiel: ak štrajkujú lekári (rozhodne oprávnene), ľudia frfľú.. a súdržnosť s doktormi je mizivá..
Ak štrajkujú učitelia, rodičia si s pochopením a s minimálnym frfľaním nechajú decká doma.

Možno je to preto, že v škole nezažili niečo takéto: „Ty, počuj.. potrebujem malého dostať na základku... nepoznáš tam niekoho?“  „A koľko treba dať triednej, aby aj nášmu malému dala šlabikár?“ „Tá učiteľka povedala, že dohliadne na malú, aby si robila úlohy v družine, ale stálo ma to dvacku.“ Keď vidíte učiteľa, vyzerá často tak, že by okamžite mohol nastúpiť do 165ej Hřebejkovej retrokomédie. (Vytáča ma tá drzosť štátu, ktorý dá niekomu plat, o ktorom všetci vedia, že sa z neho prežiť nedá. No.. teda možno dá... Ale jedine že bývate v garzónke pri elektrárni v Leviciach, živíte sa výhradne pečivom a šatstvo si zaobstarávate vykrádaním kontajnerov Humana).


Kdežto pri minulom tesnom kontakte so slovenským zdravotníctvom (BTW - až na 7 hodín čakania, keďže mi skutočne urobili všetky vyšetrenia - absolútne pozitívna skúsenosť s prístupom lekárov) som mal možnosť obdivovať doktorúľa s ferrari topánkami a v Lacoste bundičke a so zlatou reťazou, ktorá by pri brehu udržala propeler. Jednoducho – nepoznám bohatého učiteľa, ani chudobného doktora. Veriť učiteľom, že majú málo, je oveľa, oveľa ľahšie.

A preto mám aj ja doma 10 ročné decko, nefrflem a držím palce štrajkujúcej škole. A už sa neviem dočkať, aký arzenál bude proti učiteľom vytiahnutý. Snáď sa dozviem, že sú za tým utečenci!

Odfajknúť si zatiaľ môžeme, že je to spolitizované. Vau! No asi preto, že štrajkujú proti politikom. Politikom, ktorí tvoria vládu. Lebo tá riadi štát. A štát platí učiteľov. A teda čo? Ako by vyzeral nespolitizovaný štrajk? 
Všimol som si, že verchuška má sklon podporovať bláboly o tom, že za pásom majú ešte menej... Nuž.. to je super porovnanie. Ak je to také zameniteľné, veľmi nerád by som bol, aby moje deti učil niekto, ktorého kvality stračia na to, aby frcol na kus plastu lepidlo. Toľko k vnímaniu hodnoty vzdelania na Slovensku.

A v podstate by mali štrajkovať cez prázdniny! Aby neohrozili naše deti! Deti! Ohrozené deti!! Kto ochráni ohrozené deti?!
Ešte bude „sranda“.

A ako sa po praktickej stránke má rodič vyrovnať so štrajkom? Nuž.. ťažko.. Predstava, ako si dieťa samé doma na plynovom sporáku skúša, či plastový Spiderman vyletí – je desivá. A kreslenie si prepisovačkou, prípadne robenie si retiazky z kancelárskych spiniek prestane decká vo vašej práci rýchlo baviť. Takže si t odserú – babičky. A v Kauflandoch bude ráno trocha voľnejšie..

A keď si na záver môžem dovoliť – tu je pár rád aj pre štrajkujúcich:
Keď príde kamera, odložte všetky šperky! (platí pre doktorov, ktorí dajú pokojne rozhovor do TV z BMW kabrio a krútia si zlatú reťaz na krku) Tvárte sa utrápene. U mužov sú vítané neupravené strniská. U žien mastné vlasy s nenafarbenými odrastenými koncami. A do popredia šupnite tých šedivých. Šatník Kurta Cobaina je ideálny, i keď diery na oblečení sú už moc.
Na papundekloch najlepšie držia akrylové farby. Sprayovanie chce cvik, aby bolo písmo čitateľné, fixky zle kryjú a temperky sa roztekajú. A keby ste chceli radu, tu sú inšpirácie (a desí ma, aké sú tie plagáty aktuálne aj dnes) https://domov.sme.sk/c/5108740/nakresli-mi-revoluciu.html Možno by Danglár ešte vedel dať nejaké dobré rady.

Veľká pochvalu zožnú štrajkujúci za kreativitu – dnes sa to týka najmä učiteľov. Len si treba dať pozor, aby to niekto takto nepokazil: https://a-static.projektn.sk/2015/11/TBEN1965-690x458.jpg  a nepôsobil zvädnuto

Dovidenia pri ďalších štrajkoch!