Článok Janka gordulica o ppč videoklipoch ma inšpiroval ku vytvoreniu rebríčka najsamfasa uuuplne najkrajších a najkreatívnejších obalov cédéčiek ktoré vznikli. A ohraničím to na modernú éru- po 89 roku a na "mainstreamovych" interpretov. A slovenských. Na prvý pohľad sa zdá tento filter prísny.

 

Som si však istý, že sem bez problémov umiestnim 5 coverov a všetky budú stáť za to.

 

Rozhodol som sa začať zľahka a to skupinou Gladiator, resp mikom hladkým, ktorý sa sem dostal naozaj z môjho pohľadu zaslúžene. Nevadí mi jeho zasnený pohľad, ani jeho "evergreenovský Alekšince -must have" melír, ktorý dodáva jeho starnúcej a stále silnejúcej tvári už 15 rokov svieži mladícky vzhľad. Nič to za to. Ale dať názov albumu dynamax (kto nevie čo to je, je to polosyntetický motorový olej pre osobné automobily) a bez hanby to komplet s logotypom oleja dať na album, to je slušné. Ja viem že mu ten album zaplatili, aj že potom tá firma dostala promo cd a aj na vianočnom večierku im za to na revanš zabékal. Ale za pchanie sa do prdele klientovi/sponzorovi takýmto spôsobom, za to mu treba zaslúžene priznať minimálne piate miesto v tomto rebríčku. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Keďže sú to legendy, rozhodol som sa sem zaradiť aj Tublatanku.Z rešpektu a úcty ku songu „dnes“ som ich dal až na 4 miesto. Ich nie práve neopodstatnený strach z konca kariéry je priamo prenesený či už na názov diela, ako aj na jeho design. Obavy sa zobrazili priamo na obale tohto vizuálne silného postapokalyptického albumu s názvom "svet v ohrození". A ako praví rockeri dali na obal šecko- plamene, dlhé vlasy, pochmúrny pohľad a kožené bundy. Žiaľ, motorky sa už nezmestili. Na ich úkor je ako bonus horiace wtc v pozadí (wtf?!). Ešte jedna vec. Toto je ich aktuálny album z roku 2010. Toto nie sú  early´90 bejbe, toto je Maťova súčasnosť.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Teraz ešte viac znížime úroveň, pretože prichádza kapitola sama o sebe- šlágre. Tu si človek nevie ani vybrať. Určite stojí za povšimnutie tvorba Roba Kazíka. Grafický designer jeho albumov (predpokladám, že jeho synovec, bratranec, sused..) si povedal, že jeho úžasný bajúz sa proste musí skvele vynímať na každom cédéčku. Nominácií má hneď niekoľko, ale do rebríčka na 3 miesto by som skôr nasadil - aj pre jeho hranosť- album s názvom Robo Kazík & Salkoband - Megamixy. A na tej istej úrovni, len ako doplnok by som si dovolil umiestniť Jeho album "mojim najdrahším". Uprený pohľad ľadovo modrých očí skvele kontrastuje s jeho brutálne čierno odfarbeným bajúzom. Btw: Aj tak si myslím že ho má nalepovací.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

V rubrike šlágre ostaneme ešte chvíľku s interpretom Dušanom Grúňom. Jeho album "kúsok lásky" je určite fantastický, no obal už veru nie - tam už to na krásu nevydalo. Samozrejme okrem jeho hlavného (hlavového) eye catcheru sa pýtate na ten mrak s tým bleskom? Aj ja. Zostáva na delenom treťom mieste s jeho kamošom Robertom.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ako ďalšieho som objavil legendu slovenskej aj československej popmjuzik, Vaša Patejdla. Pesničky píše krásne, o tom niet pochýb. Aj keď jeho posledný reagge hit z roku 2008 - "onlinekataster"(https://www.youtube.com/watch?v=4Q4_kjEP718) až toľko úspechu nezožal (podľa mňa neprávom), inak sa mu predsa veľmi darí. Dokonca som počul že píše dajaké muzikály v Kórei či kde. Všetci ho poznáme, ale krásne vyretušovaného v jeho najlepšom svetri ho môžete vidieť napríklad na obale jeho albumu "do očí".

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na prvom mieste môjho osobného rebríčka musí byť bez pochyby desmod. Áno som ovplyvnený ich tvorbou, sledujem všetko čo kuli urobí, veď minule som písal o desmod pivečku. Ba teraz idem aj na dovolenku tam, kde mi kuli odporučí. Videl som totiž po meste vycapené dáke billboardy, kde sedí vyretušovaný kuli na vodnom skútri, tak tam chcem ísť. Možno ho tam stretnem. No späť ku tvorbe.

 

 

Ich album z roku 2003 s názvom derylov svet je pozoruhodný. Je tu vidno frontmanov živý záujem o moderné technológie -tá vymakaná grafika nesie určite aj jeho podpis.  Len tak ďalej kuli. Ideš dlhodobo hore.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ešte jedna vec, ak napíšete dáke typy na niečo,  čo si treba určite čeknúť,  rebríček prehodnotím a doplním. Napríklad aj Paľa Drapáka album „3“ je pekný, no pre slabú hranosť nie je nasadený. (už fakt nikto totiž paliho nepočúva).