Medzinárodný tím astronómov pod vedením Austrálskeho profesora Matthew Bailesa objavili planétu, ktorá sa pravdepodobne skladá z diamantu. Objav uskutočnili v hŕbe asi 200.000 gigabajtov dát, nazbieraných pomocou 64 metrového rádio-teleskopu v Austrálii. Následne to overili nezávislým pozorovaním z Havajského Keck teleskopu.



Zaujímavá je nielen planéta, ale aj jej hviezda, ktorá je pravdepodobne zodpovedná za momentálne zloženie tejto planéty. Drahokam Mliečnej dráhy totiž obieha okolo plusaru, ktorý rotuje okolo svojej osi 10.000 krát za minútu a má priemer iba dvadsať kilometrov, zatiaľčo jeho hmotnosť je skoro jeden a pol násobkom nášho Slnka.



Samotná planéta, ktorá pravdepodobne pochádza z bieleho trpaslíka, obieha vo vzdialenosti iba 600.000 km a napriek malému priemeru 60.000 km (päťnásobok priemeru Zeme) váži viac ako Jupiter. Nebrúste si však krompáče a nebaľte sa na cestu, týchto desať miliárd karátov sa skrýva štyritisíc svetelných rokov od vášho domu a potrvá ešte sto rokov kým budeme mať technológiu, aby sme mohli podobné planéty navštíviť.


Ak chcete napriek všetkému ťažiť vesmírne diamanty v dohľadnej dobe niekoľkých dekád, odporúčame vám navštíviť Urán alebo Neptún, kde padajú diamantové krúpy.

 

Zdroj

 

Foto: Reuters