Na jar 1993 sa pri texaskom mestečku Waco odohrala udalosť, ktorá zmenila vnímanie demokracie v USA. Navyše bola aj stredobodom live televízneho prenosu. Ja som mal vtedy za sebou prvého pol roka povinnej školskej dochádzky, takže som to veľmi nesledoval, preto som si to musel načítať z wikipedie dodatočne, rozhodne nie som po piatich prečítaných článkoch na túto tému expert, podrobnosti si doštudujte sami.

 

Z protestantskej cirkvi Adventistov siedmeho dňa sa v tridsiatych rokoch minulého storočia odtrhla sekta, z ktorej sa v päťdesiatych rokoch odtrhla ďalšia, Davidiáni. Viedol ich Benjamin Roden a žili si pokojne na svojom ranči Mount Carmel Center, neďaleko mesta Waco (o niečo väčšie ako Mordor). Po smrti zakladateľa sekty ju viedla jeho manželka, Lois Roden. Do sekty sa v 1981 pridáva 21-ročný Vernon Wayne Howell. Je to charizmatický hajzlík, všetci ho majú radi. Slovo dalo slovo a začal spávať s vtedy 65-ročnou Lois.

 

Lois Roden, inu, proti gustu žiaden dišputát.

 

Howell zrejme nebol nikdy dobrý v biológii, pretože vyhlasoval, že spolu majú splodiť potomka, ktorý bude novým spasiteľom. Vďaka tomu sa stal dvojkou celej sekty. To sa veľmi nepáčilo synovi zakladateľov, George Rodenovi, ktorý sa posunul na trojku. Vznikli nejaké trenice a Howell s väčšinou Davidiánov odchádza z ranča. Georgovi nezostáva veľa nasledovníkov, tak sa snaží prilákať svoje zblúdilé ovečky naspäť a vyzve Howella na súboj spasiteľov.

George Roden

Disciplína duelu je jednoduchá, oživovanie mŕtvych. Kým George vykope mŕtvolu, usilovne sa nad ňou modlí a snaží sa dokázať, že on je ten vyvolený, Howell použije špinavé triky. Nabonzuje svojho protivníka za hanobenie mŕtvoly úradom. Úrady však nekonajú, lebo požadujú nejaký dôkaz. Takže sa Howell s pár najvernejšími oblečie do maskáčov a v noci sa rozhodnú vkradnúť sa Mount Carmel a získať kompromitujúce fotografie. Ale sú zmätení a zabudnú si foťák. Našťastie majú so sebou aspoň útočné pušky a brokovnice, takže zvolia western style a Rodena z ranča vykopú ako prašivého psa. Nasledoval súdny spor. Neštudoval som detaily, ale výsledok bol, že nikoho z útočníkov neodsúdili.

Vernon Wayne Howell - David Koresh

Howell si zmení meno na David Koresh, podľa starozákonného kráľa Davida a perzského kráľa Kýra II. Veľkého. Davidiánom začne vládnuť ako každý vodca sekty. Všetkým mužom okrem seba zakáže alkohol a sex. Naopak on sám si vezme viacero “duchovných” neviest, najmladšie nemajú ani trinásť rokov. Vo voľnom čase vykladá bibliu a zbiera zbrane. Prekvapenie, Davidiáni si urobia licenciu, aby mohli prevádzkovať obchod so zbraňami. Zbrane, ktoré predávajú sú legálne, všetky papiere ako majú byť, žiadne podozrenie. Zároveň si však robia aj zásobu zbraní pre seba, upravujú pušky z rodiny AR na streľbu dávkou.

Dostanú sa do hľadáčika ATF - Bureau of Alcohol, Tobacco, Firearms and Explosives (Úrad pre alkohol, tabak, strelné zbrane a výbušniny). Nabonzuje ich totiž jeden vodič UPS, ktorému z poškodeného balíka adresovaného na Mount Carmel vypadnú granáty a pušky. ATF začne Mount Carmel sledovať. Síce to robia nahovno (agenti po tridsiatke v nových kombíkoch s čiernymi sklami sa tvária ako vysokoškolskí študenti a tak), ale aj tak získajú nejaké dôkazy. Prifarbia to aj o podozrenie z výroby perníku a dostanú príkaz na prehliadku ranča a zatykač na Koresha.

 

Súbežne s tým sa chystajú zgustnúť si na Davidiánoch aj miestne noviny, ktoré majú pripravenú sériu článkov o Koreshovi s názvom Hriešny mesiáš. ATF sa do toho zamontuje, snaží sa v redakcii zdržať vydanie článku, aby nevystrašili Davidiánov a tým pokazil raziu. Šéfredaktor nejaký čas s nimi túto hru hrá, ale potom ho to prestane baviť, keďže mu ATF kvôli utajeniu nechcú povedať ani dokedy má článok zdržovať ani nič iné a preto 27.2.1993 článok vychádza.

Že bolo sledovanie ATF neprecízne je zrejmé aj z ich zistení, že Koresh prakticky neopúšťa ranč. Jeho zatknutie by bolo oveľa jednoduchšie, keby ho zbalili niekde mimo Mount Carmel. Davidiáni vrátane Koresha boli vo Waco známi a zvonku to vyzeralo, že vedú bežné životy. Aj kvôli tejto chybnej informácií sa v nedeľu 28.2.1993 ráno o 9:45 spustí operácia Showtime. Desiatky agentov ATF v nepriestrelných vestách a s automatickými zbraňami sa začne chystať na raziu. Mala to byť rýchla a prekvapivá akcia. Ale chyba lávky. Niekto dal tip novinárom, ktorí si to chceli natočiť na kameru. Jeden štáb však nemohol nájsť Mount Carmel, tak sa pristavil pri náhodnom poštárovi:

 

“Prosím vás, fízli tu idú rozjebať partičku pánbíčkárov, neviete, kde bývajú?”

Mount Carmel Center pred útokom

Poštár bol švagrom Davida Koresha, takže na ranči okamžite zvonil telefón a začali sa prípravy na obranu. Ženy a deti sa ukryli vnútri komplexu a muži sa vyzbrojili a zaujali obranné pozície. Veliteľ zásahu vedel, že moment prekvapenia stratili, ale akciu neodvolal. Keď sa agenti blížili k budovám ranča, vypukla streľba. Podľa výpovedí agentov začali strieľať ako prví Davidiáni, podľa Davidiánov agenti. Medzi možné príčiny streľby patria aj napäté nervy a náhodný výstrel, ktorý rozpútal prestrelku alebo streľba agentov na strážnych psov Davidiánov. Pravdu zrejme nezistíme.

 

Každopádne v tom momente explodovalo peklo. Obe strany boli vyzbrojené automatickými zbraňami, takže olova lietalo vo vzduchu požehnane. Minútu po začiatku prestrelky volali Davidiáni na policajnú linku 911. Volajúci muž podľa policajnej nahrávky tvrdil, že streľbu začali agenti a že sa len bránia a chcel aby policajti dohodli s útočiacimi agentami prímerie. Hovor zakončil slovami: “Zase prichádzajú. Počujete to? To strieľajú oni, nie my.” Agenti mali celkom naprd spojenie, pomoc pre svojich zranených tiež volali cez telefóny, ktoré im poskytli novinári. Hlavná prestrelka trvala 45 minút, potom ATF začala dochádzať munícia. Pánbíčkari sa ukázali ako celkom fasa chalani a na ustupujúcich agentov nestrieľali, dokonca im dovolili prísť si pozbierať mŕtvych a zranených.

Zbabraná domová prehliadka stála život štyroch agentov a piatich Davidiánov. Šiesteho sektára zastrelili agenti po pár hodinách, keď sa chcel vrátiť na ranč z mesta. Medzitým David Koresh, ktorý bol tiež zranený dáva rozhovory pre rádiá. Celý ranč je nepriedušne uzatvorený a začína obliehanie. Na scénu prichádza FBI a preberá velenie. Postupne odstrihnú ranč od telefónu, elektriky a vodovodu. Davidiáni však majú zásoby pohonných hmôt, dieselové generátory a nádrže na vodu. Zo začiatku to vyzerá na prielom vo vyjednávaní, a zdá sa, že sa s Davidom dohodnú. Majú mu dať priestor povedať niečo do celoštátneho rádia a za to sa Davidiáni vzdajú. Nakoniec však Koresh povie, že sa mu ozval Boh a povedal, že nikam nemajú chodiť.

 

Napriek tomu však ranč opúšťa zhruba dvadsiatka detí vo veku od pár mesiacov do dvanásť rokov, rovnaký počet detí a zhruba osemdesiat dospelých však ostáva na ranči. Koresh s vyjednávačmi komunikuje okrem iného aj tým, že im posiela videokazety. Vyjednávači idú presne podľa manuálu pre rukojemnícke situácie a sú v prdeli z toho, že na kazetách nie sú žiadni uplakaní rukojemníci, ale všetci sa držia za ruky a spievajú si kumbaya alebo čo a svorne vyhlasujú, že na ranči ostávajú preto, lebo veria, že je to správne. Keďže by to mohlo ovplyvniť verejnú mienku proti FBI, tieto kazety sa na verejnosť nedostávajú.

V samotnom FBI vznikajú dve frakcie, jedna z nich chce ďalej vyjednávať a druhá to chce ukončiť silou. Okrem iného argumentujú aj tým, že blokáda stojí milión dolárov za týždeň a že čím dlhšie blokáda trvá, tým je viac pravdepodobné, že príde k zneužívaniu detí, ktoré ostali na farme. Snažia sa Davidiánov vyhnať psychologickým nátlakom. Celú noc im vrtulníky lietajú tesne nad strechou a svietia do okien reflektormi, z reproduktorov im púšťajú hlasnú hudbu a aj krik zabíjaných králikov. Obrnené transportéry jazdia okolo ranča, ničia autá Davidiánov, rozjazdia aj pár hrobov, ktoré mali vedľa komplexu.

 

Pretože nie je nič lepšie než sa snažiť dohnať partiu ozbrojených bláznivých pošukov k šialenstvu. Napriek tomu Koresh posiela von ďalších pár ľudí, tí sú hneď z otočky zatknutí, deti a rodičia rozdelení. Tým pádom motivácia zvyšných Davidiánov odísť z ranča padá na nulu. Koresh sa prehlasuje za druhé vtelenie Ježiša Krista, ktorému otec prikázal zotrvať na ranči. FBI nechápe, že svojou snahou iba utvrdzuje Davidiánov v ich presvedčení, že práve tu a práve teraz nastala apokalypsa a sú to oni proti celému svetu. Po skoro dvoch mesiacoch obliehania si silová frakcia FBI presadí svoje a generálna prokurátorka odprezentuje Billovi Clintonovi plánovaný zásah. Zdôvodni ho tým, že by mohli Davidiáni spáchať masovú samovraždu (napriek tomu, že to vytrvalo v komunikácii s vyjednávačmi popierajú) a zároveň tým, že určite stále zneužívajú deti, ktoré na ranči ostali. Prezident váha, predsalen, je to vážne rozhodnutie, ktoré by mohlo ohroziť jeho kariéru. Nejde o fajku v oválnej pracovni. Nakoniec dáva zelenú.

19. apríla 1993 o 5:50 ráno vyhlasuje FBI cez megafóny, že začínajú operáciu na vyhnanie Davidiánov, ale že im nechcú ublížiť a majú sa vzdať. Keď po piatich minútach nikto nevychádza, tak štartujú dva M728 CEV (Combat Engineer Vehicle - ženijný tank) - tank s radlicou a delom z ktorého vystreľuje slzné granáty. Najskôr narážajú do budov ranču, aby urobili Davidiánom nové únikové východy potom zaplavujú komplex slzotvorným plynom. Rozkaz od generálnej prokurátorky znel, využívať iba “civilné” granáty, t.j. také, ktoré pri uvoľňovaní plynu nehoria.

M728 CEV práve zvalil telocvičňu

Účinok to má veškerý žádný, vačšina Davidiánov sa skryje v betónovom bunkri v strede komplexu. Ostatní majú plynové masky a vyhadzujú plynové granáty von z budov. FBI pokračuje v postupnom demolovaní budov a plnení zvyšku plynom. Davidiáni sporadicky strieľajú na tanky, ale bez účinku. FBI minie všetky civilné slzotvorné granáty a napriek priamemu zákazu použije armádne, ktoré pri dymení horia. FBI odposluchy zachytia v konverzácií Davidiánov zmienky o ohni.

12:07 zbadajú agenti oheň na dvoch miestach ranča. V tom momente z ranča vybieha Ruth Riddle, pod bundou má skrytý harddisk, na ktorom je Koreshovo životné dielo, Manuskript siedmych pečatí.

12:10 je celý komplex v plameňoch.

12:12 volajú hasičov. Vybuchuje zásobník metánu, vplyvom teploty “strieľa” munícia uskladnená na ranči.

12:22 prichádzajú prví hasiči, agenti ich však kvôli bezpečnosti nepúšťajú k požiaru.

12:43 začína sa hasiť.

12:55 požiar zhasína, pretože už všetko zhorelo.

M728 CEV a v pozadí papierový ranč

Výbuch plynu

Požiar zhasína

 

Počas zásahu zomrelo sedemdesiatšesť Davidiánov vrátane vtedy 33-ročného Koresha. Deviati požiar prežili. Väčšina mŕtvych bolo v bunkri a jeho bezprostrednom okolí. Experti, ktorí skúmali miesto činu zistili, že pravdepodobne mali dostatok času ujsť, kým sa požiar rozšíril, ale rozhodli sa zostať. Keď sa požiar rozhorel už nemohli odísť ani keby si to rozmysleli. Väčšina mŕtvych sa udusila, časť vykazovala znaky otravy kyanidom, ktorý vzniká pri horení slzného plynu a niektorých zavalili trosky. Dvadsať Davidiánov, vrátane Koresha bolo zastrelených. Vyšetrovanie ukázalo, že išlo o rany z milosti, ktoré mali predísť trápeniu a smrti udusením.

Zvyšky ranča, v strede je betónový bunker, ktorý sa väčšine stal osudným

 

Stalo sa to v USA, takže nasledovalo právne mumbo-jumbo. Najskôr to bolo trestné konanie s  preživšími, ktorých samozrejme odsúdili. Najvyšší trest uložený bol štyridsať rokov, ale v roku 2007 prepustili posledného z odsúdených. Potom preživší a rodinní príslušníci obetí žalovali vládu v občianskoprávnom spore, čo však súd zmietol zo stola. Nasledovalo niekoľko vyšetrovaní postupu FBI. Výsledok bol taký, že sa nepodarilo preukázať, kto začal strieľať 28.2.1993, ale sú isté náznaky, že by to mohli byť agenti. Stratilo sa jedno krídlo dverí, ktoré malo preukázať, že začali ATF. Jeden agent, ktorý pôvodne vypovedal, že strieľať začali oni po psoch Davidiánov, zmenil výpoveď. Požiar  zrejme založili úmyselne Davidiáni a FBI ani z nedbanlivosti nespôsobila horšie následky, aj keď búranie budov, slzný plyn a plynové granáty požiaru pomohli. Celá táto akcia dosť otriasla dôverou vo vládu, pretože sa stalo toľko prúserov, ktoré sa počas vyšetrovaní snažili skryť a nakoniec sa vlastne zistilo, že skutok sa nestal.  

Mount Carmel dnes, budova slúži ako kaplnka

 

O dva roky neskôr, presne 19.4.1995 odpálil Timothy McVeight v Oklahome auto s výbušninou a zabil 168 ľudí. Ako svoj hlavný motív uviedol protest proti vláde a pomstu za masaker vo Waco.



 

PS: Nie len vojna je peklo. Aj jebnutí ľudia.