Často sa mi stáva, že mám premyslený celý článok, ktorý stačí už len napísať. A keď sa dostanem k písaniu, vôbec neviem, ako začať. Napríklad ako teraz. Spýtam sa, čo by spravil Nemeš a vzápätí si hneď odpoviem - napísal by trikrát lepší článok, na ktorom by strávil o polovicu menej času. Skôr či neskôr ho blogerská antidopingová agentúra prekukne, pretože nie je možné písať jeden článok týždenne a udržať si pri tom kvalitu bez užitia drog. A mne to aj tak nepomôže vymyslieť, ako začínať články. Dobrý deň, som niekto, kto napísal článok, tak čítajte:

 

Existuje veľa vecí, čo ma serú. Pravdepodobne ich je oveľa viac než vecí, čo mi prinášajú radosť. To znamená, že by som mal prehodnotiť svoj pohľad na život, ale o tom som nechcel. Chcel som písať o troch motivačných vyjadreniach, ktoré nás sprevádzajú životom a pritom sú to absolútne bullshity. Prečo o troch? Lebo je to viac ako o dvoch a menej ako o štyroch, presne preto. Bez zbytočných rečí a kvetnatých prirovnaní sa vrhám ničiť sny ľudom, ktorí veria nasledovným pravdám.

 

 

1. Môžeš byť čo chceš. Dokážeš čo chceš, ak budeš makať.

 

Krásny bullshit, na ktorom býva založených veľa filmov. Adam Sandler, hrajúci slepé dieťa na invalidnom vozíku, má jediný sen - odohrať sezónu za Chicago Bulls spolu s Jordanom. Všetci mu vravia, že to nie je možné z troch dôvodov - je slepý, je na invalidnom vozíku a Jordan ukončil svoju kariéru (a nie raz, ale trikrát). Adam sa nevzdá, a vďaka svojej tvrdej práci sa prebojuje do NBA a vo finálovom zápase sa dokonca rozhodne hrať Michael Jordan a ostávajú tri sekundy do konca a Adam má loptu a hádže ju, steny haly za zatrasú, lebo prichádza Godzilla. Vedeli ste, že bude ďalší remake Godzilly? Každopádne asi chápete, čo som tým filmom chcel povedať a scenáristom nič nezazlievam, lebo tento príbeh je stále lepší ako príbeh o mrzákovi z Choibalsanu, ktorý má sen byť gigolom v Las Vegas, ale všetci mu vravia, že sa mu to nepodarí, tak sa o to ani nepokúsi. A potom príde Godzilla. No skrátka, trochu väčší shit ako ten prvý film. Ale realita býva každopádne iná, a keď si naozaj myslíte, že môžete byť čím len chcete, tak sa udrite roxorom.

 

Spevácke súťaže sú plné ľudí, ktorí si myslia, že môžu byť spevákmi ak budú na sebe makať a ich spevácky talent je rovnako kvalitný ako politické odporúčania Martina Škrtela. Keď raz nemáte talent, tak v hudbe neprerazíte ani s pomocou Braňa Mojseja. Samozrejme, žijeme vo svete neobmedzených možností (spýtajte sa v Komjaticiach) a možno na vašich päť minút slávy nepotrebujete ani štipku talentu. Stále sa môžete pokúsiť preraziť svojou jebnutosťou, lebo aj to je cenené v showbiznise, ale je dosť možné, že keď zaklopete na dvere televízie so slovami “Som dosť jebnutý, chcem ísť do telky” povedia “Sorry, už máme Jakubca.” To, že dokážete hocičo, si vyhoďte z hlavy. Čo je horšie, môže sa stať, že máte super talent, makáte na sebe a aj tak je to málo. Zoberte si takého Tysona Gaya. Najlepší šprintér USA, zabehol na olympiáde svoju životnú stovku, vytvoril rekord USA, zabehol tak dobrý čas, že iba jeden človek na svete je lepší. Smolu mal, že ten človek, kríženec geparda a Ferrari, pretekal s ním, nechal ho dva metre za sebou a poslal ho do známej encyklopédie s názvom “Prečo by som si mal pamätať týchto ľudí?”. Takže, ak naozaj chcete dokázať všetko, čo si zaumienite, dávajte si radšej ľahšie ciele. Napríklad sa naučte žonglovať.

 

 

2. Spravodlivosť-karma-whatever


Druhý bod ani nie je vyjadrenie, takže som vás hneď na začiatku článku oklamal, ale kto by si pamätal, čo bolo pred tristo slovami. Strašne ma bavia slová “to nie je spravodlivé, to sa ti v živote vráti”. Tu je krutá pravda - Ježiško neexistuje, henten pekný herec, čo sa ti páči, je teplý a spravodlivosť je len taký teoretický koncept, ktorý má so životom spoločné rovnako veľa ako vzduchoľod s lubrikovaným kondómom. Je spravodlivé, že my si žijeme v relatívne pokojnej Európe, zatiaľčo v Afrike zomierajú deti od hladu? Nie, ale tak to je. Je spravodlivé, že abstinent Jožko s troma deťmi zomrie v štyridsiatke na rakovinu hrubého čreva, zatiaľ čo jeho nepracujúci sused, notorický alkoholik, ktorý vyfajčí kartón cigariet denne, zomrie vo veku stotri rokov len preto, že ho zrazia smetiari? Tak to v živote chodí a sťažovať sa na to má rovnaký význam ako koncert Petra Stašáka na Nova Rocku. Nedarí sa ti, nemáš poriadnu robotu, frajerku a tvoj sused sa narodil pod šťastnou hviezdou a všetko mu ide, aj keď je to len egoistický rozmaznaný bastard, ktorý nikdy nič hodnotné nespravil? To je také nespravodlivé, daj sa na drogy a bude ti to jedno. Alebo sa daj na vieru a ver, že potom, čo si odžiješ svoj mizerný život na zemi, ťa bude čakať niečo lepšie. Alebo sa prestaň sťažovať, povedz si vetu z korporačného sveta conf callov “it is as it is” a zabudni na spravodlivosť a uvidíš, ako ti bude dobre.

 

 

3. Si výnimočný


Si jedinečný už len preto, že si bol prvá spermia spomedzi miliónov? Nie si, ak by si dával pozor v škole, tak by si vedel, že pravda je taká, že prvá spermia to neprežila. Si spermia, ktorá ako prvá využila snahu ostatných, ktoré rozbili stenu vajíčka. A to je aj oveľa užitočnejšia vlastnosť do života, lebo prvý môže byť len jeden, ale priživiť sa na práci iných? Tam sú možnosti neobmedzené. Ak si myslíš, že si výnimočný, pretože máš jedinečný genetický kód, tak si rovnako výnimočný ako zvyšných šesť miliárd ľudí a odporúčam doštudovať význam slova výnimočný. Smutná pravda je, že keby si sa nikdy nenarodil, všetko dnes vyzerá presne rovnako ako teraz. Samozrejme, sú ľudia, ktorí dokázali zmeniť svet a bez nich by to tu vyzeralo úplne inak, je jedno či lepšie alebo horšie. A vieš, čo mali všetci spoločné? Ani jeden z nich nečítal Dailymale. Takže asi medzi nich nepatríš.

 

* * *

 

Čítam si, čo som vlastne napísal a zase je to len negativistická hlúposť, ktorá nikomu do života nič nedala. Podľa štúdie, ktorú sa mi nechce hľadať, lebo možno ani neexistuje, je dobré končiť pozitívnymi správami. Preto majú televízie na konci v správach najpriblblejšie reportáže o zvieratkách. Vždy som sa chcel tých moderátorov spýtať niečo ako: “Keď si študoval masmediálnu komunikáciu, čakal si, že budeš robiť rozhovor s čerstvo narodeným káčatkom?”. Aj ja chcem skončiť pozitívne a tak sa nehanbím použiť túto praktiku. Pred niekoľkými rokmi rozoznelo tichú noc na farme v Biskupiciach detské bučanie čerstvo narodeného býčka Emila. Radostne sa vydal na svoju cestu životom, ktorá bola nedávno ukončená v bitúnku a rozrabkárni Liptovské Revúce. Jeho mäso bolo fakt dobré.

 

 

pic by solo struhar