Nemusíte sa báť, nejdem pokračovať v najnevydarenejšej sérii v histórii denného muža. Asi by som tú sériu vedel len vylepšiť, ale nech nám zostane v pamäti taká, aká je. Reč bude o knihách, ktoré si zaumienili, že spestria príbeh a zamiešajú do deja niečo mystické z legendy o mužovi, čo chodil po vode, premenil vodu na víno a keď ho vyvesili, na tretí deň vstal z mŕtvych. Žiadna z kníh nie je vedecká práca, ale fikcia, ktorá sa pohrá s fantáziou čitateľa tak, že mu začne vŕtať v hlave, či to náhodou nebolo všetko ináč…

 

Dan Brown - Da Vinciho kód

Kniha je tak notoricky známa, že ju ani netreba predstavovať. Kaotická cirkev jej urobila dobrú reklamu. Veď doteraz všetko, čo zakazovala, bolo dobré (sex, drugs and rock and roll) alebo aspoň užitočné (prezervatív). Takže to haló okolo nejakej fikcie bolo podobné ako keď sa vyhlásil džihád kvôli karikatúre Mohameda.

Obsah knihy si veľmi nepamätám. Dan Brown píše zaujímavo, ale na druhý deň po prečítaní si z toho nič nepamätám. Všetky jeho knihy sú o naháňačkách cez miesta, kde som nikdy nebol, a keďže som účtovník, tak si ani neviem predstaviť, ako to na tých miestach vyzerá. A ďalej o symboloch, z ktorých sa po ich vylúštení dá vyčítať nejaký príbeh. Práve o tom je príbeh, že Ježiš mal ženu. Veď prečo by nemal, keď chlapi v jeho období boli čudní, ak vo veku 33 rokov nemali ženu, a svätý grál nie je nič iné ako pokračovanie jeho rodu. Pravdaže, celé to chráni tajný spolok.

Podobných sprisahaní môžete nájsť na internete denne desiatky, ale táto kniha je aspoň zaujímavo napísaná. Udeľujem aspoň osem veľkonočných vajíčok z desiatich.

 

Steve Berry - Odkaz templárskych rytierov

Pred minulými Vianocami som si v kníhkupectve pozeral knihy a teta predavačka (mala asi 25 rokov) mi odporučila túto knihu. Vraj s odporúčaním Dana Browna. Tak som si ju zohnal a prečítal.

Neviem, či Dan Brown sa tak podceňuje, ale Števo Bobuľa je slabý ako T. Eliot v konštruktívnej kritike. A pritom bol nápad celkom originálny - rád templárskych rytierov, ktorý mal zaniknúť začiatkom 14. storočia za výdatnej asistencie kráľa Filipa IV. v skutočnosti nezanikol a žije v tajnosti niekde vo Francúzsku.

Čo to má spoločné s našou urban legendou? Templári si počas necelých 200 rokov existencie nahromadili majetok, ktorý sa nikdy nenašiel. Tento majetok sa zapáčil Filipovi IV. a dal ich vyhladiť (konečné riešenie verzia 0.5). Templári počas svojich výprav do Svätej zeme našli niečo, čo môže otriasť základmi viery v Ježiša, syna božieho. Keďže si to nikto neprečíta, tak môžem prezradiť, že je to Evanjelium podľa Petra. Čo je v tom evanjeliu sa dozviete, až keď prelúskate celú knihu.

Takmer celý príbeh sa odohráva vo Francúzsku a opisuje hľadanie pokladu templárov. Na strane dobrých je špičkový agent špeciálnej sekcie amerického ministerstva vnútra Cotton Malone a jeho bývalá šéfka Stephanie Nellová (veď len Američania môžu byť dobrí), ktorí sa snažia nájsť poklad pred novozvolenou hlavou templárov, ktorý už má dosť toho, že musia žiť storočia v ilegalite. Celé je to chaotické, opisujú sa tam miesta, ktoré nepoznám, nikdy som tam nebol a ani nikdy nebudem a ani si to neviem predstaviť.

Udeľujem troch ukrižovaných templárov z desiatich.

BTW okolo templárov je toľko mystiky, že sa čudujem, že ich ešte žiaden konšpirátor nespojil s aluminátmi, židoboľševikmi a očkovaním.

 

Robin Cook - Zákrok

Cooka som čítal počas výšky, teda dosť dávno. Knihu som si kúpil vo výpredaji a zdala sa mi povedomá. Potom som zalovil v pamäti a prišiel som na to, že hlavné postavy Jack Stapleton & Laurie Montgomery už vystupovali aj v iných knihách. Len teraz je Laurie doma na materskej s malým JJ, ktorý má rakovinu.

Najprv to celé začína ako ďalších 20 kníh od Cooka - mŕtvola v pitevni a zisťuje sa, prečo daná osoba, ktorá tam leží, tam leží. Pravdaže ju rozoberú na súčiastky a prídu na to, že na vine je alternatívna medicína. Celkom dobrý hejt to bol zo začiatku a primeraná osveta pre neosvietených, ale len do polovice knihy, lebo tu sa paralelne začína rozvíjať ďalšia dejová línia. Jackov spolužiak, archeológ Shawn Daughtry, si v Káhire v bazári kúpi nejaký starý rukopis, podľa ktorého sú telesné pozostatky Panny Márie pochované niekde vo Vatikáne pod katedrálou Sv. Petra. Pravdaže, so svojou neviemkoľkou mladou manželkou to ukradnú a pošlú to inému spolužiakovi Jackovi, ktorý je newyorský arcibiskup. Potom treba už len dokázať, že pozostatky sú autentické, kardinál zúri, vymyslí plán na svoju záchranu, a potom to dopadne zle.

Keď som čítal recenzie, vytýkali mu najmä nekonzistentnosť knihy. Akoby Cook nevedel, či sa má venovať kritike alternatívnej medicíny alebo konšpiračnej teórii. Na druhej strane, oproti templárom sa to oveľa lepšie čítalo. Preto udeľujem šesť nabrúsených skalpelov z desiatich.

 

Christopher Moore - Lamb: The Gospel According to Biff, Christ's Childhood Pal

Táto kniha nevyšla v žiadnej Slovákočechom zrozumiteľnej reči. Pre tých, ktorý majú problém s prekladom, kniha sa volá Ouca: Evanjelium podľa Biffa, Ježišovho najlepšieho kamaráta z detstva.

Táto kniha je v podstate doplnok k Biblii, kde okrem toho, že popisuje okolnosti narodenia a ukrižovania Krista, viac sa z nej nedozvieme. Na druhej strane to ponúka priestor na zachovanie tradícií.

Biff píše toto evanjelium v hotelovej izbe s odstupom času 2000 rokov po vzkriesení anjelom. Biff je obyčajné židovské decko, má veľkú rodinu a kamarátov. Moore cez Biffa popisuje život spred 2000 rokov a robí si srandu zo židovských zvykov, ale aj z niektorých kresťanských tradícií. Napríklad, že vzkriesená mŕtvola smrdí. Navyše Biff vynašiel aj sarkazmus.

33 rokov je dosť dlhá doba, počas ktorej sa mohli udiať rôzne veci a Ježiš mohol cestovať po svete so svojim kamarátom Biffom. Ježiš chcel vedieť, ako byť dobrým mesiášom, preto sa rozhodol, že si nájde tých troch kráľov, ktorí ho navštívili po jeho narodení. Spoznával rôzne kultúry a rôzne náboženstvá, a preto, keď sa vrátil, bol minimálne čudný. Za ten čas Biff pretrtkal všetky ženy, ktoré mu prišli do cesty, ale obidvaja boli zaľúbení do Márie Magdalény. Taký bizarný love triangle.

Kniha má obrovský potenciál, bohužiaľ, nie je až tak zábavná, že by sa nedala odložiť. Napriek tomu ju odporúčam a udeľujem jej 8 vzkriesených mŕtvol z desiatich. Kto sa na nej chce uraziť, nech sa urazí.