Tak po prvé: ha-ha, PN-ka v lete, blbé. Stane sa však aj v lepších rodinách, takže keď už je to nevyhnutné a musíte zaľahnúť počas najlepšieho ročného obdobia (bez debaty), sú isté aktivity, ktoré asi budete vykonávať. A nehovorím teraz o plnení vreckoviek svojimi tekutinami z rôznych otvorov, ani o interných súťažiach typu "Koľko predpísaných tabletiek sa mi zmestí naraz do úst?", prípadne "Pokus o vytvorenie svetového rekordu na trase posteľ-záchod." Jednoducho klasické činnosti, ktoré podľa mňa robí každý chorý človek na zemi, ktorý je sám doma, čiastočne nemohúci a nevie, čo so sebou.
 
 
Tieto aktivity môžeme rozdeliť na:
 


Ilegálne

 

Kategóriu ilegálnych som dala ako prvú, z čisto marketingových dôvodov, znie to zaujímavejšie. Ale iba znie. Zaraďujeme sem:

 

a) počúvanie ilegálne stiahnutej hudby
b) sledovanie ilegálne stiahnutých seriálov/filmov
c) stalking/voyeurizmus
 
 
Treťou podkategóriou je myslená činnosť, ktorá sa dá vykonávať len z nudy, pokiaľ žijete normálnym životom a nie ste sociopat. Pokiaľ ste, je to asi vaša denná náplň a netreba vám to podrobnejšie vysvetľovať. Pre ostatných - stalkingom som označila ňúranie sa v profiloch osôb známych i menej známych, najčastejšie na Facebooku. Čiže klasicky, keď si prezeráte fotky z Vianoc 2009 svojej "kamarátky" zo strednej školy, ktorú ste odvtedy naživo nevideli, mali by ste mať trošku výčitky, že takto bohapusto zabíjate svoj čas a zamyslieť sa nad sebou. Pokiaľ ste ale na PN, je to pochopiteľné. Pokračujte.
 

Voyeurizmus sa najčastejšie používa na označenie sexuálnej úchylky, ale v tomto prípade ide o celkom nevinné "šmírovanie" susedov z baraku oproti. Môžete popri tom všeličo zaujímavé odpozorovať, ak samozrejme nebývate oproti Ministerstvu pôdohospodárstva, ktoré je ako objekt na pozorovanie dosť nudné. Teda nielen ako objekt na pozorovanie. V takom prípade odporúčam sa radšej venovať inej z aktivít tolerovaných na PN, alebo sa presťahovať.
 

Niekedy, keď sa nedá pozorovať okolitý život zrakom, úplne vám postačí sluch. Audio pozorovaním môžete napríklad zistiť, že vaša susedka z 1. poschodia zvláda tri orgazmy denne, deň-noc, hlava-nehlava. Alebo, že k susede od vedľa prišla návšteva s malým dieťaťom, ktoré nespí cez deň a ani ho nič nebolí, narozdiel od vás. Čo by ho bolelo, keby sa vám v tej chvíli dostalo pod ruky, nebudem už bližšie špecifikovať.
 
 

Legálne

 
Dostávame sa teda ku kategórií legálnych aktivít. Patria sem:

a) čítanie knižiek
b) pozeranie TV
c) spanie
 
Vašu pozornosť by som rada upriamila opäť na tretiu podkategóriu - spánok. Môže to znieť nudne, ale je to celkom sranda. Spať. V kuse. Prerušovane. 18 hodín denne. A pritom sa vám sníva kopec hovadín, na ktorých sa môžete po zobudení pobaviť sám, alebo sa podeliť so svojimi kamarátmi formou telefonátu, alebo SMS-ky (pre tých, ktorých sny sa zmestia do 160 znakov). Myslím, že každého pravého kamaráta poteší, ak mu uprostred pracovnej doby zavoláte a oznámite mu: "Vieš, čo sa mi práve snívalo? Po zjedení ročného balenia antikoncepčných tabletiek sa zo mňa stala žena, porodil som dieťa a vychovával ho na Slovensku, ktoré bolo kórejskou provinciou a vládol tu komunizmus!" Hoci, toto akurát nebol sen, ale zhrnutie poslednej kapitoly Hvoreckého Eskorty (btw. pochopili ste niekto ten záver? Ja nie.). Ale na ilustráciu to stačí.
 
 
 

Tipy na záver

 
Ďalej, celkom separátne, by som rada menovala zopár tipov, čo robiť na PN-ke v lete, okrem klasických, vyššie spomenutých činností. Takže, môžete:
 
a) Krájať - krájanie je nenáročná monotónna činnosť, ktorá vás neunaví a je z nej úžitok - napríklad si tak môžete z nakrájaných vecí potom spraviť šalát. (Ak krájate veci na jedenie - dôležitá poznámka.)
b) Snažiť sa nepotiť - ak niekto vymyslí spôsob, ako sa nespotiť, keď je vonku a aj vnútri vás 38 stupňov, vyhráva. Paralen aj s vodou na zapitie.
c) Maľovať bukolické výjavy - to predsa nezaškodí v žiadnej situácií. Tak do toho!
 
 
Za návrat medzi ľudí, za návrat do svojho života. My to dokážeme.
 
 
 
pic via