Minule sme si otestovali jednotlivé varianty COVIDu. Poďme sa pozrieť na to, čo sa ponúka na poli jeho prevencie. Som jeden z tých ľudí, pri ktorom antivaxeri nemôžu chápať, ako ešte môžem byť nažive, keď som sa dobrovoľne dala čipovať už päťkrát. Nuž, prezradím vám tajomstvo, ja dúfam, že je v tých vakcínach aj nejaký elixír večnej mladosti extrahovaný z krvi novorodencov. Zatiaľ mi hádajú menej než mám, možno to aj funguje. Poďme si ale každú z včeličiek zrecenzovať.

 

Február 2021: Sputnik V, prvý komponent

A čím iným sa dať očkovať, keď sa človek nachádza v Rusku? Teda, na výber boli hneď tri vakcíny: Sputnik V inštitútu Gamaleja, KoviVak inštitútu Čumakova a Epi-Vak-Korona-N inštitútu Vektor. Vyberajte. My sme vybrali Sputnik (Ehm, ehm, technológia vraj AstraZeneca). Ten je dvojdávkový, pričom má dva rôzne komponenty, nepichá sa dvakrát to isté, ale dva rôzne kmene usmrteného adenovírusu do ktorého sa dal ten COVID komponent či ako to má fungovať. Nie som biológ. Najväčšia nevýhoda? Za túto zábavku sme si museli zaplatiť. Donedávna pichali Sputnika len tak, po predložení pasu hoc v mobilnej očkovacej stanici pri vchode do metra. Len potom spozorneli a pri cudzincoch sa rozhodli, že treba kompletné vyšetrenie. Akože preveria všetko možné pred, počas vpichu vás dobre že nedržia za ruku a potom vás pol hodinu metaforicky hladkajú po chrbátiku a dúfajú, že sa nezosypete.

Takže som to mala za cca 100 eur za jednu dávku, koľká že to radosť. Reakcia? Bolela ma ruka na mieste vpichu a to tak, že som ju nemohla poriadne dvihnúť, mala som teplotu cca 37,5 deň po absolvovaní očkovania a celkovo som bola unavená. To mi ale nebránilo celý deň si odpracovať.

 

Marec 2021: Sputnik V, druhý komponent

Nejaký ďalší kmeň adenovírusu. Našťastie už s kratšou lekárskou prehliadkou. Viete, čo je na Sputniku najvtipnejšie? Keďže sú dva komponenty, A a B a každá z ampuliek má niekoľko dávok, v čakárni pred miestnosťou, kde to pichajú, sa najprv potrebuje zísť dostatočné množstvo ľudí na tú, či ktorú dávku, až potom sa začne rozmrazovať. Čiže sedíte a čakáte 20 minút, lebo sa vám práve rozmrazuje vakcína. Dúfam, že nie v mikrovlnke.

Nasledovala trochu zvýšená teplota, termosenzor v práci pri vstupe nameral 37.0. Ruku som už vedela dvihnúť úplne nad hlavu, všetko fajn. Mikrosoplík. Podstatne príjemnejšie než dávka číslo jeden.

 

September 2021: Janssen

Ďalší vpich už pol roka po dvoch Sputnikoch A prekonaní v júni? Nuž, čo človek nespraví pre magický európsky QR kód, že? A tak sme zvolili najmenšie zlo a šli sa dať opichnúť bez registrácie pekne do Mlynskej doliny, jednodávkovkou od Johnson and Johnson. 

QR kód získaný ešte v ten deň, reakcia žiadna, nula, nič. Zato nám to mimoriadne pomohlo, pretože hneď týždeň po preočkovaní sme sa vybrali surfovať do Portugalska a hotely v Porte aj Lisabone konkrétne na víkend QR kód vyžadovali, podobne ako reštaurácie. Štrnásty deň od očkovania bol presne ten piatok, kedy kód bolo všade treba a oslavovali sme, ako nám svietil nazeleno.

 

Január 2022: Pfizer

Prišiel čas prvých boosterov. Štyri mesiace od predošlej dávky? A nie je to nejak skoro? Veruže je, ale opäť raz to bolo z nevyhnutnosti: už sme boli presťahovaní v Prahe a medzi sviatkami si bratia Česi vymysleli, že bez platného negatívneho PCR testu alebo booster dávky sa cez hranicu ísť nedá. Niežeby to niekto reálne kontroloval. Ale chápem, bolo to smerované asi najviac na tie záplavy turistov, ktorí prilietajú do Prahy oslavovať Silvestra. Len to okrem toho skomplikovalo život kope ďalších miestnych.

A tak sme sa na Štefana, pred preberaním bytu, naháňali ísť si dať spraviť PCR test, po prvýkrát žužlaním vatového tampónika, ktorý nám do úst strčili v unimobunke v Púchove. No keďže sme to potrebovali otočiť s vecami ešte niekoľkokrát, skonštatovali sme, že čert to ber, jeden ďalší čip do zbierky nás nezabije.

A tak sme sa 2. januára vybrali do polikliniky v Považskej Bystrici, aby sme si odstáli asi polhodinový zástup ľudí, ktorí mali rovnako skvelý nápad ako my. Našťastie to bolo rýchlo, booster platil okamžite a už ďalší deň sme sa mohli spokojne vybrať do Prahy. 

Mne nebolo absolútne nič, z manžela som mala v noci vysokoúčinné vyhrievacie teleso a neskôr aj zvlhčovač ovzdušia. Trápilo ho to ešte ďalšie dve noci. Zato sme ušetrili asi 200 eur na ďalších PCR testoch a to sa oplatí. Manželovi som ale musela odprisahať, že minimálne do augusta mu dám s akýmikoľvek ďalšími COVID očkovaniami svätý pokoj.

 

Október 2022: Pfizer – Omikron 

Niekde v septembri som si uvedomila, že už dávno uplynulul sľubovaný august a že nás zároveň čaká dosť veľká, mesiac trvajúca cesta po Jordánsku a Saudskej Arábii. Tak som začala koumať ako to tam vyzerá s očkovaniami. Chceli tri dávky, nikde sa nedalo vyklikať jednodávkovku ako dve a tak sme v rámci návštevy Slovenska na dušičky pred návštevou prešovského cintorína zastavili na poliklinike, kde očkovali bez registrácie, nemali tam nikoho, ešte sme vyfasovali rúška, ale ochotná pani doktorka so sestričkou nás zaočkovali. Tentokrát to bola nejaká nová vakcína, ktorá vraj mala chrániť pred novými mutáciami variantu Omikron. Ako viete z predošlého článku, do apríla už nedopracovala. Alebo možno aj hej a mala som vďaka nej ľahší priebeh.

Efekt podobne ako u predošlého Pfizeru. Mne nebolo absolútne nič, manžel dve noci horúčkoval a potil sa. Ponadával si, ale aspoň sme mali ako vyplniť dotazník do Saudskej Arábie, kde už samozrejme po prílete očkovania nikto nekontroloval.

 

Bonus: Viete ale, aká bola najhoršie očkovanie, aké som za posledné dva roky absolvovala? Potrebovala som sa dať preočkovať tetanovkou a to vám teda bola radosť. Sestrička mi ju doslova vrazila pod ľavú lopatku a následný svalový spasmus ma na týždeň vykrútil ako paragraf. Bolel ma chrbát, bolel ma krk, bola som unavená jak fras, na cvičenie som mohla zabudnúť. Takže kľudne aj desať ďalších COVID včeličiek než jedno toto.