Tak a je to tu opäť. Obdobie asi najoslavnejšie, decembrom bežnými ľuďmi nazývané, mamonom popretkávané. Mesiac, kedy zúfalá slovač vyťahuje zo skríň modlitebné knižky, spolu s kuchárskymi knižkami starých materí, aj príručku prvej pomoci. Skoro som zabudol na pinzetu, lupu a dezinfekciu.

 

Hádky ohľadom Vianoc začínajú tesne po začiatku mesiaca. Totiž, dieťaťu pravého Slováka nenosí darčeky nejaký drbnutý Santa Claus, to pozor! Pekne zachováme tradície a pošleme Deda Mráza, prinajhoršom Mikuláša. Ten detičkám donesie zdravý raw adventný kalendár s nejakým „kombo“ sušeným ovocím, orieškami, banánovými chipsami a chlorelou.

 

Skúsim sa viac venovať podujatiam, ktoré Vianoce sprevádzajú. Úbytku živých betlehemov rozumiem. Povedzme si otvorene, spoločnosť je zlá. Nájsť 17 ročnú pannu, k nej starého bradatého chlapa a tvrdiť o ňom, že je pestún, je umenie... V podstate Jezuliatko sa dá nahradiť bábikou. Predsa žiadna zdravo uvažujúca biomatka nedá svoj „pokladík“ von v takom chladnom mesiaci! Živé zvieratá umiestniť na nejakom námestí nie je žiadna sranda. Seno/slama neprejde u spoločnosti detto, alergie sú všade. Btw môžeme byť radi, že husi sú vianočným betlehemom ignorované. Nechcel by som znova zažiť situáciu z leta, v hlavnej úlohe mamička a cca 3 ročné dieťa: „ Zlatko nechoď k tej husi, kopne ťa!“ True story.

 

Určite sa treba zastaviť na vianočných trhoch, máte príležitosť vidieť množstvo ľudí, ktorí sa vám buď vyhnú alebo sa môžete vyhnúť vy im. Pokiaľ nie sú uličky veľmi úzke. Ale posedenie pri teplej medovine v partii super priateľov má svoje čaro práve v tomto období, pretože v lete nás otravuje príliš veľa ôs a teplá medovina je lepšia, ako medovina studená.

 

Mali by sme sa k sebe všetci správať tak nejako milo. Netreba teda hysterčiť nad cyklicky sa opakujúcimi vianočnými reklamami, vŕtaním v paneláku, zavýjaním malých uštekaných smartplemien, zavýjaním Kevina v Sám doma 1,2,3 a ani obmedzením otváracích hodín v obchodoch... Na darčeky bol predsa čas celý rok, legendy hovoria.

 

Ináč viete o tom, že Ježiško sa nenarodil v maštali, že? Ani vianočný stromček nie je kresťanský symbol. To len tak na okraj. A ozaj, padajúce  svetielkujúce vesmírne telesá je vidieť dosť často, hlavne v auguste.

 

Za nebezpečné aktivity považujem aj spievanie/púšťanie vianočných kolied, môžete tým nasrať fakt veľa ľudí, najmä v takých hypermarketoch. Rozhadzovanie orechov po izbe, rituálne naháňanie  kapra vo vani a jeho následné usmrtenie spolu s konzumáciou, či príliš horlivé trhanie darčekového papiera môžu spôsobiť úrazy. Tu môžeme použiť veci, ktoré sme vyťahovali zo skríň v úvode. Zvolíme ľubovoľné poradie.

 

Teraz trochu vážnejšie, nevítaný zvyk v súvise s Vianocami sú preplnené zvieracie útulky. Nie, živé zviera by nemalo vyplynúť z túžby potešiť potomka práve v tento čas, pokiaľ si človek nie je stopro istý, že zvieratko naozaj zvládne. Budovanie zodpovednosti decka skrz zviera je kokotina. Na tieto účely slúži tamagoči alebo plyšák.   

Posledná vec: Sú to sviatky pokoja, takže najväčšia radosť pod stromčekom je čo? Rohyp..l.

 

Tak teda prajem všetkým čitateľom nádherné a požehnané sviatky, nech ich prežijete v zdraví a v rodinnom kruhu. Aby ste sa mohli následne na Silvestra nekresťansky rozbiť. A pisateľom to isté + nech im nevyschne... studnica inšpirácie.

Peace.