Viedeň je pre priemerného Slováka (povedzme turistu, nie pendlera, ktorý dochádza za prácou) zaujímava hlavne štyroma vecami - Primarkom v G3 alebo Shopping Center Süd, zábavným parkom v Pratri, letiskom v Schwechate alebo nakupovaním na prepchatej Mariahilfer Straße. Tí zvedavejší môžu využiť buržujské kratochvíle ako múzeá a pamiatky, prípadne architektúru, dobrodružní skúsia aj nočný život. Ale nie pre to sme dnes tu.

Pretože leto už tu je a niektorí budete chcieť možno využiť trošku voľna alebo víkend na cestu na krásny modrý Dunaj, tak si dnes posvietime na konkrétny článok viedenského gastra a služieb - kaviarne.

 

Tento článok je veľmi subjektívny a žiaľbohu to nie je platené promo, aj keď nepohnevala by som sa mať v týchto kaviarňach nejaký kredit abo čo…takže ak to niekto z týchto kaviarní čítate, kontakt na mna dostanete v redakcii. 

 

Viedeň je veľmi známa svojou kaviarenskou kultúrou, avšak tými tradičným sa dnes vyhnem a predostriem vám skôr lokálne pražiarne a malé, niekto by povedal, že aj hipsta, kaviarničky. 

Prinášam vám mojich pár vybraných, v ktorých som sa rada, a aj celkom často, povaľovala. 

 

Jonas Reindl

Nenechajte sa ošáliť, žiaden človek menom Jonas Reindl neexistuje ani neexistoval. Pražiareň je pomenovaná po Majorovi Franzovi Jonasovi, ktorý bol viedenským konštruktérom a autorom cestnej tepny na Schottentor. Práve v blízkosti tohto miesta sa objavila prvá Jonas Reindl kaviareň, ktorá tam stále je na Währinger Straße, hneď vedľa Votivkirche. Slovo Reindl je slovo z viedenského dialektu označujúce ovlálnu panvicu. 

Okrem toho, že sa dá v kaviarni násť dobré kafe, maju aj dobrý výber koláčkov, limonád a samozrejme zŕn na espresso alebo filter. Majú elegantné obaly, takže sú vhodné aj ako darček, jedno balenie stojí cca 11 - 13 EUR.

Dnes majú kaviarne dve - druhú nájdete na Westbahnstraße, asi tak 20 krokov od zastávky električky Zieglergasse, kde kafe aj pražia. Ja osobne preferujem túto oproti tej na Währinger Str.. Je tam pokojnejšie a dám vám tip - hned za rohom je stánok s kebabom, ktorý sa volá Berliner Döner a či si dáte mäso alebo falafel, dosiahne to na kebabovej stupnici level mňam do p.ce (dajte si pitu aj keď ste durumový fanúšik, robia domáce a sú lepšie ako placka).


 

Balthasar

Káva z tohto klenotu trošku ďalej (ale nie zas tak ďaleko) od centra priamo na Praterstraße chutí ako tekuté objatie. Keď kráčate po Praterstraße či už od stanice metra Nestroyplatz alebo od stanice metra a S-Bahn Praterstern, už pár metrov dopredu vás vôňa kávy šteklí v nose. Vynikajúce prevedenie hocijakých káv od klasického espressa, cez kapučína a flat white-y po filter. K tomu nejaký sendvič alebo pečivo - je-li libo. Príjemné a minimalistické prostredie. V nedeľu bývaju zatvorení a berú len cash (Bargeld). Ak sa chcete odteperiť niekam, kde nie je až tak rušno, ale stále ste v širšom centre, Balthasar Kaffee Bar je super voľba.


 

Kaffeefabrik

Ak sa už zjavíte na nákupoch na Mariahilferstraße, pár minút chôdze od hlavnej ulice je Kaffeefabrik (prípadne ak ste nerd ako ja, a chodíte kupovať karty na Magic the Gathering do Spielraum, tak je to asi o dva domy ďalej), kde vaše nervy, telo aj duch môžu pookriať pri káve tejto ďalšej lokálnej pražiarne. Kafe nielen varia, ale aj pražia, je to niekoľko druhov bio-kávy, skúsila som niekoľko druhov zŕn aj doma, všetky super, dokonca aj bezkofeínová, ktorá chutí ako skutočná. Jednu minimini kaviarničku Kaffeefabrik nájdete pár minút chôze od Karlsplatz na Favoritenstraße 4 - majú tam síce stolík či dva, avšak veľmi pohodlne si tam neposedíte. Ak budete poblíž, vezmite si určite kafe so sebou.

 

Coffee Pirates

Myslím, že toto miesto je moje najobľúbenejšie, aj čo sa týka kaviarne aj pražiarne. Je mimo centra, neďaleko campusu Universität Wien, tažke ma trošku aj takú študentskú atmosféru. Aj sa dá odtiaľ dosť dobre pracovať, kaviareň je veľká a priestranná a to kafe je oh my my! Ak sa tam vypravíte, alebo budete poblíž Spitalgasse 17 (napr. na tej istej ulici je Viktor Frankl Museum), určite odporúčam aj zakúpenie zrniečok na espresso a/alebo filter. 

 

Honorary Mention: Brass Monkey

Prečo honorary? Dobrá káva, avšak nie je to pražiareň. Ale ak si chcete dať k dobrej káve aj úplne mega dobré cupcakes, tak Brass Monkey je miesto, kam chcete ísť. Okrem kapkejkov si môžete - na rozdiel od vyššie spomenutých - dať aj raňajky alebo brunch. 

Tiež sú dve, jedna je v Mariahilfe na Gumperndorfer Str. a jedna je úplne zašitá mimo centra, medzi bytovkami v Erdbergu, avšak len cez cestu od Donaukanal. 

 

Tourist trap: Fenster Cafe

Dobrá káva, aj pražia, aj pri centre, lebo je hneď pri Schwedenplatz a Fleischmarkt, na skok od Stephansdomu, ale je to proste taká turistická pasca. Hlavným zdrojom tejto pasce na influencerky je takzvané Cornettoccino, aka kapučíno v kornútku. 

Takže ak vám nevadí trošku si postáť v rade na kávu so sebou, lebo miesta na sedenie nemajú a kávu, ako napovedá názov, predávajú iba z okienka historickej budovy, a roj influenceriek s kornetočínami v ruke snažiac sa spraviť čo najlepšiu fotku na Instagram, tak ich kafe rozhodne odporúčam, špeciálne ich filter minule chutil ako čokoláda s pomarančovou kôrou a to bolo veľmi mňam.

 

Tak… a to bol môj skromný výber. Nabudúce bude diel o zmrzke, ktorý nebude o nič objektívnejši ako tento tu, lebo na tú som ja kajnšmetke. Ak by ste radi ešte nejaké lokálne tipy na Zlaté Jablko, tak mi dajte do diskusie, že o čom tak by ste chceli čítať.