Určite ste sa zľakli, že idem agitovať do komunálnych volieb. Ha! Nesprávne... Chcem sa s vami podeliť o jedno deja-vú, ktoré som zažila pred pár dňami v Rumunsku pri rozhovore s miestnymi.

Už pri svojom príchode do krajiny som si všimla v mestách veľké portréty na stĺpoch, potlače na autobusoch, bilboardy, z ktorých sa ksichtili akísi muži. Pretože moja pasívna rumunčina miestami pokrivkáva ešte dosť, nevedela som, o čo presne ide. Že ide o voľby, to mi bolo úplne jasné. Takmer ihneď, ako som sa mohla porozprávať s miestnymi, moja otázka smerovala práve k tejto téme. Zaujímalo ma, čo sú to za voľby, čo sú to za muži a podobne. Mihai, mladý človek, ktorý bol ochotný toto so mnou preberať, mi vysvetlil, že ich krajina o chvíľku zažije druhé kolo prezidentských volieb, v ktorých proti sebe stoja Klaus Iohannis a Victor Ponta.

 

Klaus Iohannis je pravicovým kandidátom, ktorý má nemeckých predkov. Jeho predkovia zo Saska sa usadili v meste Sibiu v časoch dávno minulých a v tomto meste žije dodnes početná nemecká menšina. Iohannis ako niekoľkokrát zvolený primátor Sibiu nielenže dotiahol toto mesto na Európske mesto kultúry, ale dokázal ho za tie roky pozdvihnúť a nezruinovať rozpočet. V Sibiu je meno Iohannis pojem. Vyjadruje sa slušne, neútočne. Je ženatý, ale bezdetný, pretože s manželkou nemôžu mať vlastného potomka.

 

Victor Ponta, aktuálny rumunský premiér, komunista, že má hádam fotku Lenina pod vankúšom a pred spaním ju bozkáva. Robí predvolebné mítingy na štadiónoch, v červenej farbe, kde na neho mávajú tisícky fanúšikov a voličov. Raz rozvedený, kadiaľ chodí, tam osočuje Iohannisa, že nie je Rumun a je to zlý zlý nerodinný typ, lebo nemá deti a že sa nehlási k ortodoxnému pravoslávnemu náboženstvu, ale je luterán a teda pohan. Ľudia Pontu milujú - ale hlavne tí z hladových dolín a z vidieka. Ľudia z miest a tí, ktorí pracujú v zahraničí, chcú Iohannisa (vydobyli si možnosť voliť na rumunských ambasádach vo väčšine európskych hlavných miest, čo pred piatimi rokmi nebolo vôbec možné).

 

V sobotu 8.11. boli po celom Rumunsku v mestách demonštrácie a pochody na podporu Klausa Iohannisa.

 

Keď mi toto Mihai rozprával, cítila som sa zvláštne. Tiež sa vám to všetko zdá akési povedomé?

 

 

Poznámka: Titulný obrázok je fotka z jedného z predvolebných mítingov Victora Pontu, zdroj: bucharestlife.net