Minule som čítal tento článok. Je to dlhé ako šľak, ale zaoberá sa to tým, ako vlastne vznikol mýtus o Šorošovi ako šedej eminencii, ktorá ťahá v pozadí za všetky šnúrky.

Jej tvorcom je istý Finkelstein (+ nejakí jeho nasledovníci) a základná premisa je tá, že každé voľby sú už dopredu rozhodnuté. Väčšina ľudí už dopredu vie za koho alebo proti komu budú hlasovať a je veľmi ťažké ich presvedčiť o opaku. Najlepšou cestou ako teda vyhrať voľby je demoralizovať voličov vašich oponentov.

Finkelstein dlho sledoval politické trendy a dospel k záveru, že témy, ktoré dokážu spôsobiť najvačšie škody sú drogy, kriminalita a rasa. Cieľom tejto taktiky je čo najviac polarizovať spoločnosť pomocou strachu. Ako napísal Nixonovi: „Nebezpečenstvo musí byť prezentované ako prichádzajúce zľava“. Politickí oponenti musia byť prezentovaní ako ultra liberálni, šialene liberálni a podobne. Finkelstein a jeho nasledovníci sú vlastne dôvodom, prečo je liberál dnes už nadávka.

Každá kampaň potrebuje nepriateľa a potrebujete na neho zaútočiť ako prvý. Je dobré, aby tento nepriateľ mal aj tvár človeka. Nebojovalo sa proti nacizmu, ale proti Hitlerovi, nie proti Al-Kájde, ale Usamovi.

Finkelsteina si najal aj Orbán, keď potreboval vyhrať maďarské voľby. Maďarsko bolo v roku 2008 dosť v prdeli, viacmenej skrachovalo a muselo byť zachraňované Medzinárodným menovým fondom. MMF to však nerobil z dobrého srdca a na oplátku požaduje reformy a úsporné opatrenia. Orbán sa teda pokúša prepísať maďarské dejiny. Maďarsko vykresľuje ako krajinu, ktorá je obkľúčená vonkajšími nepriateľmi (v minulosti Osmanská ríša, neskôr nacisti a komunisti), teraz islam, sekulárna spoločnosť, zahraničný kapitál, mimovládky atď.

Ale čo keby sa konečne zdvihol závoj konšpirácií a v pozadí sa objavila temná figúra, ktorá to všetko kontroluje? Niekto, kto nielenže kontroluje veľký kapitál ale ho aj stelesňuje. Maďar, cudzí ale predsa známy. A tak voľba padla na Soroša. Soroš bol perfektný cieľ. Nebol politik a mohol sa na Orbána v podstate vysrať. Ak by však urobil nejaké kroky proti Sorošovi, len by sa potvrdilo, že má vplyv. Pre Orbána skrátka win-win. Soroš navyše roky podporoval otvorenú spoločnosť, liberalizmus a mimovládne organizácie, ktoré Orbán nenávidel. (To, že ako študent od neho tiež dostal štipko mu už nevadilo.)

Tento koncept je totálne univerzálny a s väčším alebo menším úspechom ho používajú politici viacmenej dodnes, len ho prispôsobujú miestnym reáliám.

Slovenská implementácia

Ako všetko, čo preberieme zo zahraničia, musí byť slovenská implementácia nejaká taká trápno-smiešna. Spomeňte si na Fica ako vybľakuje o Sorošovi a liberáloch. O ucelenej islamskej komunite, scientológoch a feťákoch. Opozícia je zlá, ovládaná Sorošom a scientológmi, gayovia vám ukradnú deti a budú ich spolu s migrantmi znásilňovať, you know, the usual. Ešte šťastie, že Erik nie je taký dobrý ako Finkelstein.

Cieľ je však rovnaký, zdecimovať voliča opozície, aby neprišiel k voľbám vôbec alebo tam hodil nejaký protestný hlas (už nech si pod tým predstaví človek hocičo). Presvedčiť nás, že všetci politici sú vlastne rovnakí a teda, že je vlastne lepšie, keď tam ostanú tí zabehnutí z jeho partaje. On bude mať svojich 20 percent aj keby v priamom prenose precahol barana. Tak ako každý Slovák, aj ja som insitný politológ. S tým tvrdením, že človek už dopredu vie, za koho bude hlasovať, sa celkom stotožňujem. Neviem si predstaviť, že nejaký človek v jedných voľbách volí ĽSNS a v ďalších SaS. Takisto volič Harabina sa len tak nezmení na voliča PS/Spolu.

Mi to nedalo, tak som si spravil aj excelovskú tabuľku (súvislosť s nemenovaným predsedom jednej opozičnej strany čisto náhodná). Pozrel som si výsledky našich volieb od roku 2006. Strany som si rozdelil na dva tábory (rátal som len strany, ktoré mali viac ako 3 percentá, nechcelo sa mi rátať kadejaké obskúrne strany bubnujúcich bakalárov), ktoré som ako insitný politológ pomenoval nasledovne:

  1. Nacisticko-kleptokratické strany (ĽSNS + SMER a všetci, ktorí s nimi vládli + KSS – hej, aj taká strana mala u nás v 21.storočí viac ako 3 percentá)
  2. Ostatní

Následne som použil metódu hypergeometrického rozd..... nie, žiadnu metódu som nepoužil, len som sčítal hlasy, ktoré dostali nacisticko-kleptokratické strany a pri každých voľbách mi vyšlo číslo niekde medzi 1,1 a 1,3 mega. Záver, ktorý som vyvodil je, že počet dementov v našej krajine je zhruba konštantný a len plynule prechádzajú medzi stranami z tejto strany spektra. Medzi stranami, ktoré som označil ako ostatné to asi nebude inak. Suma sumárum z tohto všetkeho je, že je zbytočné presviedčať voličov z jedného tábora nech prejdú do druhého.

Zbytočne chlapci a dievčatá z PS/Spolu spisujú 250 stranový, rodovo vyvážený program. Účinnejšie by bolo ho vytlačiť, zviazať do tvrdej väzby a jebať s ním voličov nacisticko-kleptokratických strán po hlavách. Zbytočne tam zvolávate schôdze na odvolanie toho a toho alebo tlačovky, na ktorých sa neviete dohodnúť ani sami medzi sebou. Váš nepriateľ hrá oveľa špinavšiu hru a ak nechcete zase prehrať, tak by ste mali aj vy. Keď sa opozícia okolo Dzurindu na konci minulého storočia dozvedela, že na nich Mečiar nasadil SIS, nezvolávali (len) tlačovky, ale zorganizovala okolo seba kontra-rozviedku. Skrátka, účel svätí prostriedky.

Dávid neporazil Goliáša tak, že ho odvolal v parlamente. Nabil do praku šuter a jebol ho Goliášovi medzi oči. To by ste mali spraviť aj vy, šutrov vám v poslednej dobe z Kočnerovej threemy vypadlo požehnane. Keď Fico nazval Trubana feťákom, tak ho mal Truban obratom vyzvať na súboj v klietke.  Už to mám normálne pred očami.

Oktagon č. neviem koľko – celé by to moderoval Martin Nikodým v hale na Pasienkoch. Už pred zápasom dochádza k potýčkam medzi babkami vystupujúcimi z autobusov, ktoré ich zadarmo pozvážali z dedín z celého Slovenska a mladými mestskými liberálmi prichádzajúcimi k hale na kolobežkách a velocipédoch.

V hale to vrie. Nikodým fejkovo hrubým hlasom ohlasuje bojovníkov. V červenom rohu a čevených trenkách nastupuje birmovaný komunista, 5 rokov v ringu neporazený, naposledy ho porazil Andrej „The Užerník“ Kiska KO v druhom kole, doktor práv a alkoholik Róbeeert „The Hranooool“ Ficoooooo. V modrom rohu a dúhových trenkách nastupuje bývalý podnikateľ a budúci premiér Michaaal „Sick Boy“ Trubaaaaaan.

No ale späť k téme a pár slov pre opozíciu. Mne je jedno, či sa spojíte do jednej superstrany, mega koalície, kolchozu alebo čoho. Podstatné je, že treba Fica, Danka a ich nohsledov odtiaľ dostať preč. Teraz nie je čas byť peknučký a uhladený, treba vytiahnúť zbrane najväčšieho kalibru. Najmite si spindoktorov, politických marketérov alebo neviem koho, čo sa tomuto venuje. Beblavý nech zájde k logopédovi a do posilky, Kiska k niekomu, kto mu pomôže s jeho nerozhodnosťou, Truban k odborníkom na etiketu, aby už memorandá neposielal kuriérom. Sulík s Matovičom si môžu náklady na psychológa dokonca rozdeliť.

Celé by to bolo dobré zastrešiť nejakým poriadne úderným sloganom, ako keď Dzurinda sľuboval dvojnásobné platy kedysi. Nie tieto vaše odvary o modernom a inovatívnom Slovensku.

Záverom ešte, že článok sa volá volebná skepsa. Neviem ako u vás, ale u mňa ešte nikdy nebola väčšia :/