Anders Behring Breivik, nórsky psychopat, ktorý zabil viac ako 90 ľudí pred svojím útokom pripravil vyše 1500 stranový dokument 2083: Európska deklarácia nezávislosti. V haldách paranoidných textov definuje pojmy ako „Marxisticko multiukulturálna propaganda“ a „politika korektnosti“, ktoré vraj môžu za to, že Európa je čoraz viac islamizovaná.

 

Spomína aj Slovensko – ako krajinu, ktorá je myšlienkou „marxisticko multikulturálnej propagandy“ ovládané najmenej (viď tabuľka v galérii). Slovensko získalo až 90 bodov, čo znamená, že máme „hlavy najmenej vymyté multikulturalizmom“. Inými slovami, že sme (podľa jeho facebookových výskumov) z hodnotených štátov najviac xenofóbni a rasistickí.

 

Breivik nás ďalej chváli za Benešove dekréty a vysídlenie sudetských Nemcov v princípe za to, že „neznášali národ na ktorého území žili“ a navrhuje použitie podobných techník voči prisťahovalcom.

 

Aj keď metódy  Breivikovho výskumu sú pochybné a maximálne nevedecké a ich výpovedná hodnota sa môže blížiť k nule, je možné že na jeho tvrdeniach je niečo pravdy. Témy xenofóbie a rasizmu sa v našich médiách objavujú na týždennej báze.  (Prípad Malackí rómovia, téma rómskej problematiky u nás celkovo, či "blbá nálada" vo vzťahu k prijímaniu prisťahovalcov). Určite sa však nie je čím chváliť.

 

Verme teda, že ďalšie Európske ultrapravicové tupelá, vrátane tých našich, sú natoľko nedovzdelané, že by v živote nedokázali prečítať tento 1500 stranový text nie nepodobný Mein Kampfu, nebodaj si z neho niečo zobrať a inšpirovať sa.

 

A ja osobne dúfam, že súčasťou Breivikovho trestu bude aj zamedzenie možnosti šíriť svoju hejterskú a xenofóbnu propagandu ďalej. Pri skrachovanom Grécku, krachujúcej Amerike a blížiacej sa potenciálnej svetovej finančnej kríze je eskalovanie rasovo motivovaného násilia fakt to posledné čo teraz potrebujeme.

 

Ďalšie témy pri ktorých Breivik spomína Slovensko nájdete v tomto článku.

 

titulné foto: fbihandbook.com