Oslovila ma naša DM female celebrita, či by som jej neporadil s výberom vína na jej svadbu. Keďže tu máme ešte pár pevných slobodných -ciniek a pár starších pardálov, ktorým budú o chvíľu krvácať peňaženky na svadbách ich detí, pár rád ohľadom vína sa im bude hodiť. A vlastne, čo to hovorím, veď všetci sa ženíme/vydávame aspoň 2x za život. Väčšina DM osadenstva sa zaraďuje ku konzumentom piva, ale i tak na svadobnom stole namiesto fľašky bahna bude tróniť niečo ušľachtilejšie. Môže sa vyskytnúť situácia, že otcovho koňa brat si doma vyrába víno. Samozrejme, že je z Pezinka, Modry (doplniť podľa OP dotyčného) a už len tým je predurčený na to, aby jeho víno bolo najlepšie, prírodné a najvhodnejšie na vašu svadbu. Moja prvá rada znie: dôveruj, ale preveruj (degustuj/ochutnaj). Víno môže byť podľa vinára dobré, ale ak nie je a dotyčného víno vám nechutí, máte prvý big problém. Buď sa minimálne urazí iba Pán vinár, alebo polovica patričnej rodiny. V súčasnosti sú už naše gastrozariadenia vybavené pomerne slušnou kolekciou vín. Ak dokonca majú vyšší level čašníka - someliéra, určite si od neho dajte poradiť. Degustáciu odporúčaných vín určite nevynechajte. V prípade, že si budete zabezpečovať svoje víno, reštaurácie to zväčša umožnia, ale aby aj oni mali dáky kšeft, na každú fľašu vám budú účtovať “korkovné”. Je to suma za servis ohľadom vášho vína a nie je to nič nenormálne.

Poďme si vymenovať pár premenných, ktoré by vám mohli pomôcť pri výbere vín.

Sudové či fľašové? Stále nechápem, kde sa v podvedomí Slovače berie názor, že sudové víno je lepšie. Nie je to tak. Lepšie povedané, nie je to tak u profi vinárov. Tí pri výrobe vína do sudového dávajú to víno, ktoré nie je svojimi kvalitatívnymi znakmi vhodné do fľaše. Navyše, víno je veľmi citlivé na vplyv kyslíka a v demižónoch a bandaskách, v ktorých sa prenesie na vašu svadbu, sa bude kaziť a strácať na kvalite. Plus, personálu sa s týmito nádobami zle narába a ťažko sa dostanú do chladničky. A ešte aj s nádobami po svadbe budete mať oštaru, keď ich budete musieť vrátiť. Takže budete mať na stole negustiózne džbániky s teplým bielym vínom. Oproti tomu profesionálna fľaša vína vyzerá šik. Vyvarujte sa, prosím, tvorby vlastných etikiet na víno. Naozaj, etikety s cukrujúcimi sa holúbkami a cifrovaným okrajom nie sú in. Ak však napriek tomu trváte na etiketách s vašimi infantilne zdrobnenými krstnými menami, veľa vinárov fľašuje tak, že nedáva svoju originál etiketu ihneď na fľašu. Môžete tak kúpiť profi víno s “holou” fľašou a ten zázrak grafiky vytvorený doma vo worde si tam ešte môžete nacapiť.

Región a hostia na svadbe. Je dobré poznať tieto špecifiká. Či sa hostia vyznajú vo víne alebo či nakúpite zbytočnú kvalitu pre neodborné publikum. Podľa vkusu a pohlavia hostí sa vyberá i pomer vína, čo sa týka farby. Zväčša je to 2/3 bieleho vína a 1/3 vína červeného.

Ročník vína. Pre biele a ružové odporúčam mladé vína. Čiže aktuálny ročník. Pre neznalých a Luborga: pre rok 2018 vyberáme víno ročníka 2017, maximálne 2016. Svadby sa konajú zväčša v teplých mesiacoch roka, a tak by biele víno malo byť osviežujúce. Okrem peňažných darov hostí vám predsa záleží i na tom, aby ste s nimi strávili čo najviac času. U červených vín by som však odporúčal siahnuť po niečom staršom. Tu by som stavil na vek vína 3 až 5 rokov. Vína budú už nazreté, ale nie príliš. Samozrejme, čím staršie víno, tým vyššia cena. Nielen na svadbu, ale i pri bežnom pití si pozrite na etikete dátum fľašovania/plnenia. Kúpiť môžete i čerstvo nafľašované víno, ale odporúčam jeho vychutnanie si aspoň 3 mesiace od nafľašovania.

Kvalitatívna/cenová kategória vína: Na svadbu je úplne zbytočné kupovať drahé, vyzreté, prémiové víno. Pravdepodobne ho nikto neocení. Navyše, na svadbe ste hviezdami vy a ide o dobrú náladu a atmosféru. Ľudia sa stretnú, majú sa baviť, povedať si novinky za 100 rokov, čo sa nevideli. Ja viem, že tu máme samých zazobaných IT-čkárov, právnikov a capitána, ale bežná stredná trieda vína bude bohato stačiť. Zo slovenských vín sú to podľa zákona vína označené ako: Víno s chráneným označením pôvodu. Na fľaši ešte môžete nájsť doplnkové info podľa starého vinárskeho zákona, aký má víno prívlastok. Ide o hodnotu obsahu cukru v hrozne pri zbere. Pretože kvasenie má presné pravidlá, koľko sa z toho cukru môže vytvoriť alkoholu, čím vyšší prívlastok, tým viac alkoholu. U bielych/ružových vín by som sa zameral na neskorý zber. Víno nebude príliš ľahké (vodové), ale nebude mať ani príliš veľa alkoholu na to, aby vám hostia rýchlo odišli do kolien (skôr, než odovzdajú dary). Pri červených odporúčam ísť o prívlastok vyššie: výber z hrozna. Predsa len, modré hrozno potrebuje viac slnka na vyzretie a tým je i obsah cukru pri zbere vyšší. Výbery ako hrozienkový, slamový či ľadový sú vhodné iba ako prípitok, prípadne k svadobnej torte.

Obsah cukru vo víne: Podľa jeho množstva delíme vína na suché (kyslé™ Luborg), polosuché, polosladké a sladké. Nad sladkými (okrem výberov k aperitívu) by som ani neuvažoval. Polosladké vína sú veľmi príjemné na pitie hlavne pre ženy, ale sú veľmi unavujúce a ťažké. Takže nám ostali vína suché a polosuché. Suché vína lepšie osviežia v horúcich dňoch, ale pre niekoho sú kyslé a nepitné. Polosuché vína sú v súčasnosti veľmi populárne, dobre sa pijú a tento obsah cukru pristane hlavne ružovým vínam. Pri suchých vínach podľa zákona by mal byť obsah cukru do 4g/l vína. Za suché víno sa však dá legislatívne považovať i víno, ktoré ho má viac. V tom prípade obsah cukru nesmie byť vyšší ako o 2g/l než je obsah kyselín. V bielych/ružových vínach je bežný obsah kyselín 5-8 g/l, a tak ak má víno napríklad 8g/l kyselín plus 2 g, víno môže mať až 10 g/l cukru a stále je zatriedené ako suché. Tento obsah cukru je však už cítiť, a víno je hladšie na chuti. V súčasnosti je tento presný obsah cukru bežne na zadnej etikete. Preto odporúčam ako zlatú strednú cestu bielych vín na svadbu víno s obsahom cukru 7-10 g/l. U ružových to bude viac, okolo 14-20 g/l, ale tieto vína budú už označené ako polosuché. Pre červené vína by som sa o inej ako suchej katogórii ani nebavil.

Víno podľa farby:

Biele vína:

Aromatické odrody: Tramín, Devín, Pálava, Muškáty, Iršai. Zaujmú svojou výraznou aromatikou, ale to je zároveň aj ich hendikepom. Príliš voňavé odrody vyhovujú iba malému počtu konzumentov a ak ich pijeme dlhší čas, táto vôňa skôr prekáža.

Rizlingy: Považujú sa za chlapské odrody s vyšším obsahom kyselín. Hlavne rizling rýnsky je “tvrdšie” víno. Určite by som však odporúčal rizling vlašský, ktorý má príjemný ovocný buket a ak má určitý zvyškový cukor, budú males i females spokojní.

Odrody z rodiny rulandských (burgundských): rulandské biele (burgundské biele, pinot blanc) sa vyznačuje nie príliš výrazným buketom. Vína sú skôr neutrálnejšie, minerálne so sviežou kyselinkou. Rulandské sivé (často označované ako šedé - čechizmus), (burgundské sivé, pinot gris) je veľmi kvalitná odroda poskytujúca vína s plnším telom a korenistou aromatikou. Chardonnay (čítaj šardoné) je v posledných časoch veľmi populárna odroda. V našich podmienkach poskytuje vína príjemne ovocné, so stredne plným telom.

Veltlínske zelené, Sauvignon: Charakter vín z týchto odrôd je veľmi podobný. Prevládajú svieže, herbálne tóny. Vína sú príjemne harmonické, so stredne plným telom a sviežou kyselinou.

Ružové vína: V našich podmienkach sa veľmi darí ich výrobe. Sú zväčša postavené na ovocnej aromatike a zvyškovom cukre. Najviac sa vyrábajú z frankovky modrej, kde v ich charaktere prevláda drobné ovocie typu jahoda a malina. Druhou odrodou, veľmi vhodnou na ružové vína je cabernet sauvignon. Ružové vína tejto odrody sa vyznačujú väčšou sviežosťou a aromatikou po ríbezliach, limetke a lesnej jahode.

Červené vína:

Frankovka modrá: Pekne dozretá frankovka poskytuje stredne plné vína. Vína nie sú až tak výrazne zvieravé. Buket je charakteristický po dozretej slivke so škoricovou korenistosťou.

Cabernet sauvignon: Stredne plné, až plné vína. Mladšie ročníky majú výraznejšie zvieravé triesloviny. Buket je po čiernej ríbezli a tmavom kôstkovom ovocí.

Rulandské modré (burgundské, pinot noir): Odroda nie veľmi vhodná na svadbu. Farba je veľmi svetlá a neznalí to budú považovať za vodnára. Chuť ani vôňa sa nevyznačujú prílišnou intenzitou. Toto víno je však veľmi harmonické a v jeho chuti je cítiť niekoľko vrstiev. Špičkový ruland modrý sa hodí na vychutnanie a pre ľudí, ktorí sa už vo vínach vyznajú.

Alibernet, André: Odrody, z ktorých sú vína výrazne trieslovinové. Zaujmú hlavne ľudí, ktorý sa do vína príliš nerozumejú, lebo majú výrazny prejav. Podľa mňa im chýba ušľachtilosť.

Dunaj: Naša originál slovenská odroda. Vyšľachtená na naše agro podmienky. Ide o veľmi kvalitnú odrodu poskytujúcu hrozno pre výrobu plných, výrazne sfarbených, ušľachtilých vín. Buket je po tmavom červenom ovocí ako je višňa a slivka. Zrením sa vo víne prejavuje chuť po tmavej čokoláde.

Nabudúce voľné pokračovania: Vyberáme víno k rozvodu a Vyberáme víno na kar.

P.S.: tí dvaja čitatelia, čo sa dostali až sem na záver, majú u mňa po fľaške vína.