Pamätať si všetky úžasné politické sľuby, ktoré sa za posledných 15 rokov nesplnili, je rovnako zbytočné, ako snažiť sa vyhrať súťaž v rozprávaní v imaginárnom jazyku, nápadne sa podobajúcom slovenčine, proti kapitánovi 30m falusovi - po prvé je to nemožné, a ak by to náhodou bolo možné, tak vám z toho bude len do plaču. Napriek tomu určite nie som jediný, čo si pamätá sľub jedného zbytočného predsedu tlčhubu, že v roku 2010 bude diaľnica až do Košíc. Vravel som si, že to bude tak v roku 2020, rovnako ako teleport. Rok 2020 je za rohom a mám pocit, že ten teleport bude predsa len trochu skôr a dokonca lacnejší. Tým by sa dal charakterizovať celý politický vývoj za posledných tridsať rokov - politický sľub vynásobím svojou najpesimistickejšou konštantou a nakoniec sa ukáže, že som bol nesmierny optimista.

 

Koaličné novinky

Keď pred pár rokmi šéf vietnamskej cestovky Biely nos vyhlásil, že ľudia radi vybavujú veci osobne na úradoch, ako argument prečo už nie je všetka tá zbytočná byrokracia online, chcel som napísať článok s názvom „Majú v piči“ o tom, k akému politickému dnu Smerujeme. O pár rokov cynickejší už viem, že neexistuje žiadne dno a pokým bude čo kradnúť (a to vždy), pôjde naša hlavná strana smerom k želaniam voliča. Preto sa netreba čudovať, že ak je najnovší trend, že ľudia chcú zmenu, tak sa bude tváriť najdlhšie pôsobiaca strana v parlamente s kandidátkou na 90 percent rovnakou ako naposledy, že je presne tou zmenou, čo tento štát potrebuje. Ak v roku 2024 bude najväčšie želanie ľudí „Smer do piče“, tak budú billboardy s vyškereným Ficom a nápisom „Smer do piče. Voľte Smer“ a Blaha o tom napíše osemsto zbytočne bezobsažných statusov o slniečkároch, deťoch hamburgerov a USA, lebo nič užitočné robiť aj tak nevie.

A tak teda v skratke, dostali sme náhľad do sveta vysokej politiky, ktorá vyzerá asi takto:

- ministerke tajomníčke, ktorá si s mafiánom písala správy o tom ako vybavovali „správne“ rozsudky bolo poďakované za dobrú prácu, ktorú odviedla, čo vlastne dáva zmysel, pre niekoho to bola dobrá práca

- podpredseda parlamentu, ktorý by v slušnej krajine už dávno sedel, si okrem vypisovania s mafiánom, posielal selfíčka ženskej obvinenej z vraždy nechcel traumatizovať spoločnosť svojím odstúpením

- bývalý generálny prokurátor, ktorý sa dostal na svoje miesto vďaka Smeru (ale fuj vláda Radičovej), sa dostal cez kamoša mafiána k nahrávke SIS o kupovaní politikov. Ako človek, ktorý si ctí zákony nadovšetko, sa rozhodne, že je len jedna vec, čo môže spraviť - ísť vydierať hlavného aktéra. Okrem iného sa ukázalo, že v kancelárií si s kamošom mafiánom nainštaloval kameru na nahrávanie návštev a videá z nahrávok boli v uložené v trezore u mafiána

- premiér, obklopený náhodami - náhodou bývajúci v byte patriacemu daňovému podvodníkovi (toho času v base), náhodou sused mafiána (toho času číslo dva na americkom sankčnom zozname), obvineného z objednania vraždy, mal náhodnú milenku, ktorá pred ním obrábala týpka, ktorý je odsúdený za pašovanie heroínu - ale Fico s ním nikdy nevolal a má na to nejaké potvrdenie, o ktorom vie iba on

- nikto z hore obvinených nie je vyšetrovaný, lebo načo. Aj tak za to môže Sorosom zaplatená vláda a prezident ako bábka američanov. Áno, najväčší odpad sa stal mainstreamom.

Mimochodom, pämatáte si ako sa začiatkom roka hlasovalo o tom, že Ficových 13 rokov praxe je vlastne 15 a preto môže kandidovať na ústavného sudcu? Ja tiež nie, s tým všetkým, čo sa stalo odvtedy, to už ani nie je v top 100-vke absurdít tohto roku, iba taký priemerný zabudnuteľný deň. Svoju zmenu ku smradlavejšiemu hnoju táto zbierka zlodejov tváriaca sa ako politická strana završuje lovením v hnedom rybníčku. Fico obhajuje Miňa a Blahove zdroje sú Hlavné správy, len tak náhodou spolufinancované Kočnerom.

 

Ale koalícia nie je iba strana Zmeň, bolo by neférové ak by sme zabudli na kapitána retarda, čestného ruského otitulovaného riťoleza, podla vlastného názoru nie plagiátora, lebo také slovo sa v posudku o jeho opajcnutej rigorózke nenachádzalo, ani vizuálne. Bolo by vtipné, kebyže tento vzácny exemplár, ktorý má vek vyšší ako IQ, bol súčasťou televíznej šou pre ľudí s morbidným záujmom o nezmyselné nápady najhlúpejších ľudí, ale toto nám sedí v parlamente, a aby to nestačilo, tak to aj bohužiaľ prichádza s nápadmi. Takže sa môžeme poďakovať za rekreačné poukazy, zobrazovanie slovenských potravín v letákoch, odvod pre reťazce (zrušený Bruselom) a najmä meranie falusov s Budapešťou, čo vystihuje celú neschopnosť tohto človeka - chce postaviť vyšší stožiar a ešte aj to dojebe. Ale strana nie je iba jeden človek, takže pán opitá tlačenka nám vymyslel, že hokejové logo uráža náš štátny znak (zatiaľ čo logo jeho strany dáva +10% k národnej hrdosti). Ministerku zbytočnú zaujímalo, skade vzali protestujúci farmári prachy na dopravu do Bratislavy - evidentne im ešte všetko neukradli. Aj by som povedal, že to, že sa ponárajú pod hranicu relevantnosti je presne to, čo si záslužia, ale to nie je pravda, v slušnej krajine, by sme o tomto bizáre vedeli iba z reportáži na Kočnerovi závislého žurnalistu M. D., toho času trestne stíhaného.

Béla, náhodne stretávajúci Kočnera, sa ďalej neúspešne tváril, že má chrbticu, ale písaním o mimoparlamentých stranách si drať klávesnicu nebudem.

 

Ako súčasť budúcej koalície je vhodné spomenúť jedinú skutočnú opozíciu, ktorá nápadne často hlasuje so Smerom, najmä keď ide o zásadné zmeny, ktoré nás posunú smerom k Afrike. Za štyri roky sme si už tak nejak zvykli na týchto bojovníkov proti gramatike a zdravému rozumu, a čo iné nám ostáva, budú tu aj ďalšie štyri roky. Tento rok nám znovu ukázali nové varianty na cirkusové číslo ale my nie sme fašisti - Miňo sa najprv tváril, že na nahrávke z rádia predsa nie je on, ale potom vravel, že si za svojimi slovami stojí a teraz sa na billboardoch tvári ako plešatý Ježiš - martýr vyhodený za povedanie názoru. Ďalšieho vytetovaný hakenkreuz na hrudi je mladícka nerozvážnosť, ktorou balil baby, len náhodou si to nevie odstrániť. Hovorca náhodou spieval vo fašistickej kapele, to bol určite len zlý hudobný vkus v mladosti, niekto Spice Girls, niekto Biely Odpor. A v pozadí všetkého stojí iný mafián, tentokrát z Černákovej éry. Taká novodobá klasika. Okrem toho ukázali, že hlavné kritérium obľúbenosti pre nich je pičung na Kisku, 17 gramov kokaínu a zbrane bez povolenia v aute vôbec nevadia, takže ak vás prídu v budúcnosti lynčovať, stačí zakričať magickú formulu Kiskajeuže a dostanete zelené tričko, ak k tomu pridáte Židov, tak ste rovno na kandidátke. V rámci boja za život pribrali k sebe najbigotnejších chujov, ale spájanie cirkvi s fašistami nie je nič nové, a končí obesením.

Ďalšie, čo ukázali, je ich sila spájania, vďaka ich úspešnej spolupráci s antisystémovým sla-bi-KÁROM máme prezidentku a teraz tak nejak naivne dúfame, že zoberú dosť hlasov národniarom a vla-sť zoberie dosť im, ale zas nie toľko, aby sa dostala do parlamentu, a spolu to tak nejak vyjde - nebude dosť mandátov na koalíciu. Pekne zúfalé, že?

 

Síce neviem, čo tým chce povedať, ale treba uznať rozhľad - málokto pozná indického šachistu Vihra Narota a vietnamskú pochúťku tim pa dom.

 

 

Opozícia, naše svetlejšie zajtrajšky

„Vznikla platforma“, je veta, ktorá by mohla stačiť na popísanie celej opozície. Aspoň raz by som chcel voliť menšie dobro, a nie len pre to, aby tam už konečne bol niekto, kto menej kradne, ale mám obavy, že sa znovu nedá. Rišovi to už v žiadnej tabuľke nevychádza na päť percent a zrazu, po vykopnutí polky strany, sa chce spájať. Matovičovi voliči majú ešte menej sebareflexie ako svedkovia exceloví, keďže na každého užitočného človeka, čo sa dostal do parlamentu, pripadá jeden aj pol bigótneho kokota, jeden hlavnosprávový hoaxer a jedna čakrálna piča a v nastolenom trende sa stále drží, až sa človek čuduje, odkiaľ tých ľudí vie stále vyhrabať. Okrem toho tu je ešte Lojzko, ktorý je rovnaký sedlák ako Matovič, len veriaci. Na jednej strane by bolo krásne ak by sa nikto z týchto ľudí nedostal do parlamentu, na druhej strane, to by bola vlastne tá horšia situácia. Takže tak.

Ďalej tu máme Remišovú, na billboardoch sľubujúcu zhabanie majetku podvodníkom - niečo, čo už máme v zákone, tak teda neviem, čo si o tom myslieť. Kiska síce vie rozprávať, ale pôsobí to rovnako autenticky, ako diskusie k Borgulovým statusom. Truban má pre mňa asi toľko charizmy ako Belbavý, t. j. niekde medzi plesnivým chlebom a zhrdzavenou vidličkou, ale ako povedal Stalin, ak nechceš ísť do gulagu, voliť treba.

Okrem toho, tu ešte máme Borisa, ktorý je rovnako neriadený, ako jeho spermie, a vďaka komu vlastne funguje súčasná koalícia. Boris spĺňa všetky body tzv. náročného voliča:

Program - žiaden

Pozná mafiánov - všetkých (ale len náhodou, taká bola doba)

Kandidáti - náhodný výber, nejaký ten ruský agent, občasná karimatka mafiánov. Najvtipnejší je rozhovor s jeho „expertkou“, ktorá povie, že síce ekónomovia varovali pred dôchodkovým stropom, ale ľudia sa z toho tešia a to je hlavné. A to je taká chujovina, že sa na to vlastne nedá ani nič povedať.

 

Renegáti

Okrem Borisových odídencov, ktorí zhodou okolností vždy podržia koalíciu, sa stalo viac politických transferov, sumy za presun ostali nezverejnené. Najzaujímavejšie vyzeralo, keď sa v Mordore vzbúrila časť Smeru a žiadala poriadok, právo spravodlivosť vlastne už neviem čo, pravdepodobne väčšie provízie z lúpeží. Zrazu boli znechutení, tým čo sa v ich strane deje. Haló, v roku 2019??? S tým ste tak 17 rokov pozadu. Zaujímavé, že aj taký exsmeráci Maďarič a Zala, hrajú v médiach pózu, aký je ten súčasný Smer fujky, ako keby oni nemali kako za nechtami a ľudia tu trpeli amnéziou.

V hnedej strane sa pravidelne niekto poháda a odíde, občas sa objavia správy, že je to kvôli neochote platiť dobrovolné výpalné. Vtipný je jeden exhnedák, ktorý tiež v tomto roku zistil, že asi sú jeho spolustranníci fašisti, fascinujúce precitnutie.

 

Obskurní

Najsamoľubejší socialista sa znova (nikto už neráta koľký krát) pokúša dostať do politiky a on síce nikdy nechcel byť politikom, ale teraz to tak cíti. Asi to tak cítil aj v roku 2010, 2012 a čo ja viem ešte kedy. A politikom je rovnako dobrým ako analytikom - ked nepochopíš, že keď sa do parlamentu dostali ľudia ako kapitán syntax, Mezenská, Lupták, Kuffa, Gašparovič, Hrnko, hocikto z ĽSNS, a podobný intelektuálny hnoj a ty furt nie, asi nemáš ani na to aby si bol kameraman zasadnutí Fekišoviec, nieto na poslanca. Komunisti vytiahli na billboardy Dubčeka (oprava - Husáka, naozaj som bol v tom, že nie sú až takí chuji, aby tam dali Husáka) a zmenu a na tom sa dá iba smiať, trochu so slzami, že nikto z nich nesedí. Stredoveké kresťanstvo sa spojilo s fašistami. Či teta Bohumila, kandidátka ulice, založila stranu som nezaregistroval.

Vo voľbách bude tentokrát iba 25 strán (o jednu menej ako rekord z roku 2012) a ak niekto dokáže z hlavy vymenovať viac ako 16 tak u mňa má niečo.

 

Na záver jedna predpoveď na rok 2020. Táto predvolebná kampaň bude taká veľká žumpa, že si to ani nevieme predstaviť. Pripravte si popcorn a vedro na zvratky.