* - POZOR – nemýliť si s DNA

 

Ležím na posteli a rozmýšľam. Rozmýšľam, že ak môžu byť na Dailymale články o tom, ako ľudia prekonali rôzne druhy soplíkov, môžem o mojej diagnóze napísať aj ja. Okrem toho rozmýšľam aj o tom, či mi zaberie diklofenak skôr ako si odhryznem nohu. Toho času mám totiž akútny záchvat artritickej dny.

Začalo to celkom nevinne. Bolel ma palec na nohe. Pokiaľ som si pamätal, nerobil som ním žiadne prudké pohyby, nikde som nezakopol, ani mi nič nespadlo na nohu. Keď to trvalo asi týždeň, objednal som sa k ortopédovi (samozrejme súkromnému, v nemocnici mali termíny najskôr o 7 mesiacov a to o korone ešte ani nikto nechyroval). Ortopéd mal vyzliekol, nechal ma sa poprechádzať po ordinácii a nezistil nič. Len sa ma na záver spýtal, či som nejedol nejaké vnútornosti alebo strukoviny. Že by to teoreticky mohla byť dna. Bolesť však ustúpila a s ňou aj myšlienky o možnej diagnóze.

Trvalo to dva roky kým sa dna vrátila. Tentokrát v plnej sile a kráse a postihla nie palec, ale pre istotu celý členok. Mám veľa skúseností s vytknutými členkami. Porovnávať vytknutý členok so záchvatom dny je ako porovnávať pichnutie sa ihlou pri vyšívaní s ukrižovaním. Ale aby ste vedeli o čo ide, predstavím trochu ako to celé funguje.

Artritída je zápal kĺbu (nemýliť si s artrózou). Dnový zápal je špecifický tým, že je spôsobený kryštálikmi kyseliny močovej. Kyselina močová vzniká v tele prirodzene pri metabolizme bielkovín. Z tela sa dostáva von cez obličky, ako už názov napovedá – močom. Ak je jej však dlhodobý nadbytok, nestíha sa z tela dostávať a kryštalizuje v drobných kĺboch, najčastejšie na prstoch rúk a nôh, menej často aj inde. Vnútrajšok kĺbu je miesto, kde je všetko zariadené tak, aby tam vznikalo čo najmenšie trenie. Sú tam mäkké tkanivá, po ktorých sa jednotlivé časti kĺbu kĺžu ako po masle. Ostré kryštáliky čohokoľvek tam mať jednoducho nechcete. Je úplne jedno ako veľmi sa snažíte postihnutý kĺb fixovať, ostrá bolesť prichádza tak či tak.

Dnu poznali už starí Egypťania a jej zaužívaný nick je „choroba kráľov“, pretože najviac kyseliny močovej vzniká pri trávení mäsa, vnútorností a výrobkov z nich. Ale rizikovou skupinou sú aj strukoviny, špenát a samozrejme alkohol. Alkohol veľmi veľa bielkovín neobsahuje, ale na jeho odbúravanie spotrebuje organizmus veľa vody, ktorá potom chýba pri vylučovaní kyseliny močovej. Výnimku tvorí pivo, ktoré je obsahuje alkohol a ešte aj puríny, ktoré sú akýmsi prekurzorom kyseliny močovej.

Poďme teda späť k môjmu prvému veľkému záchvatu. V prestávkach medzi agóniou a bezvedomím som si začal na internete študovať, čo to tá dna vlastne je a čo ju spôsobuje. V mysli som sa vrátil k tomu osudnému dňu, ktorý to odštartoval. Na obed pizza so slaninou a špenátom – check. Večer poriadny tanier domácej držkovej – check. Zapitej dobre vychladenou dvanástkou – doublecheck. Po prvom záchvate prišlo zásadné rozhodnutie – toto už viac nechcem zažiť. Zmenil som životosprávu, jedol menej mäsa a mäsových výrobkov, prestal som piť alkohol, podarilo sa mi schudnúť a dna sa už nikdy neobjavila...

... prdlajz, vydržalo mi to pol roka a potom som sa vrátil do starých koľají, aj keď je pravda, že pivu sa vyhýbam a mäso pravidelne nahrádzam zeleninou (aj raz do mesiaca je pravidelne, ak by niekto chcel namietať). Držky som vynechal úplne. A čo dna? Samozrejme, že sa vracia, väčšinou tak raz do roka, keď si nedám pozor. Nedať pozor v tomto prípade znamená napr. tri dni po sebe oslavovať do rána narodky.

Ako dne predísť by malo byť jasné – obmedziť mäso, údeniny, strukoviny a hlavne ten alkohol. Alebo sa spoľahnúť na to, že tá choroba postihuje len 1% populácie, väčšinou mužov v strednom veku. Čo robiť keď už ten záchvat dostaneš? Mne zaberá odvar z bobkového listu (áno, ten, čo sa dáva do šošovicovej polievky), sóda bikarbóna (čajovú lyžičku rozmiešať v pohári vody a vypiť) a vyššie spomínaný diklofenak (neviem, či môžem robiť reklamu Flector Rapid vo vrecúškach – je na predpis).

P.S. – ak si chcete pozrieť niečo naozaj nechutné, vyhľadajte na internete obrázky chronickej dny. Po anglicky sa to volá „gout“.